Gloria produkcija/Instagram, Profimedia
Moćan alat

Lady Gaga se kune u vježbu za koju kaže da joj je spasila mentalno zdravlje

Neke od najutjecajnijih i najuspješnijih medijskih osoba barem dio zasluga za pozitivne životne promjene i ostvarenje velikih karijera pripisuju - meditaciji.

Neke od najutjecajnijih i najuspješnijih medijskih osoba barem dio zasluga za pozitivne životne promjene i ostvarenje velikih karijera pripisuju - meditaciji.

Meditacija je duhovna vježba kojom se produbljuju svjesnost i fokusiranost uma kako bi se postigla i podržala mentalna i emocionalna ravnoteža, kao i opća dobrobit za osobu. Smatra se da može pomoći u smanjenju stresa, jačanju imuniteta, poboljšavanju koncentracije i boljem spavanju, pa ne čudi što se za nju odlučuju mnogi koji žele podići kvalitetu života ili se usmjeriti prema nekom (poslovnom) cilju. Kako piše Everyday Health, učitelj transcendentalne meditacije (TM) Bob Roth podučavao je mnoge poznate osobe transcendentalnoj meditaciji, a za nju su se zainteresirale jer „ima sposobnost povećati jasnoću, fokus i otpornost”.

Smirivanje misli

„Podučavao sam Katy Perry, Toma Hanksa, Jerryja Seinfelda, Hugha Jackmana i Lenu Dunham kako koristiti TM, jer ona pomaže ljudima da ostanu na visokoj razini funkcioniranja i razmišljaju inovativno”, rekao je Roth koji je i voditelj Zaklade Davida Lyncha. Slavni redatelj, također pobornik meditiranja, utemeljio ju je kako bi financirao učenje TM-a u školama.

Postoji niz načina meditiranja, a Roth smatra da je u poslovnom smislu najbolja upravo transcendentalna meditacija koja koristi mantru za smirivanje misli u umu i usmjeravanje pažnje te djeluje na funkcioniranje mozga. „TM je najistraženiji način meditiranja, a istraživanja pokazuju da jača veze u mozgu, umiruje pretjerano reagiranje, aktivira maštu...”, kaže Roth. Njen su učinak isprobale mnoge poznate osobe, a neke od njih rado govore o svojim iskustvima. Medijska moćnica Oprah Winfrey na svim je svojim medijskim kanalima širila i širi poruke o važnosti zdravlja, blagostanja i ravnoteže uma i tijela. Dobar dio sadržaja posvećuje wellnessu i meditaciji, a upravo meditaciji pripisuje promjenu života na bolje. „Cilj je meditacije u tome da se dovoljno umirite da prepoznate razliku između glasa i vas. To je uzvišeno stanje bića koje dopušta da ono što radite bude vaš najbolji život, iz trenutka u zadivljujući trenutak”, napisala je na Oprah.com.

image

Svi mi možemo živjeti naš najbolji život, smatra Oprah Winfrey

PIOVANOTTO MARCO/ABACA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Prisutna u trenutku

Pjevačica Katy Perry imala je cijeli niz pjesama na broju 1, uspješna je i kao televizijska osoba te je postala jedna od najvećih pop zvijezda, no takav put izaziva i puno stresa. Zbog toga se Katy okrenula transcendentalnoj meditaciji. U prošlogodišnjem intervjuu za The Cut izjavila je kako joj je ta duhovna praksa duboko promijenila život. „Ponekad mi je glava u oblacima, ponekad previše razmišljam o budućnosti, a TM mi pomaže da budem prisutnija u trenutku. U životu sam se nosila i s depresijom i anksioznošću, a transcendatalna meditacija je moćan alat koji pomaže u prevladavanju tih stanja”, rekla je pjevačica.

image

Katy Perry kaže da joj je meditacija pomogla u borbi protiv depresivnosti

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Velika glazbena i filmska zvijezda Lady Gaga kroz cijelu je karijeru otvoreno govorila o mentalnim problemima s kojima se suočava. Poznato je, stoga, da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) zbog pretrpljenog seksualnog napada, a boluje i od fibromialgije, pa živi s kroničnim bolovima. Kako je rekla, upravo u intervjuu s Oprah Winfrey, meditacija joj izravno pomaže da svlada velike bolove, a na društvenim je mrežama objavila: „Meditacija stvarno poboljšava moje mentalno zdravlje i podsjeća me da je važno ostati smiren kako bih se osjećala sigurno u svom tijelu. Svi smo mi jedno tijelo i što smo smireniji i što više nalazimo unutarnjeg mira, to će i svijet biti smireniji.”

image

Lady Gaga meditacijom ublažava i fizičke bolove

LADY GAGA/INSTAGRAM

Sir Paul McCartney meditira već više od pedeset godina, a TM je otkrio dok je tražio „nešto što bi mu osiguralo sigurnost tijekom šezdesetih”. Pokazalo se da mu meditiranje djeluje, pa je i nastavio s tom praksom. „Mislim da je uvijek jako dobro osigurati si mirne trenutke u danu. Kad god imam priliku u svom pretrpanom rasporedu, učinim to, odvojim vrijeme za TM. U trenucima ludila meditacija mi je pomogla pronaći trenutke spokoja, a volio bih misliti da bi mogla pomoći i mladima koji traže mirno utočište u ne tako tihom svijetu”, rekao je nekadašnji ‘beatle‘.

image

Paul McCartney meditira već više od 50 godina

PAUL MCCARTNEY/INSTAGRAM

Vraćanje mantri

Britanski glumac i komičar Russell Brand ne samo što već godinama prakticira različite oblike meditacije, uključujući transcendentalnu, nego i sam nudi svoj pogled na meditiranje. U svom podcastu Stay Awake With Russell Brand i na društvenim mrežama nudi desetominutne vođene meditacije, a u svojoj knjizi „Recovery: Freedom From Our Addictions” napisao je: „Uvijek sam živio u svom umu. Svi mi živimo u svojim umovima, a dopustili smo da se o njima loše brinemo. Meditacija je način kultiviranja okoline u kojoj provodim sve svoje vrijeme.”

I Curtis Jackson, odnosno reper 50 Cent, meditira i osjeća dobrobiti od meditacije - prvenstveno mu se poboljšala kvaliteta spavanja - ali meditiranje mu baš i ne ide lako. No, ustrajan je i smetnje na koje nailazi ne sprečavaju ga u vježbanju. „Pokušavam meditirati, ali još uvijek nisam dobar u tome. Ne znam je li to zbog toga što mi misli jure toliko brzo da se na trenutak izgubim u njima. Ali onda se opet vratim svojoj mantri”, rekao je u jednom intervjuu. Mnogima kojima se isto to događa, sigurno će pomoći riječi Jacksonovog učitelja, poznatog Deepaka Chopre, koji kaže da je to posve normalno.

image

50 Centu misli bježe, ali on se nastoji uvijek vratiti mantri

PATRICK LEWIS/STARPIX FOR THE PALEY CENTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Uz meditaciju Hugh Jackman bolje razumije samoga sebe

HUGH JACKMAN/INSTAGRAM

Glumac Hugh Jackman najpoznatiji je po ulozi neukrotivog superheroja Wolverinea, no u stvarnom životu voli biti mirniji, pa čak smatra da mu je transcendentalna meditacija promijenila život. „Ubrzo nakon što sam počeo meditirati, osjetio sam da sam počeo istinski razumijevati samog sebe i da više nisam samo reagirao na ono što mi se događalo. Osjećao sam smirenost, smisao, finiju energiju u svemu što sam radio”, rekao je u razgovoru koji je objavljen na Oprah.com. Uz meditaciju su, rekao je glumac, „značajno pale” njegove razine anksioznosti. „Um nas može natjerati da se brinemo o stvarima koje su izvan njegovih mogućnosti. A odlično je kod meditacije što se uz nju dva puta dnevno taj nestašni um jednostavno smiri”, zaključio je.

Linker
27. travanj 2024 07:27