Na konferenciji Raise the Bar stručnjaci predstavili trendove i odabrali najboljeg barmena u regiji

U srijedu 20. ožujka, na osmoj konferenciji Raise the Bar, vlasnici i voditelji restorana, barova i kafića te chefovi, barmeni i ugostitelji iz cijele regije od vodećih su svjetskih stručnjaka doznali kako održivost može doprinijeti razvoju njihovoga poslovanja te kako dospjeti na najuglednije liste u industriji kao što su MICHELIN i The World‘s 50 Best Bars. Sudionici dvodnevne konferencije ujedno su imali priliku nazočiti jedinstvenome regionalnom natjecanju barmena u kojem su snage odmjerili Nebojša Lazarević i Vice Damjanović, finalisti prvog kruga natjecanja koje je održano u utorak 19. ožujka.

Konferenciju Raise the Bar, koja omogućuje razmjenu znanja i iskustava te snažnije povezivanje domaćih i stranih stručnjaka iz HoReCa sektora, otvorio je Filip Verbanac, direktor Odjela za jaka alkoholna pića, kavu i ugostiteljstvo u Coca-Coli HBC Adria, koji je pritom istaknuo:„Osmi put na konferenciji Raise the Bar okupili smo predstavnike ugostiteljskog sektora kako bismo zajedno detektirali najnovije trendove te postavili temelje za daljnji razvoj industrije. Posebno smo ponosni što smo na konferenciji ujedno odali priznanje mladim talentima koji su za taj razvoj ključni i što im Coca-Cola HBC Adria od 2019. godine u sklopu platforme Raise the Bar daje priliku da unaprijede svoja znanja, a time i kvalitetu ugostiteljskoga sektora.“

Najbolji barmen u regiji je Nebojša Lazarević iz Banja Luke

Po prvi put je u sklopu konferencije održano regionalno natjecanje barmena Raise the Bar Competition u kojem su sudjelovali barmeni iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. U prvome krugu natjecanja žiri, u kojemu su se suosnivaču londonskog bara Tayēr + Elementary Alexu Krateni pridružili glavni predavač Akademije Raise the Bar i suvlasnik zagrebačkoga bara Peaches & Cream Dominik Bečvardi, član globalnoga tima tvrtke Monin na poziciji Advocacy Brand Managera Mišel Posavac te suvlasnik i osnivač splitskog koktel bara Bar Sistema Anteo Ivanišević, odlučio je da su mjesto u finalu zaslužili Nebojša Lazarević iz Banja Luke i Vice Damjanović iz Splita.

image

Nebojša Lazarević, najbolji barmen u regiji

press
image

Raise the Bar Competition

press

U superfinalu svaki od finalista imao je 20 minuta da se istakne u pripremi i posluživanju koktela, komunikaciji s gostima te upravljanju vremenom, a prema ocjenama članova žirija titulu najboljega barmena u regiji te nagradu od 10.000 eura zaslužio je Nebojša Lazarović.

image

Proglašenje pobjednika Raise the Bar Competitona

press

Održivost i kvaliteta usluge ključ su uspjeha restorana i barova

Prvi dio završnoga dana konferencije bio je posvećen poslovanju restorana, s posebnim osvrtom na održivost. Paul Ivić, glavni chef i izvršni direktor bečkog vegetarijanskog fine-dining restorana TIAN, u svom je predavanju pojasnio kako poslovna filozofija usmjerena na savjesnu uporabu namirnica njegovom restoranu osigurala MICHELINOVU zvjezdicu i četiri toke Gault&Millau.

Lucia De Luca i Valerio Serino, suvlasnici uglednoga kopenhagenskog restorana Tèrra, okupljenim su gostima i uzvanicima ukazali na to kako zero waste pristup i implementiranje principa održivosti mogu doprinijeti razvoju poslovanja ugostitelja.

image

Lucia De Luca i Valerio Serino

press

Pod vodstvom Alexa Kratene drugi dio konferencije protekao je u znaku miksologije i poslovanja barova. Alex je u svome predavanju ispričao kako se odlučio na osnivanje vlastitoga bara nakon što je, kao glavni barmen Artesiana u Londonu, zajedno sa svojim timom četiri godine zaredom zaslužio priznanje World’s Best Bar.

Odličan proizvod i brzina više nisu dovoljni – sve je u osjećaju. Ljudi žele biti viđeni, žele se osjećati dobrodošlima i traže osjećaj pripadnosti. Ako to možete omogućiti u svojoj lokalnoj zajednici, ostat ćete relevantni“, zaključio je Alex.

image

Alex Kratena

press

Coca-Cola HBC Adria je u sklopu konferencije odala priznanje mladim profesionalcima koji su prošle godine uspješno završili Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program namijenjen barmenima, baristima i konobarima. Do sada je Akademiju završilo 77 polaznica i polaznika, od kojih većina radi u ponajboljim barovima i restoranima u Hrvatskoj te koji će zasigurno dati svoj doprinos daljnjem razvoju ugostiteljskog sektora.

Linker
19. travanj 2024 20:45