SPENCER DAVIS/ UNSPLASH
SPREMNI ZA PUTOVANJE

Zagrepčanka s dubrovačkom adresom otkriva nam skrivene bisere jednog od najljepših gradova na svijetu

Kako bi posjet Dubrovniku bio potpuniji i čim jednostavniji, novinarka Marija Pajić Bačić pripremila nam je detaljan vodič u kojem nam otkriva svoje preporuke plaža, izleta, restorana...

Kako bi posjet Dubrovniku bio potpuniji i čim jednostavniji, novinarka Marija Pajić Bačić pripremila nam je detaljan vodič u kojem nam otkriva svoje preporuke plaža, izleta, restorana...

Televizijska reporterka i vlasnica PR agencije Maripa, Marija Pajić Bačić, rođena je Zagrepčanka koja se u Dubrovnik prije dvije godine preselila radi ljubavi. Ipak, u Grad dolazi još od djetinjstva zbog tete pa ga dobro poznaje već godinama. Upravo zbog toga zamolili smo je da nam sastavi detaljan vodič za sve koji planiraju putovanje na krajnji jug kako bi tijekom boravka izvukli najviše iz njega. Odmah nam je naglasila kako Dubrovnik pruža mnogo toga čitave godine, a ne samo u sezoni, pa možete birati između potpunog odmora u izolaciji Elafita i sportskih avantura pa sve do bogatog umjetničkog i kulturnog programa...

image

Marija Pajić i Antonio Bačić vjenčali su se u Dubrovniku

MARTINA PAŠIĆ

GDJE SE KUPATI?

S obzirom na to da je odlazak na otoke sastavni dio svakog našeg ljeta, uvijek sam za opciju najma glisera koji će iskrojiti vaš dan do savršenstva bilo da želite na Lopud ili Šipan. U tom slučaju uvijek biramo Dubrovnik Boat Club čiji su skiperi rođeni Dubrovčani pa znaju najbolje uvale (Brsečine, Koločep...), ali i meni vrlo drage restorane. U tom slučaju, odlazak na Lopud uvijek podrazumijeva ručak u restoranu Dubrovnik koji za svog posjeta ovom otoku nisu zaobišli ni nogometaš Christiano Ronaldo, glumac Owen Wilson i mnogi drugi.

image

Franjevački samostan Gospe od Spilice iz 15. st. na Lopudu

TOM DUBRAVEC/ CROPIX
image

Pogled na elafitski otok Lopud

TONĆI PLAZIBAT/CROPIX

Ako ostajete u Gradu, svakako nemojte preskočiti kupanje na plaži sveti Jakov s najljepšim pogledom na Grad ili najpoznatiju Instagram lokaciju - kameni bazen ispod hotela Excelsior. Za najmlađe ne postoji bolji doživljaj od odlaska na otok Lokrum koji je odlično povezan s brodom iz stare gradske luke. Kad kročite na isti, oduševit će vas bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te najljepše more.

image

Plaža kod hotela Excelsior

ALEXIA LAITER GARZA/ UNSPLASH
image

Jedna od najpoznatijih "Instagram" lokacija je bazen ispod hotela Excelsior

UNSPLASH

Za one željne popodnevnih ritmova i ukusnih koktela, prava adresa je Coral Beach Club na Babinom Kuku, a svi koji žele posjetiti plaže izvan Dubrovnika, preporučujem najpoznatiju plažu u Konavlima, Pasjaču, o čijoj su ljepoti pisali brojni svjetski mediji.

image

Plaža Pasjača

AKOS SANTA/UNSPLASH

ŠTO POSJETITI?

Doći u Dubrovnik, a ne obići zidine je isto kao doći u Rim, a ne vidjeti Vatikan - znači nemoguće. Svakako preporučujem odlazak u ranim jutarnjim satima ili kasnopopodnevnim kao i kupnju DU passa, popularne kartice koja vam pruža brojne pogodnosti i popuste. Zidine su prepoznatljiv dubrovački prizor i jedna od prvih stvari koja pada na pamet pri spomenu hrvatskog morskog bisera. Nezaobilazna su atrakcija za svakog tko posjećuje Grad, a smatraju se jednim od najvećih i najbolje očuvanih sustava utvrda iz srednjeg vijeka te ih je TripAdvisor 2013. godine uvrstio i na popis 10 spomenika koje treba posjetiti prije smrti.

image

Dubrovačke zidine morate posjetiti

PATRICIA JEKKI/ UNSPLASH
image

Dubrovačke zidine

TONCI PLAZIBAT CROPIX

Popiti kavu na Stradunu svakako je doživljaj koji nema cijenu, no bitno je naglasiti da Dubrovnik nije tako skup kako ga svi često etiketiraju, samo trebate zaviriti u brojne ulice unutar zidina jer tamo vas čeka marenda za osam eura ili kava za jedan euro.

image

Košarkaško igralište na Pelinama više puta se našlo na listama najljepših igrališta na svijetu

JOSH COUCH/ UNSPLASH

Uostalom, Dubrovnik je vjerojatno jedini hrvatski grad koji ima popust za domaće tako da uvijek igrajte na tu kartu. Isto tako, nakon šetnje dubrovačkim ulicama, nema bolje okrijepe od one s prekrasnim pogledom na zidine, Jadransko more i otok Lokrum. Posebni trenuci, baš kao s najljepše razglednice, pamte se zauvijek, u što su se uvjerile i brojne holivudske zvijezde koje nisu preskočile koktel u jedinstvenom baru na Zidinama, Bardu. Ne propustite se popeti i na brdo Srđ, koje nudi savršen pogled na cijeli grad. Popeti se možete pješke, žičarom, autom ili taksijem. Moji odlasci tamo su uglavnom pješke jer Srđ mi je postao zamjena za vikend penjanje na Sljeme i svakako preporučujem i takav pothvat jer staza nije prezahtjevna, a na vrhu vas čeka divan restoran u kojem možete popiti kavu i pojesti kolač s najljepšim pogledom na svijetu.

image

Otok Lokrum

SHUTTERSTOCK

Nemojte preskočiti ni romantičan đir do Porporele - tamo su se rađale brojne poznate ljubavi pa zašto ne bi i vaša? Knežev dvor svakako je mjesto koje morate posjetiti kao i brojne dubrovačke crkve koje su nestvarno lijepe. Iako ja nisam ljubitelj kupanja na Banjama, to sigurno ima svoje čari, a ono što svakako obožavam je Arboretum u Trstenom koji je idealna lokacija za piknik.

image

Marija Pajić sa suprugom Antonijem i sinom Ivom

TONCI PLAZIBAT CROPIX

GDJE JESTI I PITI?

U Gradu postoji niz vrhunskih restorana, od kojih neki imaju i Michelinove preporuke, mnogi doista dugu tradiciju, a postoje i oni koji imaju prihvatljive cijene te izvrsnu domaću hranu. Nakon što popijete prvu jutarnju kavu u Gradskoj kavani ili Dubravci na Pilama, gdje možete uživati i u odličnom doručku za još bolju cijenu, ručak ili brunch svakako rezervirajte u Lucinom kantunu. U ovom dubrovačkom raju za hedoniste razoružat će vas nezaobilaznim šporkim makarulima kao i crnim rižotom. Na ovom mjestu osjetit ćete pravu lokalnu atmosferu, a uz to ovdje izrazito brinu o kvalitetnim i svježim namirnicama koje svakodnevno nabavljaju, kao i o odličnim vinima koji najčešće dolaze s obližnjeg Pelješca. S ovog mjesta nemojte odšetati bez da probate dubrovačku rozatu, autohtoni recept koji je za prste polizati. Mnogim Dubrovčanima omiljeni desert svakako su palačinke u slastičarnici DolceVita koje obavezno upišite u svoj raspored.

image

S prvim danima proljeća stižu i sve brojniji turisti

TONCI PLAZIBAT CROPIX

Ako si možete priuštiti ono najbolje i najskuplje, svakako posjetite restoran 360 koji je ovjenčan Michelinovom zvjezdicom te ga vodi jedan od najboljih hrvatskih chefova Marijo Curić ili pak legendarnu Nautiku na Pilama. Ako želite večeru s pogledom na Zidine sa Srđa, o tome svakako morate ranije razmišljati jer stolovi u Panorami se rezerviraju godinu dana unaprijed. Van zidina svakako preporučujem prosecco u Fratellos baru, pizzu u Pista&Pazza koja se nalazi u Župi Dubrovačkoj i sushi u Trinityu. Ako pitate Dubrovčane, "never get‘s old".

SAVJETI

Izbjegavajte korištenje osobnog automobila. Srećom, Dubrovnik nije velik i sve se znamenitosti mogu lako obići pješke, a do udaljenijih dijelova možete koristiti javni prijevoz. U špici sezone na cestama se stvaraju gužve, a parking je teško naći, dok je karta za autobus 1.99 eura i doista se isplati. Ako na krajnji jug idete s malom djecom, u Gradu postoji opcija najma kolica i nosilica pa imajte i to u vidu.

U Gradu koji ima milijun suvenira, svakako predlažem obilazak suvenirnice Slatko kao cukar koja je doista takva kakvo joj je i ime. Ako ne znate gdje odsjesti, moj glas uvijek ima hotel i to naravno radi doručka. Baš zato, hotel Porto osvaja kako lokacijom tako i ponudom. Ako me pitate koliko dana ostati u Dubrovniku, moj odgovor bi bio nikad dovoljno, ali svakako preporučujem minimalno četiri dana.

Linker
26. travanj 2024 14:48