DAGMAR SCHWELLE
CITY BREAK

Berlin je ove godine hit destinacija, a ovo su razlozi zbog kojih ga uskoro morate posjetiti

U glavnom njemačkom gradu održat će se neke od utakmica Eura 2024. pa predstavljamo dio ponude za navijače, ali i ljubitelje kulture, povijesti i vrhunske zabave.

U glavnom njemačkom gradu održat će se neke od utakmica Eura 2024. pa predstavljamo dio ponude za navijače, ali i ljubitelje kulture, povijesti i vrhunske zabave.

Berlinska techno scena nedavno je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine, no ovog će ljeta u glavni njemački grad pohrliti i brojni ljubitelji sporta. U Njemačkoj se, naime, od 14. lipnja do 14. srpnja održava Europsko nogometno prvenstvo, a na Olimpijskom stadionu u Berlinu će se igrati pet utakmica. Uključujući i finale UEFA Eura 2024. na kojem će, nadamo se, biti Hrvatska.

image

Tijekom Eura će se glavne aktivnosti za navijače odvijati kod Brandenburških vrata

PROMO

A što će sve dočekati navijače moglo se čuti ovih dana u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture, gdje su se predstavili turistička zajednica visitBerlin i institucija za organizaciju i promociju događanja Kultur projekte Berlin. Prezentaciju je održao direktor turističke zajednice Burkhard Kieker, a program su upotpunili sportski novinar i komentator Viki Ivanović te hrvatski prvak u nogometnom freestyleu Matko Vila.

image

Burkhard Kieker i Cristian Sallai iz berlinske i njemačke turističke zajednice te sportski komentator i novinar Viki Ivanović

PROMO

Tijekom Eura 2024., čija je tema “Ujedinjeni nogometom - ujedinjeni u srcu Europe”, posebna će atrakcija biti Brandenburška vrata. Ondje će, naime, biti fan zona gdje će utakmice moći gledati oni bez ulaznica na stadion. Pritom će taj simbol Berlina postati najveći nogometni gol na svijetu. Na ulici Straße des 17. Jun će se pak prostrti veliki zeleni tepih.

image

Ove godine se slavi 35. obljetnica pada Berlinskog zida

PHILIP KOSCHEL

Berlin, međutim, ove godine slavi i nekoliko zanimljivih obljetnica: 20 godina Festivala svjetla, pola stoljeća Berlinskog maratona, 55 godina Berlinskog televizijskog tornja i, što je posebno značajno, 35 godina pada Berlinskog zida. To je jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u novijoj povijesti, a taj put Berlina u slobodu obilježit će se nizom događaja i svečanosti s međunarodnim gostima visokog ranga.

image

Kreuzberg je među najživopisnijim četvrtima u Berlinu

DAGMAR SCHWELLE

Atraktivnost Berlina je itekako prepoznata na međunarodnoj sceni. Prema izboru “Najbolji gradovi svijeta 2024.” časopisa TimeOut, među prva tri je najzanimljivija grada u svijetu - uz New York i Cape Town. Na trećem je mjestu najboljih europskih gradova, a u “Europskoj studiji putovanja po gradovima za 2023./2024.“, pri čemu je anketirano 6000 ljudi iz Njemačke, Austrije i Švicarske, Berlin je na prvom mjestu. I uz Pariz jedna od top destinacija za gradska putovanja. Berlin je i na samom vrhu zbog umjetničke scene. Jedan od kulturnih vrhunaca godine je izložba “Caspar David Friedrich - Beskrajni krajolici”, koja traje do 4. kolovoza u Staroj narodnoj galeriji. I Hrvati vole putovati u Berlin: lani je njemačku prijestolnicu posjetilo više od 12 tisuća naših ljudi, što je 50 posto više u odnosu na godinu prije.

Linker
25. travanj 2024 23:52