Jamie Oliver u akciji

 KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK
ZA PRSTE POLIZATI

Što s ostacima s blagdanskog trpeze? Goli kuhar ima savršeno jednostavan recept!

Britanskom chefu Jamieju Oliveru ostaci su najukusniji dio svečanog stola i od njih sa svojim klincima priprema zbrkanu pitu.

Britanskom chefu Jamieju Oliveru ostaci su najukusniji dio svečanog stola i od njih sa svojim klincima priprema zbrkanu pitu.

Uvijek ih ima, jer blagdanski stol mora zablistati u punom sjaju, a baš ničega od pečenke, priloga, ribe, salate i deserta ne smije nedostajati kad se gosti okupe u svečanoj prilici. Zato su ostaci s blagdanske trpeze noćna mora mnogih domaćica i domaćina, jer se danima vuku po frižideru, a rijetki su ljudi koji baš vole stalno jesti isto.

No, oni mogu poslužiti i kao osnova za druga jela, tako barem tvrdi proslavljeni engleski chef Jamie Oliver koji je pronašao način da od njih pripremi - božićnu zbrkanu pitu.

Obožavaju je i njegovi klinci - s bivšim modelom i spisateljicom Juliette Norton - Jools na njihovom imanju u Spains Hallu u Essexu podiže petero djece, s kojima je uostalom i priprema.

"Ostaci su moj najdraži dio s blagdanskog stola, u njima su skupljeni svi najbolji okusi i velika ih je šteta ne iskoristiti", kaže Jamie Oliver koji od ostataka purice, umaka od brusnice i povrća, te svježih začina priprema pitu od svježe vučenih listova tijesta.

U pripremu tjestenine uključio je i sinove Rivera (6) i Buddyja (12), koji pitu prije pečenja ukrašavaju borovima, zvijezdama i ostalim ukrasima od ostataka tijesta.

"Jelo tako izgleda svečanije, a klincima je ukrašavanje najbolja moguća zabava. Uz to se i osjećaju korisnima, a jelo im je mnogo slađe kad sami sudjeluju u njegovoj pripremi", kaže Jamie Oliver koji je devedesetih postao globalna kuharska zvijezda zahvaljujući emisijama i kuharicama čija su se jela bazirala na mediteranskim namirnicama i načinu prehrane.

image

Jools i Jamie Oliver iduće godine slave 23. godišnjicu braka

TOBY HANCOCK/SHUTTERSTOCK TOBY HANCOCK/SHUTTERSTOCK

Svoju zbrkanu pitu da bude sočnija poslužuje s umakom od vrhnja i sira, te prokulicama, a komentari njegovih pratitelja na društvenim mrežama koji su je isprobali pršte od pohvala.

"Obožavamo tvoje recepte, a ovaj je apsolutni vrh", "Kakvo jednostavno rješenje za postblagdansku noćnu moru", "To je pravo otkriće i put u zero-waste kulinarstvo"..., glase najčešći komentari Oliverovih fanova.

image

Jamie Oliver i supruga Jools s kćerima Poppy, Daisy i Petal, te sinom Buddyjem 2012.

MOTHERCARE/SHUTTERSTOCK
Linker
28. travanj 2024 14:20