BERISLAVA PICEK/ CROPIX
za prste polizati

Novo lice marelice: Imamo tri recepta koji će vas oduševiti

Sočni plod koji većina koristi za pripravu pekmeza i marmelada zanimljiv je u različitim slatkim i slanim jelima - varijantama klasičnih kolača, kao i u inovativnim kombinacijama sa sirom.

Sočni plod koji većina koristi za pripravu pekmeza i marmelada zanimljiv je u različitim slatkim i slanim jelima - varijantama klasičnih kolača, kao i u inovativnim kombinacijama sa sirom.

Pečene marelice s češnjakom i ricottom

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

Sastojci

10 većih marelica prepolovljenih popola, 2 češnja češnjaka, svježi origano, maslinovo ulje, morska sol, svježe mljeveni papar, 200 g ricotta sira, med

Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje. Marelice oprati pod mlazom hladne vode. Osušiti kuhinjskim ručnikom. Svaku prepoloviti. Složiti ih na lim s prepolovljenom stranom prema gore.

Marelice posuti narezanim češnjakom, usitnjenim origanom te pokapati maslinovim uljem. Sve lagano začiniti solju i paprom. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 minuta na 175 stupnjeva. Bitno je da se marelice zagriju i da budu sočne. Ne peći dulje jer će se početi raspadati. Marelice izvaditi iz pećnice. Ricottu žličicom staviti na svaku marelicu. Začiniti medom, začinima po želji i servirati. Jelo se može jesti toplo netom nakon pečenja, ali i kasnije hladno.

Tart s marelicama

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

Tijesto

150 g glatkog brašna, 100 g oštrog brašna, 120 g hladnog maslaca, vanilin šećer, 1 žlica kiselog vrhnja, 1 jaje

Krema

7 većih marelica, 100 ml vode, 100 g džema od marelica, sok i korica jednog limuna

Gornji sloj

500 g svježih marelica, 2 žlice džema od marelica, sok i korica jednog limuna, 100 ml vrhnja za šlag, vanilin šećer, žličica ekstrakta vanilije

Pripremu započeti s tijestom. U posudu staviti obje vrste brašna i maslac narezan na tanke listiće. Prstima lagano sjediniti brašno i maslac dok se ne dobije mrvičasta tekstura. Dodati jaje, vanilin šećer i vrhnje te sve lagano sjediniti. Ne mnogo miješati da tijesto kasnije ne bude žilavo.

Tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da odmori oko pola sata.

Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi u oblik kalupa. Lagano ga utisnuti u kalup, napikati vilicom. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva 18 - 20 minuta.

Dok se tijesto peče, u tavu staviti sedam na sitno narezanih marelica, dodati im vodu i lagano zagrijati. Kuhati dok marelice ne omekšaju, oko 10 minuta. U tavu dodati džem, sok i koricu jednog limuna i sve dobro sjediniti uz neprekidno mješanje. Bitno je da tekućina ispari i dobije se kremozna smjesa. Pečeno tijesto izvaditi iz pećnice i odmah nanijeti kremu. Za gornji sloj marelica najprije pripremiti umak od džema od marelica soka i korice limuna. Staviti u manju posudu i lagano zagrijati. Tek toliko da džem postane kremozan. Marelice prepoloviti, posložiti po kolaču i obilno premazati pripremljenim umakom. Na kraju umutiti vrhnje za šlag s dodatkom vanilin šećera i ekstrakta vanilije. Šlag staviti u slastičarsku vrećicu te kolač ukrasiti po želji. Prije serviranja malo ohladiti u hladnjaku.

Biskvit s marelicama i kremom od mascarponea

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

Sastojci

4 jaja, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 150 ml mlijeka, 50 ml ulja, 200 g glatkog brašna, 1 prašak za pecivo, limunova korica, 6 - 7 svježih marelica

Krema

100 g mascarpone sira, 1 žličica ekstrakta vanilije, 100 g sirnog namaza, 100 g šećera u prahu, prstohvat cimeta

Odvojiti bjelanjak od žumanjka. Od bjelanjaka električnom miješalicom napraviti čvrsti snijeg. Staviti sa strane. Žumanjcima dodati šećer i vanilin šećer te miksati dok se šećer ne otopi. Dodati mlijeko, ulje i pjenasto izmiješati. Dodati žlicu po žlicu brašna s dodatkom praška za pecivo. Maknuti mikser te špatulom ručno umiješati snijeg od bjelanjaka i limunovu koricu. Smjesu uliti u kalup po želji. Marelice tek sada narezati na manje komade, obložiti jednom žlicom brašna da ne padnu na dno i rasporediti po tijestu. Brašno obavezno uzeti od ukupne količine za biskvit. Kalup staviti u pećnicu i peći na 175 stupnjeva oko 25 minuta. Biskvit izvaditi iz kalupa i pustiti da se ohladi. U međuvremenu u manju posudu staviti mascarpone sir, sirni namaz i šećer u prahu. Miješati dok se smjesa ne sjedini. Dodati ekstrakt vanilije i prstohvat cimeta. Sve lagano promiješati i nanijeti na kolač. Ukrasiti svježim marelicama koje je poželjno prije slaganja premazati limunovim sokom da ne potamne.

Dobro je znati:

• Marelice za slatka ili slana jela prati i rezati netom prije upotrebe, natopljene vodom brzo potamne i trule.

• Prerezane ili nasjeckane brzo potamne, stoga se poslužite provjerenim trikom i pokapajte ih ili premažite limunovim sokom.

• U ljetnim mjesecima često se pripremaju slastice sa svježim voćem, ono što mnoge muči je kako izbjeći da voće ne sklizne na dno. Stoga voće prije nego što stavljate u smjesu za biskvit obložite brašnom. Ono pomaže da voće ne potone na dno kolača.

• Važno je i napomenuti da brašno koje se koristi za oblaganje voće (riječ je o žlici dvije) uzimate od onog predviđenog i izvaganog za recept.

• U pripremi slastica jako su važni točni omjeri, veća količina brašna lako bi mogla promijeniti teksturu slastice na lošije.

Linker
28. travanj 2024 10:38