ELEMENT PICTURES - ALBUM/ALBUM/PROFIMEDIA ELEMENT PICTURES - ALBUM/ALBUM/PROFIMEDIA
U VENECIJI

Seks, humor i legenda: Film "Poor Things" i Emma Stone oduševili kritičare

Venecijanska premijera Emmi Stone i filmu "Poor Things" donijela je pregršt pohvala kritičara. Film bi krajem godine trebao doći u kina.

Venecijanska premijera Emmi Stone i filmu "Poor Things" donijela je pregršt pohvala kritičara. Film bi krajem godine trebao doći u kina.

Emma Stone zadivila je kritičare svojim neustrašivim scenama seksa u jednoj od kako kažu “najnapaljenijih legendi” kinematografije. Glumica je privukla pozornost nevjerojatnom izvedbom u najnovijem filmu redatelja Yorgosa Lanthimosa, “Poor Things” koji bi u kina trebao doći krajem godine. Film se temelji na istoimenom romanu Alasdaira Grayja, a Emmi Stone u glavnim ulogama pridružili su se Willem Dafoe i Mark Ruffalo.

U znanstveno-fantastičnoj crnoj komediji, Stone glumi mladu ženu iz viktorijanskog doba, Bellu Baxter koju znanstvenik i njezin skrbnik dr. Godwin Baxter nakon samoubojstva vraća u život koristeći mozak djeteta. U početku naivna, Bella je željna učenja o svijetu oko sebe. Želeći vidjeti više, bježi s Duncanom Wedderburnom, uglađenim i razvratnim odvjetnikom, i putuje po kontinentima. Slobodna od predrasuda svog vremena, Bella zahtijeva jednakost i oslobođenje.

Svoj međunarodni debi film je doživio početkom rujna na 80. Venecijanskom filmskog festivalu, a pred njim su premijere na Telluride Film Festivalu, New York Film Festivalu i BFI London Film Festivalu. Film je dobio opće priznanje kritičara, od kojih su ga mnogi proglasili najboljom Stoneinom izvedbom u karijeri, ali i pozdravili "nečuvene" elemente komedije u priči. “Stoneina izvedba odgovara neustrašivosti; ona ovdje ide do kraja, njezino tijelo i lice pogađaju svaku notu ljudskog seksualnog iskustva - uzbuđenje, razočaranje, gađenje, užas, intriga”, pisao je Variety.

image

Emma Stone u novom filmu

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Iako je na konferenciji za novinare redatelj upozorio gledatelje na scene seksa i novinarima rekao da se Stone nije libila u njima dati sve od sebe, priča se da je zbog eksplicitnih scena dio publike napustio premijeru. No, to nije bilo važno jer su kritičari podivljali na njezinu hrabru izvedbu, a film trenutno ima savršenu ocjenu od 100% na Rotten Tomatoes.

“Bilo mi je jako važno da ne napravim film koji bi bio čedan, jer bi to bilo kao da potpuno izdajem glavnog lika”, rekao je Lanthimos. “Morali smo biti uvjereni da se Emma ne srami svog tijela, golotinje, sudjelovanja u tim scenama i to je odmah shvatila. Čim bih počeo pričati nešto o seksu, rekla bi: ‘Da, naravno, to je Bella. Učinit ćemo ono što trebamo.‘”

Budući da ovaj film označava treću suradnju glumice i redatelja, čini se da mu je postala muzom. Njihova četvrta suradnja antologijski je film “AND” u kojem također glume Willem Dafoe i Joe Alwyn, a čije je snimanje počelo 2022., no o projektu se ne zna mnogo više, a osim njega u planu je i peti film koji bi trebao biti sniman u Grčkoj.

Linker
02. svibanj 2024 01:58