NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
SAVJETI IZ ĐARDINA

Napravite svoj uskrsni vjenčić: U 5 koraka do neodoljivog ukrasa

Bili smo na radionici izrade blagdanskih ukrasa u popularnoj zagrebačkoj cvjećarnici Đardin. Evo što smo naučili...

Bili smo na radionici izrade blagdanskih ukrasa u popularnoj zagrebačkoj cvjećarnici Đardin. Evo što smo naučili...

Nakon božićnog, na red je došao i uskrsni vjenčić za vrata ili stol. Naravno da možete kupiti gotovi model, no posebna je radost kad ga izradite sami, uz nekoliko savjeta stručnjaka. Nas je kroz ovaj kreativni proces vodila Sandra Bedran iz zagrebačke cvjećarnice Đardin, čije su vrijedne ruke i kreativni um zaslužni za mnoge sjajne radionice koje se ondje redovito održavaju. Ovog proljeća u trendu je prirodnost - jaja se boje prirodnim bojama uz pomoć različitih vrsta čajeva ili kurkume, ukrasi su od drveta ili stakla te u nenapadnim neutralnim nijansama, a svečanim stolom dominiraju buketi - ili minimalistički, napravljeni od grana maslina, ili pak vrlo raskošni i šareni od više vrsta sezonskog cvijeća. Jestivo cvijeće možete iskoristiti i za dekor blagdanskih slastica poput kuglofa ili pince - bilo da ih stavite na vrh ili njime obrubite pladanj na kojem su posluženi. Želite li da vaš blagdanski stol djeluje elegantno, ne pretjerujte s ukrašavanjem te se potrudite da svi ukrasi budu stilski i koloristički usklađeni.

Izrada uskrsnog vjenčića za vrata ili stol

1. KORAK

Potreban materijal za izradu vjenčića: obruč od pletenih grana vrbe (može slamnati i/ili od druge vrste grana ili žice) okvirno 18 - 20 cm promjera • cvjećarska žica • kliješta za žicu i/ili jake vrtlarske škare • ukrasna traka • uskrsne dekoracije poput ispuhanih jaja, perja, gnijezda • grane zelenila (eukaliptus, lovor, maslina) • šareno suho ili svježe cvijeće (lavanda, limonium, gypsophila..)

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

2. KORAK

Izrežite grane i suho cvijeće na manje komadiće koje ćete kasnije slagati u buketiće.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

3. KORAK

Omotajte prvi navoj žice oko drvenog obruča, zavežite žicu jednu oko druge te kraći kraj umetnite između grana kako se kasnije, tijekom pletenja, ne biste uboli na vrh žice. Drugi kraj žice ne režite dok ne dovršite cijeli vjenčić.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

4. KORAK

Napravite malene buketiće od raznovrsnog cvijeća (otprilike će vam trebati 20 buketića) koje ćete prisloniti na obruč te dva puta omotati žicom i čvrsto zategnuti. Pripazite da ne slažete gusto bukete jedan na drugi, već ih slažite ravnomjerno kao stepenice da svaki gornji dio buketića prekrije žicu prethodnog buketića. Nakon što ste završili cijeli obruč i popunili cvijećem, žicom napravite mali čvor kako biste učvrstili navoje (da se vjenčić ne rasplete).

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

5. KORAK

Sad je vrijeme za ukrašavanje uskrsnim dekoracijama poput malog gnijezda koje možete zalijepiti vrućim ljepilom (silikonski pištolj) ili žicom na ispleteni vjenčić. Kad koristite vruće ljepilo, pripazite da dekoraciju koju lijepite držite barem pet sekundi na odabranoj poziciji na vjenčiću kako bi se što bolje zalijepila. Mašnu možete napraviti u četiri jednostavna koraka. Presavijte trakicu dva puta te vanjske slobodne krajeve ostavite duže nego one presavijene (uši) te žicom zavežite sredinu tog presavijanja i pričvrstite za vjenčić.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Dekor za stol

Vazu u retro stilu napunite maslinovim granama koje ćete ukrasiti umjetnim uskrsnim jajima. Najelegantnije i najprirodnije će izgledati odaberete li jaja od prozirnog tankog stakla ispunjenog perjem u neutralnim nijansama te ih objesite na traku od obične špage.

image

Ukrasna vaza - 33,20 eura (254,62 kn) Đardin.hr

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Dekor za tanjur

Napravite mali stručak od grančica masline, svežite ga špagom i ukrasite jednim mini staklenim jajetom

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

ĐARDINOVE RADIONICE U SVIBNJU

6. 5. 2023. Radionica uzgoja i presađivanja ukrasnog i začinskog bilja - 50 € (383,46 kn)

Korak po korak učimo kako zbrinuti postojeće biljke tijekom proljeća i prije ljeta te preventivno spasiti od mogućih nametnika koji se pojavljuju u toplijim mjesecima, kao i koje je začinsko bilje višenamjensko te kako ga sami uzgojiti.

13. 5. 2023. Izrada zatvorenog tipa terarija - 50 € (383,46 kn)

Radionica izrade terarija zatvorenog tipa na kojoj će se učiti kako stvoriti vlastiti eko sustav koji se brine sam za sebe.

20. 5. 2023. Izrada otvorenog tipa terarija - 50 € (383,46 kn)

Oni koji žele naučiti koje je bilje idealno za otvorene terarije te pustiti mašti na volju u kreiranju jedinstvenih aranžmana pomoću biljaka, šljunka, grana, kamenčića i proljetnih dekoracija dobrodošli su na tečaj.

27. 5. 2023. Izrada kokedama - 50 € (383,46 kn)

Pokazujemo na koji način možemo uzgajati biljke bez uporabe ukrasnih ili plastičnih posuda, a kokedama, način uzgoja biljaka u kuglama mahovine, idealan je primjer.

Linker
27. travanj 2024 23:36