LETEĆI GRUZIJCI

O plesu koji prkosi gravitaciji i nastupima koji su oduševili milijune ljudi

Direktorica Gruzijskog nacionalnog baleta Sukhishvili otkrila nam je brojne zanimljive detalje o jednom od najpopularnijih ansambala na svijetu, koji su prije skoro osam desetljeća osnovali njezini baka i djed.

Leteći Gruzijci, osmo svjetsko čudo, uragan na pozornici... Neki su od naziva Gruzijskog nacionalnog baleta Sukhishvili, koji je na hrvatskoj turneji. Nakon gostovanja u Zagrebu i Čakovcu, pred njima su nastupi u Splitu i Zadru. Tim povodom razgovarali s Nino Sukhishvili. Ona je 2007., nakon iznenadne smrti svog oca Tengiza, postala direktorica ansambla, a njezin brat Iliko umjetnički voditelj i glavni koreograf. Imena su dobili prema baki i djedu koji su prije skoro osam desetljeća osnovali plesnu trupu poznatu po akrobacijama i raskošnim kostimima.

Koliko je plesača prošlo kroz vaš ansambl u proteklih 79 godina?

- Više od tisuću. Neki su u tvrtki ostali i tri desetljeća. Sada imamo oko sto plesača u trupi i dvadesetak glazbenika u bendu.

Je li se neki od baletana ozlijedio plešući s bodežima, koji su dio koreografije?

- Ples s bodežima je nemoguć bez ranjavanja. To se, srećom, ne događa često, a i nikada nije bilo ozbiljnijih ozljeda. One su dio ovog zanimanja, kao i plesa općenito.

Vaše balerine poznate su po plesu na vršcima prstiju, koliko traje njihova karijera?

- Neke plešu s 40, pa i 50 godina. Duljina karijere ovisi o fizičkoj kondiciji. Drugih ograničenja nema.

I vi ste nekad plesali, koliko vam je bilo teško graditi karijeru pod pritiskom poznate baletne obitelj?

- Ni brat ni ja nismo imali privilegije u trupi. Prema nama su postupali još strože nego prema drugim plesačima. Iz dana u dan smo morali dokazivati da zaslužujemo nastupiti na pozornici.

Koliko dana godišnje provedete putujući?

- Pola godine smo na putu, a ostalih šest mjeseci zauzeti probama. Dosad smo plesali u više od 100 zemalja sa svih kontinenata, a mnogo nastupamo i po Gruziji.

Koji nastup ima posebno mjesto u vašem srcu?

- U La Scali u Milanu 1967. plesači su imali četrnaest biseva. Bili smo jedina plesna družina koja je ikada nastupila na toj zahtjevnoj pozornici. Sukhishvili je 1988. prepoznat kao najbolja brodvejska predstava. Aplaudirali su nam iranski šah, danski princ, britanska, španjolska i tajlandska kraljevska obitelj... Bili smo u najpoznatijim svjetskim dvoranama, a naše nastupe gledali su milijuni ljudi. Osobno ću pamtiti svoj prvi nastup u Parizu 1988.

Kako vam se sviđa naša zemlja?

- U Hrvatskoj sam bila dvaput, u Zagrebu i Opatiji. Sretna sam i uzbuđena što se vraćam zahvaljujući organizatoru turneje Siniši Josipoviću. Imate divnu zemlju, sve što čovjeku treba za ugodan život - lijepo vrijeme, finu hranu, srdačne ljude i prekrasnu arhitekturu.

Sukhishvili je poznat i po raskošnim kostimima, koji su nadahnjivali modne kuće poput Chanela i Armanija, surađujete li i sada s nekim prestižnim brendovima?

- Ja sam od 2000. glavna dizajnerica u Gruzijskom nacionalnom baletu. Naši plesači tijekom jednog nastupa promijene gotovo 600 kostima, a svi su izrađeni ručno i od prirodnih materijala poput svile, vune i lana. Završila sam Akademiju likovnih umjetnosti u Tbilisiju i bila pomoćnica vodećem gruzijskom kostimografu Solikou Virsaladzu. Mislim da sam od njega naučila više nego u pet godina akademije. Moto velikih kostimografa je bio "odjenite ples, a ne plesačicu". Tu misao i ja slijedim.

Kakvi su vam planovi?

- Iduće dvije godine su nam već rezervirane. Nastavit ćemo s turnejama, stvarati nove plesove i nove projekte. I, naravno, slaviti naš 80. rođendan.

Linker
23. travanj 2024 13:07