DEPOSITPHOTOS
Njega

Muškarci se sve više brinu o koži i ljepoti, koje tretmane najviše traže

Bore mrštilice, suha koža, podočnjaci... muškarce muče slične brige kao i žene kad je riječ o njezi kože, no bez obzira na to, koži daruju puno manje vremena. Ali, i taj se trend mijenja

Bore mrštilice, suha koža, podočnjaci... muškarce muče slične brige kao i žene kad je riječ o njezi kože, no bez obzira na to, koži daruju puno manje vremena. Ali, i taj se trend mijenja

Briga za kožu i njega kože ne bi trebale biti rezervirane samo za žene, iako se ne može poreći da se marketinški ovo područje naglašeno obraća ženama, niti da su muškarci skloni podcijeniti važnost njege kože. Ipak, dermatolozi u posljednje vrijeme bilježe povećan priljev muških pacijenata u svoje ordinacije, kao i njihovo veće razumijevanje njege kože, osobito nakon što se uvjere u njene rezultate.

Što je najveća briga?

Prema Američkoj dermatološkoj akademiji (American Academy of Dermatology), invazivni melanom najveći je kožni problem kod muškaraca. To je i peti najčešće dijagnosticirani oblik raka u SAD-u za oba spola u 2021. godini sa 62.260 slučajeva kod muškaraca i 43.850 slučajeva kod žena. U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira petstotinjak novooboljelih od melanoma, također više muškaraca. Veća pojavnost kod muškaraca objašnjava se time što se muškarci više izlažu suncu, manje vjerojatno nose zaštitna sredstva sa SPF-om, ne žele se „lickati” kako ih okolina ne bi doživljavala taštima, češće zaziru od liječnika i češće imaju strah od igle.

Biopsije sumnjivih promjena na koži, posebno na leđima, među najčešćim su dermatološkim procedurama koje muškarci traže. U cijelom se svijetu biopsije, ekscizije i uklanjanje raka kože više provode na muškarcima.

Ostale, srećom, puno manje brige, vezane su uglavnom uz njegu kože i ljepotu, ali opet su dovoljno važne da muškarci zbog njih potraže pomoć dermatologa. Pored toga, sve više muškaraca koristi proizvode ili traži tretmane za njegu kože, jer vide rezultate takve njege na partnericama.

Suha koža

Sa starenjem glavni kožni problem za oba spola postaje transepidermalni gubitak vode. Postupno gubitak postaje sve jači, pa voda, koja inače održava kožu hidratiziranom, napušta dublje slojeve kože, zbog čega koža postaje suha.

Mrlje, neujednačen ten, akne

Neujednačen ten, mrlje i akne mogu muškarcima izuzetno jako smetati, no s obzirom na to da mnogi od njih ne slijede nikakvu rutinu u njezi kože, u takvim će slučajevima najčešće posegnuti za prvim što nađu među partneričinim kremicama. A time problem mogu samo pojačati.

Kolutovi ispod očiju

Tamni kolutovi ispod očiju česta su kozmetička briga muškaraca, kaže dermatologinja dr. Mara Weinstein Velez koja ima ordinaciju u okolici New Yorka. Nekada su ti kolutovi posljedica kroničnog umora, nekada vidljivih žilica ili hiperpegmentacije ili pak građe očne regije. Ovisno o uzroku, mogu se tretirati filerima, laserima ili kemijskim pilingom.

Rozaceja

Rozaceja, upalno stanje kože zbog kojeg nastaje crvenilo na nosu, obrazima, čelu i bradi, a pojavljuje se ili pojačava uz određene okidače, može stvoriti ozbiljan problem. Zlatni standard za smanjenje crvenila i proširenja površinskih krvnih žila kod rozaceje su laserski tretmani (pulsni diodni laser i drugi te IPL), osobito ako topičko liječenje nije dalo rezultate, kaže dr. Weinstein.

Bore na čelu i između obrva

Duboke bore na čelu ili one okomite među obrvama muškarcima često smetaju, jer bore nastale od mrštenja mogu dati ljutit ili uzrujan izgled. Ovakvo se stanje može korigirati apliciranjem neuromodulatora injekcijom.

Linker
29. travanj 2024 06:25