”Čovjek koji nije mogao šutjeti”, 77. Filmski festival u Cannesu

 KATARINICA PRPIĆ
Ratna tematika

Veliki uspjeh: Hrvatska nakon 15 godina opet ima film u službenoj konkurenciji festivala u Cannesu

"Čovjek koji nije mogao šutjeti", imat će svjetsku premijeru u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova, kao i dugometražni film "Kad svane dan".

"Čovjek koji nije mogao šutjeti", imat će svjetsku premijeru u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova, kao i dugometražni film "Kad svane dan".

Kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka, "Čovjek koji nije mogao šutjeti", imat će svjetsku premijeru u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova 77. Filmskog festivala u Cannesu. Osim toga, premijeru će imati i dugometražni manjinski film u kojem je koproducent Igor A. Nola, "Kad svane dan" islandskog redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona. Film je dio natjecateljskog programa "Izvjestan pogled".

image

"Kad svane dan", 77. Filmski festival u Cannesu

PRESS

Za film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" scenarij je napisao redatelj Neboljša Slijepčević, a neke od uloga igraju Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš i Lara Nekić. Ovo je drugi hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazuje u službenom, glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji kratkometražnih filmova. Prije njega, prikazan je film "Ciao mama" Gorana Odvorčića 2009. godine.

Film je ratne tematike, a radnja prati putnički vlak koji iz Beograda putuje za Bar. Vlak zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vlaku ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je vlak krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: umirovljenog časnika Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.

"Pet godina radili smo na tome da jednu od najtežih ratnih priča 90-ih pretvorimo u film. U suradnji s Nebojšom koji se ponovo dokazuje kao jedan od najvažnijih hrvatskih filmaša današnjice, sjajnim glumcima, majstorskom ekipom i predanim koproducentima, vjerujemo da smo uspjeli napraviti film kakav smo i željeli. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u stvaranju filma i svima koji su nas podržali. Ulazak u konkurenciju za Zlatnu palmu filmskog festivala u Cannesu veliko je priznanje za sve nas i hrvatsku kinematografiju", rekao je producent filma Danijel Pek.

Film je realiziran pod okriljem kuće Antitalent, a producentica je, uz Peka, Katarina Prpić. Koproducentice su Katya Trichkova i Noëlle Lévénez. Nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra,a prodajni zastupnik filma je francuski Manifest.

"Kad svane dan" će otvoriti natjecateljski program "Izvjestan pogled". Govori o Uni, mladoj studentici umjetnosti, koja od jednog zalaska sunca do drugog, susreće ljubavi, prijateljstvo, tugu i ljepotu. Film je realiziran u koprodukciji s MP Filmskom produkcijom, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a prodajni zastupnik filma je francuski The Party Film Sales.

"Ovo je treći film koji radim s redateljem Rúnarom Rúnarssonom. Suradnju smo započeli filmom "Vrapci" koji je također podržao HAVC, nakon toga je uslijedio Echo/Jeka, koji smo samostalno podržali kao MP Filmska Produkcija, a s trećim otvaramo program Un Certain Regard. Ovo je izuzetna čast za hrvatsku kinematografiju, te za moje kolege koji su radile na filmu", rekao je Nola povodom selekcije u program.

Filmski festival u Cannesu održava se od 15. do 24. svibnja.

Linker
04. svibanj 2024 19:52