Prva dama i potpredsjednica

Pametne i elegantne žene uz novog američkog predsjednika: Jill i Kamala već osvajaju odličnim stilom

Dok je jedna vjerna ženstvenim haljinama s uzorcima već dugi niz godina, drugoj su zaštitni znak upravo tenisice kojima prenosi političke poruke. No, ono što im je zajedničko jest snaga koja se može iščitati i iz njihovog stila.

Pobjedom Joea Bidena na izborima za novog američkog predsjednika fokus se sa sada već bivše prve dame Melanije Trump prebacio na dvije nove najvažnije žene u američkoj politici - prvu damu Jill Biden i potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris. Iako im Bijela kuća još nije postala dom i radno mjesto, o ove dvije dame već se naveliko priča i to ne samo o njihovoj inteligenciji i dobrim komunikacijskim vještinama, već i o odmjerenom stilu.

image
Jill često nosi haljine s cvjetnim uzorkom, a na finalnoj predsjedničkoj debati nosila je i masku u istom stilu.
KEVIN DIETSCH - POOL VIA CNP/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Poznato je da je Melania Trump uvijek uspjela zasjeniti svog supruga Donalda odabirom upečatljivih dizajnerskih komada od kojih su neki prenosili suptilne poruke, bilo negativne ili pozitivne, no Jill je u pogledu stajlinga vjerna nešto strožim formama koje "razbija" zanimljivim dezenima od kojih, čini se, najviše voli cvjetni.

image
Jill Biden je sa svojim suprugom Joeom slavila u asimetričnoj haljini s cvjetnim uzorkom s potpisom Oscara de la Rente.
ANDREW HARNIK/AFP/PROFIMEDIA

I to ne čudi jer nova prva dama SAD-a radi kao profesorica engleskog jezika već gotovo pedeset godina pa je kroz godine stil prilagodila upravo toj funkciji. Tijekom prvog pojavljivanja nakon pobjede njezina supruga, Jill je odabrala tamnoplavu haljinu s uzorkom cvijeća s potpisom Oscara de la Rente, a "začinila" ju je elegantnim salonkama s mašnom, čime je podsjetila na stil nekadašnje prve dame Michelle Obame.

Tenisice kao zaštitni znak

Odmah uz nju je bila i Kamala Harris u bijelom odijelu s potpisom dizajnerice Caroline Herrere i detaljem kojim je, kako su mnogi shvatili, Kamala željela poslati poruku. Name, nosila je bijelu maramu zavezanu u mašnu, takozvanu "pussy bow" čime je napravila omaž sufražetkinjama s početka 20. stoljeća koje su se izborile za žensko pravo glasanja.

image
Bijelim odijelom Kamala Harris je odala počast sufražetkinjama s početka 20. stoljeća koje su se borile za žensko pravo glasa.
JIM WATSON/AFP/PROFIMEDIA

Povjesničarka mode Shelby Ivey Christie istaknula je da Kamalin monokromatski modni izbor označava slavlje i pobjedu u zajednici Afroamerikanaca.

Ono što je razlikuje od drugih političarki jest činjenica da je tijekom svoje kampanje za potpredsjednicu SAD-a odlučila nositi ni manje ni više nego - tenisice i to popularne "starke". Converse tenisice postale su njezin zaštitni znak te ih Kamala odlično nosi uz obične hlače i elegantne sakoe, čime poručuje da nije uštogljena političarka te da bavljenje politikom ne znači da bismo se trebali odreći svog stilskih preferencija niti nas one čine manje profesionalnima.

image
"Starke" su joj, kaže Kamala, najpraktičnije za svakodnevne poslove.
UPI/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
image
Kamala Harris tenisicama prenosi političke poruke.
CHANDAN KHANNA/AFP/PROFIMEDIA

Prije dvije godine u intervjuu za The Cut rekla je da naprosto obožava starke te da posjeduje cijelu kolekciju različitih modela. One su joj, istaknula je, najpraktičnije za svakodnevno jurcanje po gradu i ispunjavanje obveza, a u posljednje vrijeme počela je slati političke poruke natipisima i bedževima na tenisicama.

Hoće li ih nositi i u Bijeloj kući, to tek trebamo vidjeti, ali ono što znamo jest da će nas u sljedeće četiri godine Jill i Kamala sigurno iznenađivati svojim modnim kombinacijama.

Linker
16. travanj 2024 20:44