GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Veliko priznanje

Na popisu pet najljepših nacionalnih parkova u Europi našao se i ovaj hrvatski dragulj

Naš Risnjak britanski su mediji prepoznali kao mjesto koje osvaja svojom ljepotom i posebnošću.

Naš Risnjak britanski su mediji prepoznali kao mjesto koje osvaja svojom ljepotom i posebnošću.

Britanski The Guardian izdvojio je pet najljepših nacionalnih parkova Europe u kojima je moguće uživati bez gužve i "naguravanja" s velikim brojem turista, a na tom se popisu našao i naš predivan Risnjak, smješten u Gorskom kotaru. "Nudi izuzetan krajolik, spektakularne staze i u njemu obitavaju rijetke divlje životinje, zbog čega ovaj skriveni nacionalni park vrijedi posjetiti i istražiti", navodi Guardian u svom tekstu.

Masiv Risnjaka dominantno se izdignuo nad zelenilom goranskih šuma, a prekrasni vidici koji se pružaju sa 1528 metara nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju ostaju u sjećanju svakoga tko ih posjeti. Upravo nas zbog toga nimalo ne čudi što su prednosti našeg nacionalnog parka prepoznali u svijetu.

image
UNSPLASH

"Planinski, šumoviti nacionalni park Risnjak dobio je ime po jednom od svojih najrjeđih stanovnika, risu. Obuhvaća masive Risnjaka i Snježnika u sjevernom dijelu Dinarskog gorja i važno je stanište smeđih medvjeda, vukova i divokoza. Ptice uključuju tetrijeba i malu sovu, u njemu je zabilježeno čak 89 vrsta leptira, a na Risnjaku rastu i divlje orhideje", opisuje ga Guardian koji je svojim čitateljima dao i nekoliko preporuka za posjet tom predivnom parku.

image
IVANA NOBILO/CROPIX

"Posjetitelji mogu prošetati do izvora rijeke Kupe, jarko tirkiznog bazena, preko Čudesne doline leptira. Možete obići poučnu stazu Leska da biste saznali više o parku ili se popeti na 11 vrhova. Risnjak je najviši s 1528 metara, a odmah iza njega Snježnik s 1506 metara. Panoramski pogledi pružaju se preko cijele Istre, pa sve do Julijskih Alpa u Sloveniji."

Osim našeg Risnjaka, na popisu najljepših nacionalnih parkova u Europi našli su se i Peneda-Geres u Portugalu, njemački Eifel, francuski Mercantour te Aigüestortes u Španjolskoj.

Linker
25. travanj 2024 23:53