MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX
DENI SRDOČ

Jedan od najboljih domaćih chefova predlaže nam neodoljivo i brzo jelo

Chef Deni Srdoč, poznat po gastronomskim bravurama, govori o vinskom bistrou koji uskoro otvara u Rijeci te otkriva recept za neodoljivo jelo koje se može brzo pripremiti - i idealno je za Dan žena.

Chef Deni Srdoč, poznat po gastronomskim bravurama, govori o vinskom bistrou koji uskoro otvara u Rijeci te otkriva recept za neodoljivo jelo koje se može brzo pripremiti - i idealno je za Dan žena.

Chef Deni Srdoč ima tek 31 godinu, a iza njega je već uspješnih deset godina rada. Zahvaljujući njemu čak su dva kvarnerska restorana dobila Michelinove zvjezdice - Draga di Lovrana te restoran Nebo na petom katu hotela Hilton Costabella - a 2018. u gastronomskom vodiču Gault&Millau proglašen je najboljim domaćim mladim kuharom.

"Najponosniji sam na ljude koje stvaram i koji će jednog dana biti chefovi u izvrsnim restoranima. Uz educiranje novih kuhara sretan sam kad vidim zadovoljne radnike i goste", skroman je Deni Srdoč. Zbog ljubavi prema gastronomiji napustio je studij elektrotehnike, prekvalificirao se za kuhara u jednoj privatnoj školi u Splitu, a zanat je brusio u nekim od najboljih europskih kuhinja - kao što su španjolski Azurmendi te njemački Jan Hartwig Atelier, svaki s tri Michelinove zvjezdice. Nakon toga došao je na Kvarner, koji mu je, kao rođenom Krčaninu, itekako blizak i tu je izgradio zvjezdani status. Ambiciozan i vrijedan, s idejom da oplemeni riječku ugostiteljsku scenu, ovih dana privodi kraju svoj novi projekt - vinski bistro Hidden wine u kojem će nuditi 150 etiketa, hrvatskih i internacionalnih.

"Služit će se i hrana. Nisam predvidio da ondje kuham, ali ću biti tamo kao osoba za ocjenjivanje kvalitete i održavanje standarda. Vina će se moći kupovati i ‘za van‘", govori Srdoč, navikao na domaću, mediteransku kuhinju odmalena.

"U mojoj obitelji svi fino kuhaju, od bake, majke pa do sestre, stoga ne čudi da su tu strast prenijele i na mene. Oduvijek sam se volio motati po kuhinji, prvo jelo napravio sam kada mi je bilo deset godina prema receptu iz majčine kuharice, ali tek u dvadesetima sam shvatio da će to biti moj život. Još i danas osjećam mirise djetinjstva koji se prožimaju kuhinjom, a posebno janjetina iz pećnice te gulaš sa šurlicama. To su moji favoriti i danas", govori Deni Srdoč. Ipak, to nisu jela koja će njegovu djevojku dočekati na meniju za Dan žena. Tajni specijalitet, kaže Deni, ostaje iznenađenje do zadnjeg trenutka, a s muškarcima kojima nedostaje kreativnosti podijelio je recept za paštu s plodovima mora koja, uz malo volje, može biti gotova za dvadesetak minuta.

image
MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX
Pašta s morskim plodovima

SASTOJCI ZA DVIJE OSOBE 150 g raviola punjenih sirom, 300 g škampa, 150 g kozica, 150 g malih sipa, 8 sušenih rajčica, 1 dl bijelog vina, 1 limun, 1 limeta, 1 mladi luk, 2 portobello gljive, 100 g vrhova brokule, 50 g tvrdog ribanog sira, žličica maslaca, sol, papar, maslinovo ulje

PRIPRAVA Očistiti morske plodove, začiniti solju i paprom te lagano preliti maslinovim uljem. Staviti kuhati vodu za raviole te zagrijati tavu u koju se trebaju dodati fino nasjeckani mladi luk i portobello gljive. Sotirati na tavi s maslinovim uljem te lagano posoliti. Nakon toga ubaciti vrhove brokule i sušene rajčice. Kratko pirjati pa ubaciti morske plodove da se zapeku zajedno s povrćem. Zatim podliti bijelim vinom. U tom trenutku staviti kuhati raviole u slanoj vodi i kada su kuhani, prebaciti ih u tavu s umakom. Paralelno dodati sir, maslac, papar, koricu limuna i limete te malo soka limuna. Ugasiti vatru i dobro miješati kako bi se emulgirao umak.

Linker
27. travanj 2024 16:13