Empati&ja

 PRESS
Akcija za pamćenje

Matija Cvek, Lorena Bućan, Mia Dimšić i Marko Tolja - zajedno za mentalno zdravlje mladih

Popularni glazbenici nastupit će na humanitarnom koncertu "Empati&ja - Budimo podrška", koji će se održati 6. svibnja u Koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski‘, s ciljem prikupljanja pomoći za rad Klinike za dječje bolesti Zagreb - Poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju s Dnevnom bolnicom.

Popularni glazbenici nastupit će na humanitarnom koncertu "Empati&ja - Budimo podrška", koji će se održati 6. svibnja u Koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski‘, s ciljem prikupljanja pomoći za rad Klinike za dječje bolesti Zagreb - Poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju s Dnevnom bolnicom.

Budimo podrška - poruka je humanitarnog koncerta "Empati&ja", koji će se održati 6. svibnja u 20 sati u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u organizaciji Rotary Cluba 1242 Zagreb. Ondje će nastupiti glazbenici Marko Tolja, Mia Dimšić, Matija Cvek i Lorena Bućan, a riječ je o događaju kojim se pruža pomoć i skupljaju donacije za rad Klinike za dječje bolesti Zagreb - Poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju s Dnevnom bolnicom.

image

‘Bio sam dio mnogih akcija i svaka je posebna na svoj način, ali moram priznati da sam uvijek posebno osjetljiv kada su djeca u pitanju‘, govori riječki pjevač Marko Tolja

BILJANA BLIVAJS CROPIX

- Otkad sam postao otac, o mom mentalnom zdravlju indirektno vode računa moja djeca. Oni su mi smiraj od svega, potpuni zen. Koliko god te ponekad znaju dovesti do ludila, ta ljubav i energija je nešto što me štiti od svih stresova i napada na moju psihu. Koliko god da je moj posao prekrasan, dosta je stresan i "nesiguran" pa je i mentalno zdravlje dosta izloženo raznim izazovima - govori riječki pjevač Marko Tolja (39), koji se uvijek nastoji odazvati pozivima na humanitarne akcije, jer smatra da ga takvi angažmani oplemenjuju kao čovjeka. Slično razmišlja i Osječanka Mia Dimšić (31). Smatra da je mladima izazovno odrastati u današnjem svijetu i da im na svakom koraku moramo biti podrška te davati do znanja da je svaka emocija u redu. Jedino što nije u redu je, kaže, ignorirati stvari koje osjećamo i jedni drugima zbog njih stvarati osjećaj krivnje i srama.

image

‘Lijepo je kad možeš onime što najviše voliš pozitivno utjecati na svijet oko sebe‘, kaže osječka kantautorica Mia Dimšić

VEDRAN PETEH/CROPIX

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da polovica svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, a 75 posto do sredine 20-ih godina. Većina ih ostane neprepoznata i neliječena. Prema UNICEF-ovom izvještaju "Stanje djece u svijetu 2021"., 11,5 posto (oko 44 tisuće) adolescenata u dobi 10 do 19 godina u Hrvatskoj ima problema s mentalnim zdravljem.

image

‘Imam dojam da je mentalno zdravlje još uvijek tabu tema, no nadam se da će se to uskoro promijeniti‘, kaže Splićanka Lorena Bućan

SASA BURIC/CROPIX CROPIX

- Sudjelovanjem u ovom projektu svim mladima želim poručiti da su važni. Da je ono što osjećaju vrijedno, da nisu sami i da ih se sluša. Mentalno zdravlje je jako bitno i nadam se da ćemo ovim koncertom uspjeti doprijeti do što više ljudi - govori Lorena Bućan (22), koja je nedavno sudjelovala na humanitarnom koncertu u rodnom gradu, kad je u fokusu bilo prikupljanje financijskih sredstava za Klinike za dječje bolesti KBC-a Split. Za zagrebačkog glazbenika Matiju Cveka (31) nema tabua kad je riječ o mentalnom zdravlju. Nije mu, priznaje, strano razgovarati sa stručnom osobom, a sudjelovanjem u ovom projektu mladima želi poručiti da nikad nisu sami, čak ni kad im se mrak oko njih čini najcrnji.

image

‘Želim biti podrška svima koji vode bitku sa samim sobom‘, govori Matija Cvek

BILJANA BLIVAJS CROPIX

- Uvijek postoji način iako se labirinti nekad čine suviše složeno. Život je lijep, premda se koža ponekad čini tako tijesna - zaključuje Matija Cvek. Za projekt "Empati&ja - budimo podrška" može se donirati kupnjom ulaznica za koncert ili pozivom na broj 060 9001.

Donirana sredstva najvećim će dijelom biti usmjerena proširenju terapijskih mogućnosti dodatnom opremom unutar dnevne bolnice (Biofeedback/Neurofeedback uređaj, materijali za Play terapiju, Art terapiju i Muzikoterapiju). U drugoj fazi akcije, od rujna 2024., planiran je širi terapijski program zaštite mentalnog zdravlja djece s kroničnim bolestima, poremećajem prilagodbe i posttraumatskim stresnim poremećajem nakon traume, dugotrajne hospitalizacije te terapijski program zaštite mentalnog zdravlja djece s psihosomatskim bolestima.

Linker
16. svibanj 2024 03:05