FILIP FILKOVIć PHILATZ/UNSPLASH
minijaturni zagreb

Stari zagrebački motivi u staklenkama: Domaći redatelj ima novi fantastični projekt

Ideja o stavljanju minijatura u staklenke proizašla je iz želje da se prikaže ljepota Zagreba i njegove brojne znamenitosti, ali na način koji je istodobno intrigantan i privlačan za oko.

Ideja o stavljanju minijatura u staklenke proizašla je iz želje da se prikaže ljepota Zagreba i njegove brojne znamenitosti, ali na način koji je istodobno intrigantan i privlačan za oko.

Nakon što je minijaturne zagrebačke motive postavio na pločnike, umjetnik i jedan od autora hvaljene HRT-ove dokumentarne serije "Dulum zemlje" Filip Filković Philatz ima novi projekt "Staklenke starog Zagreba". Kako nam je rekao, ideja o stavljanju minijatura u staklenke proizašla je iz želje da se stvori nešto jedinstveno i posebno, odnosno da se prikaže ljepota Zagreba i njegove brojne znamenitosti, ali na način koji je istodobno intrigantan i privlačan za oko.

"Ideja o stavljanju ovih minijatura u staklenke inspirirana je ljubavlju prema vintage i starinskim staklenim posudama. To nas sve kolektivno podsjeća na zimnice, na obitelj, na zajedništvo. Mislio sam da bi staklenke bile savršen način za prikazivanje delikatnih detalja ovih minijatura, a promatramo ih kao zamrznute u vremenu kroz stakleni prozor. Staklenke osiguraju jasan i zaštićen prostor za gledanje minijatura, dok bi također dodali cjelokupnoj estetici i šarmu projekta", pojasnio nam je Philatz.

image
FILIP FILKOVIć PHILATZ/UNSPLASH

Dodao je da ima osobnu vezu sa svakim od motiva prikazanih u staklenkama, a neki od njih su nostalgični podsjetnici na njegovo djetinjstvo i najdraža sjećanja, dok drugi imaju poseban značaj ili kulturnu važnost u gradu Zagrebu.

"Pažljivo razmatram svaku, zamišljajući kako bi izgledala kao minijatura u staklenci i kakvu bi priču pričala. Želim da svaka staklenka ne bude samo ukras, već i prikaz jedinstvenog karaktera i povijesti Zagreba. Biram i motive za koje vjerujem da će se svidjeti drugima i prikazati ljepotu i šarm grada na jedinstven način", pojasnio nam je.

image
FILIP FILKOVIć PHILATZ/UNSPLASH

"Staklenke starog Zagreba" zasad postoje samo u formi skica, pa nas je zanimalo postoji li šansa da osvanu u fizičkom obliku.

"Ova ideja postoji već skoro dvije godine, nedavno sam tu ideju konačno pretvorio u vizualnu formu skica. Sada je cilj oživjeti te skice u fizičkom obliku. U dizajn i izradu svake minijature uložilo bi se jako puno truda i doista vjerujem da one imaju potencijal postati lijepa i jedinstvena umjetnička djela. Pretvaranje tih skica u stvarne minijature složen je i pedantan proces. Zahtijeva visoku razinu vještine i pozornosti na detalje, kao i odgovarajuće materijale i opremu", naglašava naš sugovornik.

image
FILIP FILKOVIć PHILATZ/UNSPLASH

Kako bi staklenke oživio, morao bi surađivati s iskusnim majstorima koji imaju znanje i stručnost da ožive njegovu viziju, a to može potrajati neko vrijeme. U međuvremenu namjerava nastaviti raditi na svojim skicama i usavršavati dizajn.

"Mali Zagreb" izazvao je velik interes javnost, toliki da su se samo 24 nakon što su minijature postavljene, lopovi bacili u akciju te su neke od njih nestale s izložbe.

image
FILIP FILKOVIć PHILATZ/UNSPLASH

"Moram reći da mi se vezano uz projekt ‘Mali Zagreb‘ stvara pomalo gorko-sladak osjećaj. S jedne strane, nevjerojatno sam zahvalan na interesu koji je taj projekt izazvao i pozornosti koju je dobio. Uvijek je nevjerojatno vidjeti kako vaš rad odjekuje među ljudima i kako ga drugi cijene. No, žalosna je činjenica da su neke od minijatura ukradene s izložbe ‘Mali Zagreb‘. Jednog čovjeka sam doslovno i uhvatio dok je uzimao jednu minijaturu, odlijepio ju je i krenuo hodati, tada sam ga presreo. To su zanimljive životne situacije, ali kada podvučeš crtu, sve je to dio iskustva. Jako sam zadovoljan interesom koji se stvorio oko ovih i prijašnjih radova, to je samo veliki pokretač i vjetar u leđa za aktualne i nove projekte", naglasio je.

Činjenica je da Filipovi radovi izazivaju puno pažnje javnosti, i to ne samo njegove minijature, već i ‘Dulum zemlje" kojeg su TV kritičari hvalili. Zanimalo nas je koliko se u svom radu brine o tom elementu lajkabilnosti.

image
FILIP FILKOVIć PHILATZ/UNSPLASH

"Uvijek je zadovoljstvo vidjeti da ljudi cijene vaš rad i da im je zanimljiv, čak i ovako u obliku koncepta. Međutim, ne temeljim svoje radove samo na onome što bi drugi mogli smatrati ‘dopadljivim‘. Naravno, želim da moj rad bude dobro prihvaćen, ali što je još važnije, želim da bude smislen i vjeran mojoj vlastitoj umjetničkoj viziji. Vjerujem da će publika pozitivno reagirati ako ostanem vjeran vlastitoj kreativnosti i izrazim svoju perspektivu. Dakle, iako je ‘sviđanje‘ svakako razmatranje, to nije pokretački faktor iza mog rada. Recimo u dokumentarnim i igranim filmovima koje radim poput recentnog dokumentarnog serijala ‘Dulum Zemlje‘ i budućeg ‘Ideja Uspona‘, kada smo krenuli raditi te serijale nije bilo promišljenog elementa dopadljivosti nego smo samo radili to iz ljubavi prema tome što radimo i jer smo smatrali da to fali. Stoga, svoje interese bi i dalje držao skromnima, jer kada su god takvi onda su i iskreni pa samim time i više rezoniraju s publikom", istaknuo je.

image
FILIP FILKOVIć PHILATZ/UNSPLASH

Osim već najavljenog serijala ‘Ideja uspona‘ Filip ima još ideja.

"U glavi mi se uvijek rađaju nove ideje za nove projekte. Odlično je to kada radim na velikim filmskim projektima, dokumentarnim i reklamnim - sve su to negdje srodne linije kreativnosti i inovativnosti. Stalno me inspirira svijet oko mene i uvijek tražim načine da oživim svoju maštu. Smatram da je stvaranje umjetnosti putovanje bez kraja i uvijek ima mjesta za rast i novu inspiraciju. Trenutačno istražujem različite materijale i tehnike i veselim se vidjeti kamo će me ovo kreativno putovanje dalje odvesti", zaključio je.

image
FILIP FILKOVIć PHILATZ/UNSPLASH
Linker
30. travanj 2024 21:13