Čista petica:

Priča o najprodavanijem mirisu svih vremena! Živahni Chanelov stogodišnjak i dalje je zvijezda među parfemima

Jedan od najdugovječnijih parfema na svijetu, koji su kreirali Coco Chanel i Ernest Beaux, slavi 100. rođendan uz laskavu titulu - najprodavanijeg mirisa svih vremena.

Na svijetu nema mnogo živućih vršnjaka Chanelove “petice”, a još ih je manje u svijetu parfema: mirisna kreacija što su je 1921. stvorili Coco Chanel i parfumer Ernest Beaux jedna je od rijetkih koja se u kontinuitetu proizvodi i ostaje jednako popularna već sto godina. Chanel No5 slavi 100. rođendan 5. svibnja - jer tog je datuma predstavljen u Parizu prije točno stotinu godina, u razdoblju zvanom Les années folles.

Pariške “lude godine” nakon Prvog svjetskog rata obilježili su američki jazz i brojni kulturnjaci koji su se sa svih strana svijeta slili u francusku prijestolnicu te je pretvorili u središte umjetničkog, književnog, glazbenog, filmskog i modnog svijeta. A u tom modnom svijetu, u kojem su dominirali Paul Poiret i Jeanne Lanvin, nametnula se i Mademoiselle Chanel - sa svojim progresivnim idejama i prvim “modnim” parfemom.

image
Chanel No 5 proslavit će 100. rođendan
TOPFOTO/PROFIMEDIA

O burnom životu “petice” kolaju razne priče, no većina ih počiva na istinitim događajima - možda samo malo romansiranim za potrebe marketinga. Zna se da je ideju za nastanak parfema dala pijanistica Misia Sert, koju je Coco Chanel upoznala na ljetovanju 1920. u Monte Carlu i koja joj je poslije postala životna prijateljica. Mademoiselle Chanel tamo je bila u pratnji Velikog vojvode Dmitrija, rođaka ruskog cara, koji ju je spojio s Ernestom Beauxom. Francuz rođen u Moskvi, Beaux je od 17. godine radio za Rallet, prvu francusku parfumeriju u Rusiji, koja je carski dvor opskrbljivala mirisima, kozmetičkim proizvodima i priborom.

Čitajte i: Mirisni rituali Nike Turković: Kad god nanjušim taj parfem, preplavi me nježnost

Snažna simbolika broja 5

Za Oktobarske revolucije Beaux se preselio u Francusku i otvorio trgovinu u La Bocci, blizu Grassea, gdje je u ljeto 1920. počeo smišljati mirisnu kreaciju za Coco Chanel. Navodno joj je ponudio deset kreacija - označenih brojevima od 1 do 5 i 20 do 24, a Mademoiselle je odabrala petu. Za nju je broj pet imao snažnu simboliku, modne kolekcije uvijek je predstavljala petog dana u mjesecu, pa je tako i svoj prvi parfem odlučila nazvati jednostavno No5 te ga lansirati 5. 5. 1921. - uvjerena da će joj to donijeti sreću.

image
Parfumer Ernest Beaux tvorac je legendarnog Chanela No 5
PROFIMEDIA

Teško je reći je li Coco Chanel u životu bila sretna, no kao i sve što je dotad napravila No5 je bio revolucionaran i nevjerojatno uspješan - jer je bio potpuno različit od dotadašnjih cvjetnih parfema. Da, u njemu su korištene velike količine jasmina iz Grassea, najluksuznije prirodne parfemske sirovine, ali i aldehidi koji su toj kompoziciji dali senzualnost i toplinu. Prvi put u povijesti parfumeristike napravljen je spoj prirodnih i sintetskih sastojaka!

Chanel No5 je najprodavaniji parfem svih vremena, no Coco Chanel je dvadesetak godina dobivala samo 10 posto od prodaje jer je 1924. za određenu financijsku naknadu prepustila proizvodnju, marketing i distribuciju braći Wertheimer, vlasnicima kozmetičke kompanije Bourjois - dok ga nakon dugog sudskog procesa nije uspjela vratiti.

U sto godina Chanel 5 je imao četrnaestero ambasadora, a prva je 1937. bila osobno Mademoiselle Chanel. Za kampanju koja je te godine objavljena u Harper’s Bazaaru fotografirao ju je François Kollar u njenom apartmanu u pariškom hotelu Ritz. Imao je i jednog muškog ambasadora, američkog glumca Brada Pitta, koji je zbunio cijeli svijet.

image
Brad Pitt prvi je muškarac koji je reklamirao parfem Chanel No. 5.
CHANEL/PLANET/PROFIMEDIA

Mnogi su mislili da je na tržište stigla muška verzija “petice”, no kampanja koja je s njim snimljena 2012. postigla je odličan efekt - o tome se stalno pričalo, i kupovalo... Kupuje ga se i danas, a viziju budućnosti donosi reklamni film s aktualnom ambasadoricom Marion Cotillard, koja namirisana Chanelom 5 pleše - po površini Mjeseca.

Linker
19. travanj 2024 09:00