retro stil

Inspiracija iz šume: Stolne lampe u obliku gljive ponovno su in

Bezvremenski oblik male šumske kraljice teško je zamijeniti nečim novim pa ne čudi da je dizajnerima danas jednako poticajna inspiracija kao što je bila i prije više od sto godina.

Bezvremenski oblik male šumske kraljice teško je zamijeniti nečim novim pa ne čudi da je dizajnerima danas jednako poticajna inspiracija kao što je bila i prije više od sto godina.

Oblik gljive još je davnih dana inspirirao dizajnere, pogotovo one koji se bave rasvjetnim tijelima. Stolnu lampu koja oblikom podsjeća na kraljicu šume još je krajem devetnaestog stoljeća izradila draguljarska kuća Tiffany&Co, a kako se stilovi ciklički vraćaju u modu tako su i stolne lampe s ‘klobukom‘ ponovno - in.

Zapravo bi se moglo reći da nikada i nisu izašle iz mode. Za novu generaciju dizajnera svjetiljke u obliku gljiva poželjan su uporabni predmet kojim mogu razigrati interijer i povezati ga s prirodom. A uvijek su rasprodani i neki dizajnerski klasici poput legendarne Panthella lampe koju je 1971. dizajnirao danski dizajner Verner Panton za tvrtku Louis Poulsen. Ili staklene stolne lampe Mushroom Glass danske dizajnerice Sidse Werner koju je osamdesetih godina prošlog stoljeća izradila za tvrtku Holmegaard, a i danas oduševljava činjenicom da joj osim ‘klobuka‘, svijetli i stalak.

image

Tiffanyjeva povijesna lampa nalazi se u muzeju u Clevelandu

AKG-IMAGES/AKG-IMAGES/PROFIMEDIA

No ne treba čuditi zašto su gljive postale najizdašnija inspiracija za dizajnere svjetiljki – gljiva ima stabljiku i klobuk kao što i stolna lampa mora imati stalak i sjenilo. A upravo je sjenilo zaduženo za diskretno, toplo svjetlo kao i ugođaj pogotovo ako se kombinira nekoliko sličnih rasvjetnih tijela. Razne oblike prate i razni materijali - od stakla, plastike, metala, drva..., a s napretkom tehnologija danas se veliki dio svjetiljki puni putem USB-a pa ih se lako može prenositi iz prostorije u prostoriju, neke rade i na solarnu svjetlost, a obične žarulje zamijenila je led rasvjeta...

image

Lampa Fungo, brenda GLOBEN LIGHTING

PRESS
image

Lampa Night Owl, brenda Fritz Hansen

PRESS
image

Lampa Karl-Johan, NEW WORKS

PRESS
image

Keramička lampa Fungus dolazi iz kreativne radionice dizajnerske kuće 101 Copenhagen, Trika

PRESS

Maštoviti dizajneri kroz sva ova desetljeća dali su si baš oduška. Tako na tržištu danas ima pravo bogatstvo oblika koji su inspirirani raznim vrstama, ali i bojama gljiva, od simpatičnih bucmastih vrganja, do vitke pupavke i elegantne i jednako otrovne crvene muhare. Među najsimpatičnije lampe inspirirane ‘‘ludim gljivama‘‘ izdvajamao Alice Mushroom Lamp. Ta prijenosna lampa izrađena je u nekoliko veličina, ima sedam rotirajućih svjetla koja se mogu fiksirati pritiskom na vrh sjenila, izrađena je od kvalitetnog drva jasena i matiranog stakla i svojim oblikom i bojama zaista djeluje kao da je upravo stigla iz priče "Alisa u zemlji čudesa".

image

Maštovite lampe ALICE MUSHROOM dolaze u raznim veličinama i imaju sedam vrsta svjetala

ginkgo
image

Lampa od crnog metala, Kare

PRESS
image

Mushroom lampa 116 eura, Light Shop

PRESS
image

Kultna staklena lampa Sidse Werner, kojoj svjetli i stalak, brenda Holmegaard

PRESS
image

‘Gomoljasta‘ lampa Tokabu, Ikea

PRESS
Linker
26. travanj 2024 16:03