Posjet Atacami

Dnevnik televizijske producentice: Sve o nezaboravnoj ekspediciji po pustinji Argentine

Danijelu Habek oduševio je sjeverozapad Argentine, gdje je obilazila pustinje i vulkane, vidjela oaze južnoameričkih deva i divljih magaraca te kušala najbolje brizle u životu.

Argentina je mnogima destinacija za odmor iz snova, ali meni nikad nije bila na listi mjesta koja obavezno moram vidjeti. No, sasvim slučajno mi se pružila prilika da posjetim jedan od njezinih najljepših dijelova, pustinju Atacamu, visoki plato u Andama koji se prostire sjeverozapadom Argentine i sjeverom Čilea. Umjesto prijateljice uskočila sam kao suvozačica u privatnu desetodnevnu ekspediciju autima.

image

Quebrada de las Conchas je prirodna znamenitost u dolini Calchaquí, koju je formirala istoimena rijeka

PRIVATNA ARHIVA

Moja avantura započela je u Buenos Airesu, odakle sam poletjela za Saltu, regiju na sjeveru s istoimenim glavnim gradom. Budući da sam na put kretala u zadnji tren, povratna avionska karta od Zagreba do Buenos Airesa koštala je nešto više od 1600 eura, dok je povratna avionska karta Buenos Aires - Salta bila oko 400 eura, a let je trajao skoro dva sata.

Po dolasku u Saltu večer smo iskoristili za isprobavanje lokalnih specijaliteta kao što su empanade, argentinska verzija prženih gyoza ili raviola, i tamal, palenta s trganim mesom (najčešće ljaminim), zamotana i kuhana u kori kukuruza. Drugog jutra upoznali smo našeg vodiča Daniela, koji će idućih deset dana predvoditi našu malu karavanu u funkciji turističkog vodiča, vozača, a ponekad i pjevača ili kuhara.

image

Danijela Habek otkriva detalje o "4x4" automobilskom turističkom obilasku

PRIVATNA ARHIVA

Pod njegovim budnim okom zaputili smo se prema pustinjama. Ovakva "4x4" automobilska avantura, s iskusnim vodičem za volanom automobila, stoji oko 11.000 eura ako se dvoje ljudi vozi u jedom autu, a vodič u drugom. No, ako vodič vozi auto s dvoje ljudi, cijena se spušta na 8760 eura za dvoje. U cijenu je uključeno sve, od trenutka kad sletite u Saltu pa dok ne poletite natrag u Buenos Aires.

Na 3450 metara visine

Salinas Grandes jedna je od najvećih slanih pustinja na svijetu. Na visini od 3450 metara, pravi je izazov za svakoga tko nije navikao na velike nadmorske visine. Po dolasku u kamp, smješten u središtu slanog platoa, odmah su nam ponudili kisik. Naime, pametno ga je uzeti pri prvim simptomima visinske bolesti. Upozoreni smo i na važnost hidratacije te opasnost od izlaganja suncu.

image

Prva im je postaja bila jedna od najvećih slanih pustinja na svijetu - Salinas Grande

PRIVATNA ARHIVA

Kristali soli reflektiraju svjetlost pa u samo nekoliko minuta možete pošteno izgorjeti. Kamp Salinas Pristine u vlasništvu je obitelji koja se generacijama bavi proizvodnjom soli. Budući da od toga posla zarada nije velika, odlučili su se upustiti u ovaj jedinstveni turistički pothvat. Najdojmljiviji trenutak u kampu bio je izlazak punog mjeseca iznad slane pustinje. Nakon večere osoblje kampa ugasilo je sva svjetla kako bi nam pružili iskustvo koje nikada nećemo zaboraviti.

Tolar Grande

Nakon uživanja u luksuzu glampinga došlo je vrijeme za nešto sasvim drugačije: asfaltiranu cestu zamijenio je makadam, a bjelinu slane pustinje - crvene stijene i pijesak. Konačno smo isprobali "4x4" vožnju prolazeći kroz uske kanjone, spuštajući se i penjući zastrašujućim serpentinama. Nakon 7-8 sati vožnje stigli smo u Desierto del Diablo (Đavolju pustinju). Smještaj i obrok čekali su nas u Tolar Grandeu, selu u podnožju Anda. Smještano između visokih planina i slane pustinje Arizaro, mjesto ima oko 300 stanovnika, a turistima nudi samo najosnovnije. U selu nema dućana niti restorana, a društveni život odvija se oko malog kioska koji se otvara na zahtjev.

image

Do Đavolje pustinje trebalo je osam sati vožnje kroz kanjone i serpentine

PRIVATNA ARHIVA

Vulkan Galan

Šestog dana putovanja zaputili smo se prema jednoj od najatraktivnijih destinacija, no da bismo dotamo došli, morali smo proći pustinju Arizaro. Tri sata vožnje posred sive ravnice po zemljanoj cesti punoj rupa isplate se samo ako imate na umu da vas na kraju čekaju prekrasne male oaze pune vikunja (južnoamerička deva) i divljih magaraca, isprekidane potočićima na kojima životinje traže okrepu.

image

Pogled na Dijamantnu lagunu s vrha vulkana Galan

PRIVATNA ARHIVA

Taj dio putovanja bio je pravi safari. Prije odredišta stali smo kraj plavih i crvenih laguna (Ojos de Campo) punih plamenaca, a vodič Daniel za nas je priredio i piknik. Nakon 10 sati vožnje smjestili smo se u selu Antofagasta de la Sierra u regiji Catamarca kako bismo se odmorili prije uspona na vulkan Galan. Ujutro smo se krenuli penjati autima do 5000 metara nadmorske visine. Ubrzo su makadamske ceste zamijenili brežuljci bez utabanih tragova automobilskih guma. Vodič Daniel bio je u automobilu ispred nas. Pri samom vrhu otvorio nam se pogled na Dijamantnu lagunu do koje smo se spustili po strmoj pješčanoj padini.

Cafayate

Posljednja postaja bio je Cafayate, grad vinarija u regiji Salta. Nepregledni vinogradi okružuju luksuzna imanja vinara otvorena za turističke posjete. Nakon spartanskih smještaja u planinama konačno smo imali priliku uživati u nešto luksuznijem smještaju. Hotel Patios de Cafayate za samo 111 eura po sobi nudi odmor u romantičnoj građevini španjolskog kolonijalističkog stila.

image

Luksuzni smještaj imali su samo u Cafayateu, gradu poznatom po vinarijama

PRIVATNA ARHIVA

U obližnjoj vinariji Piattelli imali smo priliku usporediti vina iz Salte i Mendoze. Naš je favorit bio poznati Malbec, crno vino slatkastog i punog okusa. Uz vino uživali smo i u nekoliko sljedova domaćih specijaliteta. Ovdje smo probali i najbolje brizle, jako cijenjenu iznutricu koja je među najčešćim namirnicama u Argentini. Degustaciju smo zaključili klasičnim odreskom uz prilog od kremaste kvinoje. Kvinoja je u Argentini uobičajeni prilog mesu. Nakon ručka zaputili smo se pogledati El Anfiteatro (amfiteatar) i La Garganta el Diablo (đavolje ždrijelo) - atrakcije koje ne smijete propustiti. Nakon tri dana odmora započeli smo povratak u glavni grad regije te se idući dan vratili u Buenos Aires.

image

U argentinskim restoranima nudi se puno mesa i steakova, pržene i općenito visokokalorične hrane

PRIVATNA ARHIVA

Dobro je znati:

SPASONOSNA KOKA

Kako bi se ublažili simptomi visinske bolesti i olakšalo funkcioniranje, mještani žvaču listove koke koje nude i turistima. No, nemojte se zaigrati i pokušati ih ponijeti kao suvenir kući jer ćete zapeti već na prvom aerodromu.

HRANA

U Argentinu ne idite kako biste bili na dijeti. Pržene empanade, krvavi steakovi i masne brizle zasigurno će vam donijeti koji kilogram viška. Lokalni restorani ne nude ni juhe ni salate. Iako je regija poznata po soli, u hotelu i restoranu uvijek je morate dodatno tražiti. Soljenku nećete vidjeti ni na jednom stolu.

VODA I SPF

Ako se odlučite za "4x4" ljetno putovanje sjeverozapadom Argentine, imajte na umu da velika nadmorska visina, visoke temperature i jak vjetar zahtijevaju unos velikih količina tekućine, a jako sunce i najviši zaštitni faktor. U svakom trenutku u autu je poželjno imati barem tri litre vode po osobi.

image

Vodič im je tijekom deset dana bio Danijelin iskusni imenjak

PRIVATNA ARHIVA
Linker
06. travanj 2024 01:07