1989. godine
 Markan Radeljić
U OŽUJKU

Ljubav i otpor Ivane Popović: Retrospektivna izložba jedne od najintrigantnijih hrvatskih umjetnica

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u ožujku će biti otvorena izložba kojom će biti obuhvaćena sva postignuća umjetnice i modne dizajnerice Ivane Popović koja nas je prerano napustila 2016. godine.

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u ožujku će biti otvorena izložba kojom će biti obuhvaćena sva postignuća umjetnice i modne dizajnerice Ivane Popović koja nas je prerano napustila 2016. godine.

Jedna od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnica svojom je preranom smrću iza sebe ostavila bogat opus koji će sada biti predstavljen u velikoj retrospektivnoj izložbi koja će se otvoriti 21. ožujka u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Ivana Popović preminula je krajem 2016., nakon četiri godine borbe protiv karcinoma dojke o kojem je bez zadrške govorila. Sa samo 28 godina oboljela je od raka grlića maternice kojeg je uspjela pobijediti, ali 15 godina kasnije tumorne stanice vratile su se na grudi i naposljetku u toj borbi nije uspjela pobijediti.

Ivana Popović
Markan Radeljić
1989. godine

S obzirom na to da je iza nje ostao velik neobrađen i javnosti nedovoljno poznat opus, Muzej suvremene umjetnosti priprema veliku izložbu kojom će se prvi put predstaviti njena postignuća na području kazališta, kostimografije, kiparstva, performansa, mode, slikarstva, crteža, primijenjene umjetnosti i produkt dizajna.

Ivana Popović
Boris Štajduhar
1993.

Ivana Popović je diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1993. godine. Još kao studentica djelovala je na nezavisnoj suvremenoj kazališnoj sceni kao voditeljica kazališnih skupina - Studio kinetičke figurativne skulpture „Linija manjeg otpora“ i Virus Teatar Michelangelo. Tada su je proglasili zvijezdom zagrebačke off-scene zbog iznimno originalnog i nekonvencionalnog pristupa.

Ivana Popović
Promo
Predstava Ribizl bomba, Eurokaz 1991.

Na polju modnog dizajna, Ivana Popović od samih je početaka djelovala neovisno o lokalnoj modnoj sceni, neopterećena svjetskim trendovima. Svu odjeću šivala je sama, naglašavajući rad s prirodnim materijalima. Ručno je bojala i oslikavala tkanine, kojima je pristupala kao obliku kiparenja.

Ivana Popović
Ivan Filipović
Žrtva mode, 2009.

- Šivanju pristupam kao čistom kiparstvu: pogledam čovjeka, skinem mjeru i napravim mu oklop. Ne pratim modne trendove nego ljude i društvo - govorila je. Njeni performansi, modne procesije i ad hoc revije odlikovale su se originalnošću, ali i kritičnošću. Ustrajno se odupirala konvencijama modnog sustava i elitne kulture pa je kod javnosti izazivala oprečne reakcije, od oduševljenja do negodovanja i kritike.

Ivana Popović
Markan Radeljić
1990. godine

Ivana Popović
Markan Radeljić
1989. godine

U vizualnoj umjetnosti ostvarila je raznorodan opus: slike, kolaže, crteže, skulpture, instalacije. Modelirala u glini, a ta iscjeljujuća snaga zemlje i rada ruku bit će joj jedna od glavnih oslonaca u najtežoj borbi života, borbi s karcinomom dojke, kada će se vratiti modeliranju, hipnotički stvarajući 10 000 figurica Promatrača. Ovim je dugogodišnjim, a ujedno i svojim posljednjim kiparskim projektom stvorila jedinstveno umjetničko ostvarenje epskih razmjera (predstavljeni u stalnom postavu Zbirke u pokretu MSU-a 2013.).

Ivana Popović
Saša Joka
Izložba Promatrači u Muzeju suvremene umjetnosti 2013.

Svježom i hrabrom energijom provocirala je domaću publiku. Spontano je radila interdisciplinarno i intermedijalno pa je teško danas napraviti jasnu razliku između njenog kostimografskog, modno-dizajnerskog, kiparskog i performativnog rada. Ipak često se u intervjuima vraćala na temu mode i zašto se primarno odlučila tako izražavati.

Ivana Popović
Markan Radeljić
1990. godine

- Odjeća je najzdraviji medij, ljudi se u tome najbolje nađu. Draže mi je da netko ono što sam mu napravila ne skine, nosi, voli i ljubi nego da moj kip stoji na kakvom trgu - govorila je Ivana. Izložbu će pratiti monografija o radu Ivane Popović te bogat diskurzivni edukativni program.

Linker
27. travanj 2024 10:26