ZVONIMIR BARISIN/CROPIX CROPIX
Uz Pariz, Sydney...

Među najboljih sedam gradova na svijetu je i jedan hrvatski grad

Uz Pariz, Marakeš, Rio de Janeiro, prestižan New York Times uvrstio je Zadar na listu sedam svjetskih gradova koji nude najbolje iskustvo razgledavanja kroz šetnju.

Uz Pariz, Marakeš, Rio de Janeiro, prestižan New York Times uvrstio je Zadar na listu sedam svjetskih gradova koji nude najbolje iskustvo razgledavanja kroz šetnju.

Prestižni američki New York Times napravio je popis na kojem se nalazi sedam gradova na svijetu koji nude najbolje iskustvo razgledavanja kroz šetnju. Uz gradove Marakeš, Seul, Sydney, St. Louis, Rio de Janeiro i Pariz, tu se našao i hrvatski grad Zadar. New York Times istaknuo ga je kao jednu od nezaobilaznih destinacija, a naveli su da je "šetnja Zadrom kao putovanje kroz povijest." Njihova osmišljena kružna šetnja počinje Morskim orguljama, a završava na Pozdravu suncu.

image

Turisti kod Morskih orgulja i Pozdrava Suncu

LUKA GERLANC CROPIX

Reportažu iz New York Timesa o Zadru potpisuje Alex Crevar, a započinje riječima: "Šetnja koja je nešto dulja od tri kilometra vodi vas oko zadarskog Starog grada na putovanje kroz gotovo sve faze hrvatske povijesti. I to je duga povijest, koja datira iz 9. st. pr. Kr., kada su Liburni prvi naselili ovaj poluotočni dio zemlje na spektakularnoj dalmatinskoj obali Hrvatske." Predlaže da se šetnja započne sjeverozapadnim dijelom poluotoka na Morskim orguljama, koje čini set 35 cijevi raspoređenih ispod 70 metara dijela gradske morske promenade znane kao Riva. Ističe i da "Nagrađene Europskom nagradom za urbani javni prostor 2006., Morske orgulje sviraju prekrasne neskladne melodije dok Jadransko more zapljuskuje kamen i gura zrak kroz cijevi ispod sebe, pretvarajući šetnicu u nevidljivi, eterični orkestar."

image

Zadar

LUKA GERLANC CROPIX

Nakon plimnog koncerta, svojim čitateljima preporučuje šetnju uz Pozdrav suncu te oko sjeveroistočnog ugla Starog grada. "Nastavite prema jugoistoku, hodajući uz zidine okrenute prema zadarskoj luci, izgrađene i ojačane između 12. i 17. stoljeća kao dio obrambene mreže Mletačke Republike na Jadranu", piše New York Times. Predlaže i da se svrati u Garden Lounge, koji se nalazi na vrhu utvrde, s pogledom na trajekte koji prevoze putnike do obližnjih otoka. Potom šetnja vodi do gradskog mosta kroz Nova vrata do staroga grada. Slijedi obilazak Narodnog trga koji je prepun kafića i glavno je mjesto okupljanja, a na njegovom zapadnom kraju nalazi se ulica lokalno poznata kao Kalelarga.

image

Stotine turista okuplja se na zadarskoj rivi kod Morskih orgulja i Pozdrava Suncu kako bi uživalo u zalasku sunca

LUKA GERLANC CROPIX
image

Zalazak sunca u Zadru

LUKA GERLANC CROPIX

Nakon toga preporučuju se koraljna barokna crkva sv. Šimuna i Trg Petra Zoranića te Trg Pet bunara koji su čuvani Kapetanovom kulom od gotovo 26 metara visine, a opskrbljivali su grad vodom tijekom opsade Osmanskog Carstva u 16. stoljeću. Zatim savjetuju penjanje stepenicama do mirnog Perivoja kraljice Jelene Madijevke, izgrađenog početkom 19. stoljeća kao jedan od prvih javnih parkova u regiji. Njihova ruta nadalje vodi do Kopnenih vrata, a "Dok dan jenjava, pronađite svoj mir u blizini mula na Rivi i svjedočite poznatom gradskom zalasku sunca, kojeg je Alfred Hitchcock jednom nazvao “najljepšim na svijetu”. S raštrkanim ruševinama Rimskog foruma, koje datiraju iz 1. stoljeća prije Krista i sv. Donatom iz 9. stoljeća iza vas, pratite posljednji bljesak sunca u moru." Za kraj šetnje, NY Times u svojoj reportaži predlaže “Pozdrav suncu”, odnosno krug od 380 kvadrata solarnih panela ugrađenih u šetalište koje cijeli dan apsorbiraju sunce, a zatim pulsirajuću pružaju svjetlosnu predstavu cijelu noć.

image

Pozdrav suncu

JURE MISKOVIC/CROPIX CROPIX

Ističu kako vrijedi pojesti neki od lokalnih specijaliteta, kao što je brancin na žaru s pireom od sunčanice i povrćem za 34,51 eura te čašu domaćeg bijelog vina pošip za 7 eura. Zahvaljujući ovom priznanju koje je Zadar dobio od NY Timesa, raste broj američkih gostiju, koji troše dvostruko više od ostalih turista prema istraživanjima Instituta za turizam TOMAS. Zadar je trenutno u posjetima Amerikanaca šesti u Hrvatskoj, iza standardno najposjećenijeg Dubrovnika, potom Splita, Zagreba, Hvara i Plitvičkih jezera.

Linker
26. travanj 2024 11:11