Zlatni savjeti

Čišćenje lica prema tipu kože - Proizvodi na koje se trebamo osloniti i greške koje najčešće radimo

Zdrava koža je lijepa koža, a najsigurniji način da kožu održimo zdravom je njezino pravilno čišćenje. Naučite odabrati tip proizvoda, kao i sastojke u njemu, koji odgovaraju upravo vašem tipu kože uz ovaj maleni vodič.

Dubinsko čišćenje kože je ono što se najčešće zaboravi u svakoj beauty rutini. Fokus je uglavnom na korištenju moćnih sastojaka, a preskače se osnovni korak kojim dobivamo čistu kožu. Ono što bi trebalo postati sveto pismo je dvostruko čišćenje - navečer pogotovo - kako bi uklonili svu šminku, kreme i masnoće. Ujutro nakon ustajanja dooljno je košu očistiti jednom.

No prosječan korisnik sigurno se zapita - u moru proizvoda koje odabrati? Stručnjaci savjetuju da se tu uvijek vodite tipom svoje kože - ono što je za vas idealna tekstura sredstva za čišćenje i uklanjanje make-upa - već vašoj sestri ili prijateljici ne mora biti.

Gleove i pjene za čišćenje stručnjaci preporučuju za masnu i kombiniranu kožu. Suhoj koži najbolje odgovara mlijeko za čišćenje, za osjetljivu kožu micelarne vode. Osim samog proizvoda, naravno, bitan je i sastav.

image
Svaki tip kože najviše 'voli' određenu vrstu proizvoda.
UNSPLASH

To znači da ako imate suhu kožu, a volite gelove za umivanje, možete pronaći formulu koja ima više hranjivih elemenata. Ili pak, ako imate masnu kožu i volite micelarnu vodu, potrudite se da pronađete onu koja ima sastojke za regulaciju lučenja sebuma.

Koji sastojci odgovaraju mom tipu kože?

A kada govorimo o idealnim sastojcima za pojedini tip kože, danas su mogućnosti zaista raznovrsne i uz malo truda svatko može pronaći proizvod koji će stavljati na lice napravljen baš po njegovoj mjeri.

Čitajte i: Dvostruko čišćenje lica ključ je zdrave kože: Za ovu metodu ne treba vam više od pet minuta, a radi razliku

Čitajte i: Kako odabrati pravu anticelulitnu masažu? Sve tajne stručnih tretmana otkrili nam majstori jedne posebne metode

Za masnu i kombiniranu kožu - idealni su proizvodi s aktivnim sastojcima za regulaciju sebuma kao što je salicilna kiselina. Antibakterijski sastojci kao što je ulje čajevca. I sastojci koji djeluju protuupalno: niacinamid, zeleni čaj ili salicilna kiselina. Također alfa hidroksi kiselina može biti korisna.

Osjetljivoj koži najviše odgovaraju posebni proizvodi za čišćenje koji sadrže umirujuće dekongestive ili sastojke protiv crvenila, kao što su allantoin B, aloe vera, niacinamid, zeleni čaj, kurkuma ili centela.

Suha koža voli aktivne sastojke koji osnažuju zaštitnu barijeru - hranjivi sastojci su esencijalni: pantenol, glikoli, urea, alantoin, neke hidroksi kiseline (poput mliječne kiseline) i hijaluronska kiselina. Sastojci za omekšavanje poput ulja također vrlo umirujuće djeluju na suhu kožu.

image
Neke greške u čišćenju lica, bolje je izbjeći.
UNSPLASH

Za normalnu kožu, odnosno kada je koža uravnotežena, i sastojci mogu najviše varirati. Većina proizvoda koji su namijenjeni za normalnu kožu, mogu se koristiti te njima održavati uravnoteženost i hidrataciju kože.

Greške koje (najčešće) radimo

Kada ste odabrali proizvode koji savršeno odgovaraju vašem tipu kože, bitno je da ne radimo greške pri čišćenju. Neke najčešće, koje većina nas radi su:

  • Upotreba maramica za čišćenje lica. Takva vrsta krpe, tkanine, ili kako je god želite nazvati, ne može se smatrati proizvodom za čišćenje. Ona ne čiste kožu, ni lice, a pogotovo ne dubinski.
  • Korištenje sredstva za čišćenje, umjesto onih za uklanjanje šminke. Kada koristimo samo jedan proizvod, tragove šminke i kreme za sunčanje, ne možemo potpuno ukloniti. Zato se preporuča duplo čišćenje - odnosno u dva koraka.
  • Umivanje lica s vodom koja je ili prehladna ili pretopla. Radije koristite mlaku vodu.
  • Kožu ne bi trebalo prenaglo osušiti, kao ni koristiti nečist ručnik. Pravilno bi bilo sušenje ručnikom koji koristimo isključivo za lice i to nježnim tapkanjem.
Linker
18. travanj 2024 13:16