CITY BREAK

Dijamantna luka sjevera Europe: Belgijski grad koji će oduševiti ljubitelje luksuza - i pive

Belgijski grad Antwerpen nije samo poslovni i trgovački centar, već i središte zabave, kulture i draguljarstva.

Za većinu stanovnika s naših prostora, sjever europskog kontinenta je područje s hladnom klimom i nepristupačnim stanovnicima. No, već prvi pogled na ulice i trgove Antwerpena, drugog po veličini belgijskog grada i druge najveće europske luke, dovoljan je da se shvati kako je takav stav predrasuda i teška zabluda. Premda se u gradu s nešto više od pola milijuna stanovnika vrti ozbiljan novac - u transportu, trgovini dijamantima te u kemijskoj i naftnoj industriji, zbog čega je bruto domaći proizvod po stanovniku Antwerpena čak 45 posto veći od prosjeka Europe - atmosfera je izuzetno opuštena. U njemu svatko može naći ono što ga interesira, bez obzira je li riječ o posjetu muzejima i kulturnim događanjima, shoppingu po dizajnerskim buticima, obilasku povijesnih znamenitosti, šetnji po parkovima i obali rijeke Scheldt ili turi po pivnicama, slastičarnicama i čokoladarnicama. Javni prijevoz funkcionira savršeno pa gužvi u prometu nema, a i mnogo se ljudi vozi na biciklima. Svakodnevne stvari poput kupovine karata za autobus i metro, nabavke živežnih namirnica ili plaćanje računa su maksimalno pojednostavljene - sve je na tipke i bankovne kartice, pa se nema razloga uzrujavati budući da sve funkcionira kao po ‘‘špagi‘‘. Ukratko, Antwerpen je grad po mjeri čovjeka.

image
UNSPLASH

Glavni trg Grote Markt (Velika tržnica) nalazi se u povijesnoj jezgri grada kojim dominira vijećnica iz 16. stoljeća izgrađena u flamanskom renesansnom stilu (Antwerpen se nalazi u povijesnoj regiji Flandrija). Okružena je takozvanim ‘‘guildhalls‘‘, povijesnim zdanjima iz istog razdoblja u kojima se ubirao porez od trgovine, kao i brojnim tradicionalnim pivnicama u kojima se mogu pojesti dagnje uzgojene u obližnjem riječnom estuariju te popiti slavno belgijsko pivo. Ima ga nekoliko desetaka vrsta, boja i jačine, ovisno o sastojcima: tamnog, gotovo crnog, crvenog, zelenog, jantarnog, svijetložutog... Od trga se šire uličice s povijesnim kućama nekadašnjih cehova i bogatih trgovaca čije se poslovanje može pogoditi prema ukrasima na krovu. Tipične su flamanske arhitekture od ciglica crvene boje i stepeničastog pročelja, a njihova su prizemlja pretvorena u restorane, kafiće i barove koja nude internacionalna jela i pića. U blizini glavnog trga je katedrala Naša Gospa koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Izgrađena je u 14. stoljeću u gotičkom stilu, no nikad nije završena – nedostaje joj jedan toranj. Veličanstvena unutrašnjost tog golemog vjerskog zdanja krije brojna djela slavnog baroknog slikara Petera Paula Rubensa koji je u Antwerpenu studirao, živio i umro. Njegova se kuća u kojoj je bila i radionica nalazi udaljena pet minuta hoda od katedrale. U Rubenshuisu, što na nizozemskom jeziku koji se govori u tom dijelu Belgije znači Rubensova kuća, mogu se također vidjeti njegova djela, ali i originalni namještaj te vrt koji je sam oblikovao.

image

O bogatstvu Antwerpena, koje se temelji na trgovini i luksuznim zanatima kao što je obrada dijamanata, svjedoči Diva, muzej dijamanata, zlata i srebra

PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM

U povijesne građevine koje svakako vrijedi posjetiti spada i zgrada željezničkog kolodvora s kojeg za desetak eura možete otputovati u obližnji Bruxelles, Gent i Bruges, ali i u Amsterdam u Nizozemskoj, udaljen stotinjak kilometara. Antwerpen-Centraal izgrađen je u 19. stoljeću, bio je teško oštećen u bombardiranju tijekom drugog svjetskog rata, potpuno renoviran početkom ovog stoljeća, a 2011. je dobio i Grand Prix na Europskim nagradama za kulturno naslijeđe.

No, Antwerpen nema samo povijesne zgrade, već i dojmljive primjerke suvremene arhitekture. Najpoznatija je zgrada Lučke uprave otvorena 2016., koju je projektirala slavna arhitektica Zaha Hadid. Sličnog oblika je i obližnji pječačko-biciklistički most Park Bridge Spoor Noord dugačak 70 metara, djelo projektantskog ureda Ney & Partners. U tom sjevernom dijelu grada smjestile su se i zgrade Muzeja suvremene umjetnosti MHKA, nezaobilazno mjesto za sve koje zanimaju suvremene umjetničke tendencije, te Museum aan de Stroom otvoren 2011. u kojem se nalaze domaće i internacionalne zbirke različite tematike.

image
UNSPLASH
image

Drugi po veličini belgijski grad, kombinacija je povijesnih zgrada iz 16. stoljeća kakve okružuju glavni trg i suvremenih zdanja kao što je Museum aan de Stroom, najveći u Antwerpenu

UNSPLASH

Ljubitelji luksuza sigurno neće zaobići ni Divu na glavnom gradskom trgu, muzej dijamanata, zlata i srebra otvoren prije pet godina. U njemu se mogu vidjeti raskošni primjerci nakita, naučiti razlikovati prave od lažnih dijamanata, upoznati se s načinima njihove obrade i informirati se o njihovoj povijesti – jer je Antwerpen još od 15. stoljeća poznat isprva po trgovini tim dragocjenim kamenjem, a potom i po obradi. Gotovi proizvodi se, pak, mogu kupiti u brojnim draguljarnicama u Diamanttkwartieru, takozvanoj Dijamantnoj četvrti u trgovačkom kvartu u centru grada.

image

O bogatstvu Antwerpena svjedoči i raskošni interijeri mnogobrojnih restorana, kafića i barova u povijesnom centru grada

PRIVATNI ALBUM
image
UNSPLASH

A obožavatelji lijepog odijevanja svakako moraju svratiti u Muzej mode poznat pod nazivom MoMu (Mode Museum). Osim različitih izložbi, tamo se može pogledati stalni postav kreacija slavnih belgijskih dizajnera poznatih kao Antwerpenska šestorka: Driesa Van Notena, Ann Demeulemeester, Dirka Van Saenea, Waltera Van Beirendoncka, Dirka Bikkembergsa i Marine Yee.

image
UNSPLASH

Nakon obilaska muzeja slijedi tura po dućanima. Najnovije modne kreacije mogu se kupiti u shopping ulici Meir, te u trgovinama smještenima u ulicama Kammenstraat i Nationalestraat. U toj se četvrti nalaze i brojne trgovine s čokoladom i bombonima u kojima se može ostaviti pravo malo bogatstvo: raskošnog okusa i izgleda, pakirani u atraktivnu ambalažu, dovode u napast svakog sladokusca. A kad se umori od obilaska muzeja, parkova i trgovina, najbolje je povratiti snagu u nekoj od brojnih pivnica i barova čije su cijene pića slične zagrebačkima.

Linker
15. travanj 2024 16:33