MARECHAL AURORE/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA MARECHAL AURORE/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
Priča o padu

Armie Hammer: Mračna strana izopačene zvijezde koja sada traži oprost

Američki glumac prije tri godine zbog svojih bizarnih sklonosti pao je u nemilost Hollywooda, razveo se od supruge i razmišljao o samoubojstvu, a sada za svoje devijantno ponašanje okrivljuje pastora koji ga je seksualno zlostavljao dok je bio tinejdžer.

Američki glumac prije tri godine zbog svojih bizarnih sklonosti pao je u nemilost Hollywooda, razveo se od supruge i razmišljao o samoubojstvu, a sada za svoje devijantno ponašanje okrivljuje pastora koji ga je seksualno zlostavljao dok je bio tinejdžer.

Kad mi je bilo 13 godina, napastovao me pastor. To je trajalo skoro godinu dana. Bio sam posve bespomoćan. Nije čudno što sam kasnije želio sve kontrolirati - ispričao je osramoćeni holivudski glumac Armie Hammer u svom prvom intervjuu nakon što su 2021. na vidjelo izašle njegove bizarne sklonosti - da je seksualni manijak, nasilnik i silovatelj, pa čak i - kanibal. Naime, jednoj je djevojci rekao da bi volio piti njezinu krv, drugoj da mora biti njegova seksualna robinja, da će joj odrezati prst i nositi ga svuda sa sobom...

Naravno, kad se to pojavilo u javnosti, producenti su mu ekspresno otkazali već dogovorene uloge, nitko u Hollywoodu više ne želi ni čuti za njega, ostavila ga je i supruga i sad na Kajmanskim otocima radi kao prodavač apartmana.

image

Armie Hammer

MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Zvijezda filmova "Društvena mreža", "Skrivena ljubav", "Usamljeni osvetnik" i "Smrt na Nilu", Armie Hammer tako je, umjesto da gradi obećavajuću karijeru, ostao bez svega, a sada je prvi put objasnio korijene svojih seksualnih sklonosti te još jednom izjavio kako nije učinio ništa nezakonito jer je sve dogovarao sa svojim partnericama. To je, barem neizravno, potvrdila i policija jer nakon opsežnih istraga protiv njega nije podigla nijednu optužnicu.

image

Armie Hammer

STEPHANE DE SAKUTIN AFP

"Možda sam kreten, ali nisam zlikovac" priznao je. "Sastajao sam se s djevojkama koje su imale dvadesetak godina, bile su mlađe od mene. Tada sam već imao uspješnu karijeru i bio poznat, pa su neke od njih bile sretne što su sa mnom i pristajale su na stvari za koje inače ne bi htjele ni čuti. Uveo bih te žene u svoj kovitlac egzotičnih putovanja, seksa i droge, a kad bih ih iskoristio, samo bih ih ostavio i okrenuo se nekoj drugoj. Nije čudno što su se osjećale iskorištenima..."

Intervju je dao u digitalnom magazinu Air Mail koji je osnovao Graydon Carter, bivši glavni urednik utjecajnog Vanity Faira, a u njemu otkriva još dosad nepoznatih pojedinosti iz svoga života. Među ostalim priča i kako se htio ubiti kad se pročulo za njegove sklonosti, pa je izbio skandal.

"Bio sam na plaži i ušao u ocean. Otplivao sam daleko na pučinu nadajući se da ću se utopiti ili da će me napasti morski pas. A onda sam shvatio da su moja djeca na obali i da im ne mogu to učiniti" rekao je.

image

Armie Hammer i Viktor Hammer

VALERIE MACON AFP

Dodao je i da priznaje svoje pogreške i preuzima odgovornost za njih, što god to značilo. Žene koje je napastovao i pretvarao ih u svoje seksualne robinje ne može izliječiti od trauma, a još manje im može ponuditi financijsku kompenzaciju jer je nakon skandala ostao i bez prihoda, pa je morao posuditi novac od obitelji.

"Bio sam sebičan, iskorištavao sam druge ljude, no sada sam puno zdravija i sretnija osoba. Našao sam životnu ravnotežu - kaže na kraju glumac o kojem je u rujnu prošle godine objavljen i HBO-ov dokumentarac "House of Hammer". U njemu je prikazana ne samo njegova mračna strana nego i mučna povijest njegove obitelji, ispunjena ubojstvima, seksom, korupcijom i drogama.

Rođen je u Santa Monici, gdje je njegova majka Dru Ann Mobley radila u banci, a otac Michael Armand Hammer između ostaloga posjedovao izdavačku kuću te produkcijsku kuću za snimanje televizijskih programa i filmova. Armie je s roditeljima i mlađim bratom Viktorom neko vrijeme živio i u Dallasu, a potom na Kajmanskim otocima, kamo se obitelj preselila. Armie je poslije tvrdio da su on i brat živjeli normalno te da ih roditelji nisu razmazili - ako bi njihovi vršnjaci imali deset dolara džeparca, oni bi dobivali sedam. I to unatoč tome što je obitelj već generacijama uživala u izobilju.

image

Armie Hammer

SUNDHOLM MAGNUS/ACTION PRESS/SHU SUNDHOLM MAGNUS/ACTION PRESS/SHU

Armiejev šukundjed Julius Hammer, ruski doseljenik u Ameriku, bio je liječnik koji je u New Yorku osnovao Američku komunističku stranku te je i financirao perući novac preko svojih brojnih više ili manje fiktivnih tvrtki, a 1919. je završio u zatvoru Sing-Sing nakon što je umrla žena kojoj je napravio pobačaj. Njegov sin Armand Hammer pokrenuo je farmaceutsku tvrtku, preko očevih veza upoznao Staljina i na njegov se poziv 1921. preselio u Sovjetski Savez. Počeo je trgovati s tom zemljom u doba kada to nitko drugi nije mogao i tako stekao veliko bogatstvo. U Sovjetskom Savezu je upoznao i svoju prvu suprugu, barunicu Olgu von Root, koja je u revoluciji sve izgubila i prehranjivala se kao pjevačica. S njom je dobio sina Juliana, Armiejeva djeda. Prije nego što se tridesetih godina prošlog stoljeća vratio u Ameriku, već se bio razveo od Olge te se poslije još dvaput ženio, zadnji put bogatašicom Frances Barrett Tolman, čiji je novac uložio u naftnu tvrtku Occidental Petroleum te još više povećao svoju imovinu. Između ostaloga imao je vlastiti Boeing 727 i vrijednu zbirku umjetnina, a uz takvo bogatstvo i moć stekao je i puno političkih veza. Tek nakon njegove smrti 1990. otkrilo se da je davao mito, prodavao krivotvorene umjetnine, pomagao sovjetske špijune i imao niz ljubavnica koje je snimao mimo njihova znanja.

image

Dr. Armand Hammer

MIKE SPRAGUE AFP

Svoje bogatstvo nije ostavio sinu Julianu, jedincu kojeg je prezirao nakon što je ovaj 1955. ubio čovjeka zbog kockarskih dugova, nego njegovu sinu Michaelu - Armiejevu ocu - za kojeg se pričalo da nije jako bistar i da ga seks i piće zanimaju više nego posao.

Uz njega i majku Dru Armie se unatoč tome što ga nisu htjeli razmaziti pretvorio u problematičnog tinejdžera, djelomice sigurno i zbog izloženosti napastovanju svećenika, što je skrivao od roditelja. U srednjoj školi je toliko markirao da je naposljetku odustao od daljnjeg obrazovanja te je počeo odlaziti na glumačke audicije. Visok 196 centimetara, markantnog izgleda i dojmljive, manekenske pojave, a uz to zvučnog prezimena, brzo je počeo nalaziti angažmane. Isprva su to bile male uloge u televizijskim serijama kao što su "Kućanice", "Prikraćeni", "Tračerica" i "Veronica Mars", zatim se pojavio i u nekoliko filmova, a 2007. je dobio prvu glavnu ulogu - američkog evangelističkog propovjednika Billyja Grahama u filmu "Billy: The Early Years". Uslijedilo je još nekoliko filmova, a onda je 2010. u filmu "Društvena mreža" Davida Finchera o nastanku Facebooka odigrao ulogu blizanaca Camerona i Tylera Winklevossa, oduševio kritičare i otvorio si vrata Hollywooda. U komediji "Ogledalce, ogledalce" bio je partner Juliji Roberts, Clint Eastwood mu je dao ulogu u trileru "J. Edgar", Guy Ritchie angažirao ga je za "Šifru U.N.C.L.E.", u "Usamljenom osvetniku" glumio je uz Johnnyja Deppa...

image

Armie Hammer sa ženom Elizabeth Chambers Hammer i djecom

MAYER/FACE TO FACE/FACE TO FAC MAYER/FACE TO FACE/FACE TO FAC

U to je doba već bio upoznao Elizabeth Chambers, mladu, poduzetnu ženu iz Teksasa, koja je uz novinarski posao pokrenula i lanac pekarnica. Mladi glumac zaljubio se u nju na prvi pogled, on je i njoj bio privlačan pa je prihvatila njegovo udvaranje, a ubrzo i prsten koji joj je ponudio na večeri nakon što ga je izvukao iz svoje kaubojske čizme. Mladi par vjenčao se 2010., četiri godine kasnije dobili su kćer Harper, a 2017. i sina kojem su dali ime Ford. Par je na Instagramu objavljivao fotografije s obiteljskih ljetovanja, na kojima su svi nasmijani i činilo se da im je brak idiličan, no stvarnost je bila manje ružičasta.

"Volio sam stezati vrat, povlačiti za kosu i takve stvari. Ali, onda se oženiš i seksualni ti se apetiti promijene. Zbilja ne možeš vući ženu za kosu. Previše je poštuješ da bi joj radio ono što zapravo želiš raditi" rekao je 2013. u intervjuu Playboyu. Možda zaista i nije bio brutalan, no očito je u braku potiskivao svoje mračne seksualne porive i onda njihovo zadovoljenje tražio drugdje.

Kad je 2018. bio nominiran za Zlatni globus za ulogu u filmu "Skrivena ljubav" te sa suprugom za 4,7 milijuna dolara kupio vilu u Los Angelesu, činilo se da je sve u redu i s njihovim brakom i s njegovom karijerom - no onda je uslijedio pad.

"Brak je uvijek težak, osobito ako je u njemu jedna osoba slavna - izjavila je Elizabeth Chambers nakon što joj je suprug priznao da ju je prevario sa ženom koju je upoznao preko Twittera" kad mu je ona zaprijetila da će ga razotkriti kao preljubnika.

"Očajan sam zbog svega, grozno se osjećam, nesretan sam svaki božji dan. Bez tvoje pomoći ne mogu izaći iz tog začaranog kruga" rekao je supruzi. Ona mu je, makar nevoljko, bila spremna oprostiti i pomoći mu, pa su dosta dugo zajedno odlazili terapeutkinji Esther Perel, stručnjakinji za veze i seksualne probleme.

Elizabeth je desetu godišnjicu braka, 2020., obilježila dirljivom posvetom mužu na Instagramu: "10 godina u braku, 12 zajedno, 13 najbolji prijatelji. Sretna ti naša godišnjica, ljubavi. Ne mogu riječima opisati kako sam zahvalna na tebi, na ovih deset godina i na našoj obitelji..." Zvuči prelijepo da bi bilo istinito - i nije bilo. Samo dva mjeseca kasnije podnijela je zahtjev za razvod i supružnici su objavili da su se rastali - a Hammer je to proslavio s pet novih tetovaža i nizom novih ljubavnica.

Bilo je to nakon što se na društvenim mrežama javila prvo jedna, a zatim još nekoliko žena koje su otkrile da su bile u submisivnim vezama s njenim mužem. Elizabeth bi mu možda i povjerovala da te žene izmišljaju stvari o njemu, pa čak i ostala uz njega kad su mu se u Hollywoodu zbog optužbi počela zatvarati sva vrata, da joj nakon jednog snimanja, kad je sletio u Los Angeles, na mobitel nije stigla njegova poruka, nabijena surovom erotikom, koju je kanio poslati ljubavnici, ali ju je greškom uputio supruzi.

Uz krah braka, Armie Hammer je i u karijeri doživio potpuni pad. Prvo mu je otkazana uloga u filmu "Shotgun Wedding" u kojem je trebao glumiti uz Jennifer Lopez, pa serijal o snimanju "Kuma", nedugo potom i predstava na Broadwayu. Napustili su ga i njegov glumački agent i publicist, a redatelj Taika Waititi izbacio ga je iz već snimljenog filma "Next Goal Wins". Nije imao sreće ni s filmom "Smrt na Nilu", u kojem je glumio s Gal Gadot. Producenti su u tu raskošnu adaptaciju romana Agathe Christie sa zvjezdanom postavom u režiji Kennetha Branagha uložili više od 90 milijuna dolara, no film je komercijalno podbacio - dijelom i zato što gledatelje nije zanimalo gledati seksualnog manijaka u kinodvorani.

image

Armie Hammer s kolegicom Gal Gadot u filmu "Death on the Nile"

PHOTO12 VIA AFP

Hammer je poslije skandala krenuo na liječenje od ovisnosti o alkoholu i seksu te ostao u klinici punih devet mjeseci, do prosinca prošle godine. Nedugo poslije otišao je na Kajmanske otoke, gdje se Elizabeth Chambers preselila s njihovom djecom, između ostaloga i zato što je tamo puno zaštićenija od paparazza, a ona više od ičega želi djeci omogućiti normalno djetinjstvo. Tamo se Hammer pokušao pomiriti s njom, no bez uspjeha - mada mu Elizabeth priznaje da je dobar otac.

image
DISCOVERY+/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA DISCOVERY+/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

"Želim mu da ponovno bude trijezan, zdrav i sretan. A čini mi se da jest takav kad je s djecom. Naravno, želim da imaju oba roditelja. To je uvijek cilj i podržavat ću ga u svemu kako bih im to omogućila" rekla je nedavno njegova bivša supruga koja se posve skrasila na Kajmanskim otocima. Odande vodi svoje poslove, piše kuharicu te pravi planove da proširi svoj lanac pekarnica i izvan granica SAD-a. Svako jutro priprema djeci doručak, a kad su ona u školi, uživa u zagrljaju svog 14 godina mlađeg dečka, za kojeg je otkrila samo to da je Europljanin i da na Kajmanima radi kao fizioterapeut.

Linker
27. travanj 2024 17:30