Modni leksikon

Trendi lekcije jedne od najbolje odjevenih Hrvatica! Gdje god se pojavi, dominira svojim stilom

Zagrebački street style fotografi je vole jer znaju da će, kad se Olja Vori pojavi na špici, dobiti zanimljiv materijal. Njezine su odjevne kombinacije uvijek šarene, razigrane i originalne.

Većina žena u svom ormaru ima sekciju zvanu “odjeća za posebne prigode”, ali Olja Vori nije većina žena. Njezin je modni moto da je svaki dan posebna prigoda i zaslužuje najbolje fashion izdanje, odnosno ono koje je taj dan najviše veseli i inspirira. Redovita je gošća u street style rubrikama, njezin je modni izričaj uvijek osebujan i originalan, a kao supruga uspješnog sportaša, rukometaša Igora Vorija, imala je prilike živjeti u različitim zemljama diljem svijeta gdje je osvijestila da nitko nije toliko (pre)opterećen modnim trendovima i dotjerivanjem kao - Hrvatice.

Konstatirali ste da su Parižanke i stanovnice Barcelone puno ležernije što se odijevanja tiče od, primjerice, Zagrepčanki ili Splićanki. Nisu opsjednute najnovijim trendovima, nije ih sram prošetati tržnicom sa Chanel torbicom u jednoj ruci i vezicom luka u drugoj, a u odijevanju im je prioritet - udobnost. Kod nas se moda često shvaća preozbiljno, trendovi doslovce “ganjaju”, a rezultat je...

Rezultat često znaju biti “modni klonovi”. Naše djevojke često nisu spontane i autentične u modnom izričaju, nego pokušavaju kopirati nešto što su vidjele na revijama ili u editorijalima. Uvijek se trude biti odjevene po posljednjem trendu, što zna ući u zonu copy-paste izgleda.

Kako biste opisali svoj stil?

Rekla bih da je on nalik meni - vedar i veseo. Kako sam živjela diljem svijeta, i to se odrazilo na moj stil , “upio” je neke drugačije modne i kulturološke utjecaje, zapravo prilično je nalik stilu Talijanki koje moda jako veseli. Volim krajnosti - jednako mi je drag i vrlo klasičan Chanel stil i eklektične kreacije Dolce & Gabbana koje su oda estetici juga Italije.

Kad se rodila vaša ljubav prema modi i tko je u tom smislu najviše utjecao na vas?

Rodio se vjerojatno kad i ja. Moda me oduvijek inspirira, a ljubav prema boemskoj, pomalo hipijevskoj estetici naslijedila sam od roditelja - majka je umjetnička duša koja je oduvijek imala poseban modni stil, a moj je otac nosio šarene havajske košulje još prije 40 godina, dakle puno prije nego što su ih otkrili današnji hipsteri. On je porijeklom iz São Paola, a ta šarena brazilska estetika definitivno je nešto što se odrazilo na moj ukus.

Kako izgleda vaš shopping ritual?

Prilično je “old school” - uopće ne kupujem online, puno mi je veći užitak otići u trgovinu.

Koji su to ključni komadi koji po vama čine bazu dobrog stila?

Mala crna haljina, zapravo bilo koja haljina jednostavnog kroja u kojoj se dobro osjećate, kvalitetne cipele i torba, a u nekim godinama definitivno dobar kaput i baloner.

Čitajte i: Olja Vori nije odoljela novom trendu u manikuri: Na špici pokazala kakvi su nokti hit sezone

A što od odjevnih predmeta ne možete smisliti?

Najlonke.

Je li pandemija utjecala na vaš modni stil. Mnogi su ponovno “otkrili” trenirke...

Pandemija je definitivno diktirala modu u svakom smislu. Proveli smo godinu u prilično casual izdanju pa me neće čuditi ako ovo ljeto najpopularniji komad budu Birkenstock sandale.

Da zavirimo u vašu garderobu, što bismo prvo primijetili?

Da sam prilično “posložena”- volim da su mi stvari organizirane tako da ih lako mogu pronaći - imam u ormaru dio u kojem stoje poslovne kombinacije, flower-power sekciju, odjeljak sa šljokičastim komadima...

Čitajte i: Sreća na novoj adresi: Prvi blagdani obitelji Vori u novom stanu

Vaš omiljeni modni komad je...

Volim kombinezone i haljine jer predstavljaju jednostavan, a efektan način da budete dobro odjeveni. I lijepu, kvalitetnu bižuteriju. Imam čitavu kolekciju.

Inspiriraju li vas više ljetne ili zimske modne kombinacije?

Zimske nikako. Najsretnija sam ljeti u nečemu što predstavlja odu suncu, moru i cvijeću.

Što radite sa starom odjećom koju ste prestali nositi?

Ne bacam je niti darujem jer znam da će me za nekoliko godina ponovno primiti želja da je nosim. Veseli me ponovno otkriti neki svoj stari komad.

Linker
16. travanj 2024 12:40