PEXELS
spremni za putovanje

Fantastična skijaška šestorka: Ovo su najatraktivnija mjesta za zimski odmor

Donosimo popis najatraktivnijih svjetskih odredišta za ljubitelje zimskih sportova, a kriterij nije samo kvaliteta staza i žičara, već i gastronomska ponuda te noćni život.

Donosimo popis najatraktivnijih svjetskih odredišta za ljubitelje zimskih sportova, a kriterij nije samo kvaliteta staza i žičara, već i gastronomska ponuda te noćni život.

Neki vole jurcati, neki skijaju polako i opušteno, neki se spuste nekoliko puta i onda traže toplu bajtu i guštanje uz piće, nekima je najvažniji noćni provod... Kod izbora najatraktivnijih skijališta ne mogu se uvijek zadovoljiti svi kriteriji, no to je nedavno pokušao napraviti američki poslovni magazin Forbes, čiji su novinari ocjenjivali sve moguće kriterije i na kraju objavili popis najboljih na svijetu. Njihovi novinari nisu, naime, ocjenjivali samo kvalitetu i količinu staza, i to odvojeno za skijaše i za snowboardere, nego i gastronomsku ponudu, après-ski zabave, noćne klubove i barove, blizinu aerodroma, kvalitetu gondola i žičara, zatim i sveukupno gledano na odnos cijene i vrijednosti pojedinih skijališta...

Prema svom izboru proglasili su i pobjednike u pojedinim kategorijama, kao i poredak zemalja po broju njihovih svjetski relevantnih zimskih destinacija. Po tim je kriterijima najatraktivnija za skijaše Austrija jer ima čak 14 vrhunskih destinacija, a slijede je, očekivano, Francuska s 11, zatim Švicarska, SAD, Italija, Kanada, Japan i, možda pomalo iznenađujuće, Andora. Na tom popisu nema nama najbliže Slovenije, no ako kao jedan od kriterija uvrstimo i udaljenost od Hrvatske, onda naravno moramo uzeti u obzir i najpopularnija slovenska skijališta.

1. Les Trois Vallées, Francuska

Po većini kriterija Les Trois Vallées najbolje je svjetsko skijalište, a uz to je i najveće - sastoji se od čak 600 kilometara skijaških staza, među kojima je i Grand Couloir u Courchevelu, poznata kao jedna od najzahtjevnijih u Europi. Staze se s okolnih vrhova spuštaju u četiri međusobno povezane doline: Saint-Bon, Allues, Belleville i Maurienne, a ne u tri kako bi se moglo zaključiti po nazivu ovog golemog kompleksa.

Tu se nalaze zimovališta Orelle, Courchevel i Meribel, Les Menuires, Brides-les-Bains, Saint-Martin-de-Belleville, kao i najviša europska skijaška destinacija Val Thorens, smještena na nadmorskoj visini od 2300 metara nad morem. Budući da se okolni vrhove uzvisuju do tri i više tisuća metara, ovdje u pravilu uvijek ima dovoljno snijega, a sezona najčešće traje od sredine studenog pa sve do svibnja. Tu su i hoteli te apartmani s velikim rasponom cijena, restorani i barovi, wellnessi, bazeni, klizališta, dućani i sva ostala infrastruktura. I još nešto, cijelo je ovo područje poznato po velikom broju sunčanih dana tijekom zime, što itekako pridonosi ukupnom doživljaju.

2. Ski Circus, Austrija

Smješten u dolini Glemmtal, Ski Circus se sastoji od povezanih skijališta Saalbach-Hinterglemm, Leogang i Fieberbrunn. Sve je ovdje na vrhunskom nivou, od ponude do oko 270 kilometara skijaških staza među kojima je čak 140 km laganih plavih, što Ski Circus čini idealnim odredištem za početnike ili manje iskusne skijaše.

Uz to ima 112 km crvenih, srednje teških staza, i 18 km crnih, dakle teških. Samo skijalište nije jako visoko, ali je većina staza pokrivena topovima za snijeg, pa se ovdje može skijati čak ako prirodnog snijega i nema previše. A dodatni adut mu je i to što nije daleko od Hrvatske.

3. Silvretta, Austrija i Švicarska

Ovo skijaško područje povezuje švicarski Samnaun i austrijski Ischgl, a s više od 239 kilometara savršeno uređenih staza, 45 modernih gondola i obiljem drugih sadržaja prava je meka za skijaše i snowboardere. Kako je 50 posto staza iznad 2000 metara, ne treba se brinuti hoće li biti dovoljno snijega. Skijalište se može pohvaliti i stazom Hochjoch Totale koja vodi sve do doline, pa se s njom savladava čak 1700 metara visinske razlike, a tu je, uz očekivano vrhunski uređeni snježni park, i mogućnost da se triput tjedno spuštate niz padine s izlaskom sunca, dakle prije uobičajenog početka radnog vremena gondola

Za najzahtjevnije skijaše uređene su pak crne staze, jedna od njih s nagibom od nevjerojatnih 81 posto, pa nije čudno što ovdje rado trenira i Mikaela Shiffrin. A kako nije sve u spuštanju niz padine, nego je nešto i u opuštanju, novi, luksuzni spa centar u Silvretti prostire se na čak tisuću četvornih metara vodene površine, više od 1500 kvadrata sa saunama, 320 s fitnessom, a tu je i veliko klizalište.

4. Whistler Blackcomb, Kanada

Iako nije najbolje rangirano sjevernoameričko skijalište jer je više bodova u Forbesovom rangiranju dobio Vail u Koloradu, kanadski Whistler Blackcomb će s više od 200 staza - od onih najlakših za početnike do najstrmijih za adrenalinske ovisnike, zadovoljiti skijaše svih profila. Uključuje čak i posebno područje rezervirano za obitelji s malom djecom.

Osim, dakle, odličnih staza, gastronomske, wellness i spa ponude, kako i priliči najvećem i najpopularnijem kanadskom skijalištu, ono se izdvaja i po gondoli Peak 2 Peak, dugačkoj više od četiri kilometra, koja povezuje vrhove Whistlera i Blackcomba, a skijašima pruža spektakularan pogled na okolne planine i jezera.

5. Via Lattea, Italija i Francuska

Još jedna vrhunska europska skijaška arena, Via Lattea povezuje talijanska skijališta Claviere, Sansicario, Sauze d‘Oulx, Pragelato i Sestriere s francuskim Montgenèvreom. Ovdje se može skijati na 400 kilometara odlično pripremljenih staza, pa se tijekom tjednog boravka svaki dan može spuštati niz nove padine. I Silvretta, kao i sva druga vrhunska svjetska skijališta (treba li to uopće spomenuti), ima odličnu gastronomsku ponudu, smještaj koji će zadovoljiti i najprobirljivije goste, a kako sve savršeno funkcionira, teško da će se netko požaliti da je krivo odabrao svoju zimsku destinaciju.

6. Kranjska Gora, Slovenija

Iako je novinari Forbesa nisu uvrstili na svoj popis najboljih svjetskih skijališta, niti se po duljini staza može usporediti s njima, Kranjska Gora u nama susjednoj Sloveniji, zauzima posebno mjesto ljubiteljima zimskih radosti u Hrvatskoj. Ovdje su mnogi od njih i proskijali, pa mu se i danas rado vraćaju.

Osnovano je davne 1948., najstarije je u Sloveniji i ima oko 20 kilometara skijaških staza te još 40 kilometara staza za skijaško trčanje, tu je i nekoliko barova i restorana, među kojima se izdvajaju Lačni Kekec s odličnim roštiljem i Pri Martinu sa sjajnom ponudom domaćih jela. Poslije skijanja se može prošetati i do obližnjeg jezera Jasna, posjetiti centar za skijaške skokove Planica ili se opuštati u nekom od hotelskih bazena.

Linker
27. travanj 2024 16:50