ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK
Novi zaplet

Borba za Miraval ne jenjava: Brad Pitt i Angelina Jolie tamo su se vjenčali, a sada se sude

Glumac je pronašao mail koji je oligarh uputio glumici, i tvrdi kako ima dokaz da su se urotili protiv njega. S druge strane, ona je njega tužila zbog izvlačenja novca iz vinarije jer je uredio bazen i glazbeni studio.

Glumac je pronašao mail koji je oligarh uputio glumici, i tvrdi kako ima dokaz da su se urotili protiv njega. S druge strane, ona je njega tužila zbog izvlačenja novca iz vinarije jer je uredio bazen i glazbeni studio.

Holivudski glumac Brad Pitt daje sve od sebe kako bi pomrsio račune bivšoj supruzi Angelini Jolie i poništio prodaju njene polovice posjeda i vinarije Chateau Miraval ruskom tajkunu Juriju Shefleru. Bradovi odvjetnici sudu su dostavili mail koji dokazuje kako su oligarh i Angelina Jolie prije sporne prodaje bili u bliskom poslovnom odnosu.

Brad Pitt, naime, tvrdi da se njegova bivša urotila s Rusom kako bi prodajom svog dijela potkopala poslovanje vinarije. I osvetila mu se zbog odluke suca Johna Ouderkirka iz svibnja 2021. da skrbništvo nad njihovom djecom treba ravnopravno podijeliti. Njezini odvjetnici u međuvremenu su uspjeli sa slučaja skrbništva "skinuti" tog suca koji je par vjenčao u kolovozu 2014. baš na imanju Miraval. Borba oko skrbništva nad njihovom maloljetnom djecom za sada je u pat poziciji, dok jedno po jedno dijete nekad sretnog para postaje punoljetno i odbija obnoviti kontakte s ocem.

image

Angelina Jolie s djecom: Shiloh, Zaharom, Vivienne Maddoxom i Knoxom

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Angelina Jolie je početkom listopada ove godine ustvrdila da je i novi sudac, koji nakon Johna Ouderkirka preuzeo slučaj skrbništva, također pristran, piše The New York Post. Dok se ne razjasni ta žalba postupak miruje, no zato su se intenzivirali Bradovi pokušaji poništiti Angelininu prodaju njene polovice Miravala.

Otkrio je da joj je oligarh Jurij Shefler u svibnju 2022. uputio mail u kojem nju i djecu poziva posjetiti njegov posjed Tulchan u Škotskoj, jedan od najljepših lovačkih dvoraca koji je 2017. kupio za 32 milijuna dolara. Obogatio se u nejasnim okolnostima sredinom 90-ih u Rusiji nakon što je kao ročnik služio u Crvenoj armiji. Rođen u židovskoj obitelji u gradu Orelu, udaljenom 370 kilometara južno od Moskve, kao Yuri Aleksejevič Yurasov. Kasnije je promijenio ime u Yuri Anatolyevich Shabalin da bi naposljetku uzeo ime Yuri Viktorovich Shefler. Ima britansku i izraelsku putovnicu.

image

Brad Pitt među trsjem na posjedu Chateau Miraval

SERGE CHAPUIS/CHATEAU MIRAVAL// THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

"Ovim pismom želio bih vam zahvaliti na dogovoru koji smo sklopili. Zadovoljan sam dogovorom unatoč trenutnim neslaganjima s gospodinom Pittom i njegovim pokušajima sabotaže i izbjegavanja potpisivanja ugovora o dioničarima. Međutim, nadam se da ćemo na kraju postati pouzdani partneri i da ćemo uživati u zajedničkom poslovanju. Ako vam u bilo kojem trenutku zatreba bilo kakva pomoć od mene, obratite mi se. Moj poziv da posjetite moje imanje Tulchan u Škotskoj ostaje otvoren za vas i vašu djecu, u bilo kojem trenutku. Najtopliji pozdravi", piše Rus u pismu holivudskoj glumici.

image

Angelina Jolie uzvraća udarac

SHUTTERSTOCK

Čini se da je oligarh s Angelinom sklopio vrlo povoljan dogovor o prodaji njene polovice Miravala za 8.5 milijuna dolara, premda vinarija vrijedi oko 160 milijuna. Tvrdilo se i to da je tajkun glumici za njen udio u Bradovoj i njenoj vinskoj tvrtki Tenute del Mondo, ponudio 67 milijuna dolara. No orgoman bijes koji je obuzeo Brada kad je doznao za prodaju njemu iza leđa, daje naslutiti da je izvjesniji daleko manji iznos. Dodajmo i to da su Brad i Angelina 2008. kupili posjed za 27 milijuna dolara, kako piše Daily Mail.

Što se sada događa? Brad je u listopadu 2021. tužio bivšu zbog kršenja ugovora prema kojem je svoj dio imanja trebala najprije ponuditi njemu. Tužio je i oligarha zbog pokušaja neprijateljskog preuzimanja vinarije Chateau Miraval.

image

Ulaz na Miraval, imanje razdora

LEFEVRE SYLVAIN/ABACA/SHUTTERSTOCK

Shefler je, inače, vlasnik Stoli grupe, jednog od najvećih svjetskih "igrača" u businessu proizvodnje i distribucije votke, a 11. prosinca 2021., nekoliko tjedana nakon što je objavljeno da je njegova Stoli grupa kupila Angelinin udio, uputio je Bradu dopis. Napisao je da mu je "žao što ga je iznenadio ulaskom u njegovo Miravalsko carstvo". I pozvao Pitta da se usredotoči na svoje "umjetničke projekte" dok bi se on nastavio baviti svojom strašću – poslom.”

Bradovi odvjetnici reagirali su munjevito, tužili su i Angelinu zbog kršenja dogovora i oligarha zbog neprijateljskog preuzimanja, ali glumica je ustvrdila da s bivšim nije imala nikakav dogovor. Postoji još jedan interesantan mail, a do njega je došao Vanity Fair.

Ondje stoji kako je 21. siječnja 2021. Angelina Jolie navodno rekla Pittu da planira prodati svoj udio u tvrtki koja stoji iza vinarije, jer ne želi biti uključena u "posao koji je usredotočen na alkohol" ili ponovno posjetiti mjesto koje je "označilo početak kraja njihove obitelji". Brad je prodaju htio povezati s potpisivanjem ugovora o tajnosti prema kojem Angelina ne bi smjela javno pričati o njihovoj svađi i navodnom fizičkom obračunu u privatnom zrakoplovu u rujnu 2016., što je bio povod za razvod. Ona je odbila ucjenu, prodala je svoj dio vinarije i imanja Rusu, a sada Brad pokušava pronaći način da to poništi.

U međuvremenu je Angelina protiv Brada podnijela tužbu tešku 350 milijuna dolara. Tvrdi da je "potrošio imovinu tvrtke" i "potrošio milijune" dolara na "projekte taštine" poput obnove bazena i izgradnje glazbenog studija na imanju. Ukratko, optužila ga je da je "opljačkao" posao s vinom i tvrtku koristio kao svoju "osobnu blagajnu".

image

Brad Pitt 2020. reklamira svoj šampanjac

ABACA/SHUTTERSTOCK

Shefler, pak, ne pokazuje znakove da odustaje od polovice imanja koje je kupio pod nosom Bradu Pittu. Njihovi se odvjetnici bore oko nadležnosti u vinariji, donošenja odluka, dostave dokumenata, postavlja se pitanje vrijede li za tog oligarha sankcije nametnute Rusiji zbog divljačke agresije na Ukrajinu? Shefler navodno tvrdi da je njegova tvrtka registrirana u Europi pa zato sankcije ne vrijede.

Tim Brada Pitt se požalio, pak, da tajkun "traži od suda da blagoslovi njegov opstrukcionizam". Dodaju i to da grupa Stoli "prikriva ključne dokaze relevantne za sud". Iz najnovijih podnesaka na sudu u Los Angelesu, vidljivo je da je Shefler u defenzivi. Pittovi odvjetnici pišu:"Možda je ruski oligarh, ali mora igrati po istim pravilima kao i bilo koji drugi sudionik u parnici u Kaliforniji".

O pokušajima da uspostavi kontrolu nad vinarijom koju obožava i istiskivanju ruskog oligarha s imanja, Brad bi zasigurno mogao napisati knjigu ili pak zanimljiv scenarij za film.

Linker
27. travanj 2024 01:27