INES STIPETIĆ
Planeta vs Plastika

Dan planeta Zemlje proslavili smo s Anitom Matić Delić: "Odrasla sam na pršutu i janjetini, ali već 18 godina ne jedem meso"

Glumica već osamnaest godina ne jede meso, završila je školu zdravog kuhanja koje joj je postalo strast, a sada je prvi put svoje maštovite makrobiotičke recepte predstavila u zagrebačkom bistrou Zrno.

Glumica već osamnaest godina ne jede meso, završila je školu zdravog kuhanja koje joj je postalo strast, a sada je prvi put svoje maštovite makrobiotičke recepte predstavila u zagrebačkom bistrou Zrno.

U cijelom svijetu 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje, ove godine pod geslom Planeta vs Plastika, a jedni od pionira ideje održivosti u našoj zemlji su Jadranka Boban Pejić i njezin suprug Zlatko Pejić. Oni su osnivači bio&bio trgovina kao i makrobiotičkog bistroa Zrno koji isključivo koristi namirnice sa njihove istoimene ekološke farme. Bili su prvi koji su već davne 1991. organizirali obilježavanje dana planeta Zemlje pa je tako bilo i ove godine. A ovaj put meni je osmislila njihova učenica, glumica Anita Matić Delić koja je već nadaleko poznata po svojim slanim i slatkim makrobiotičkim delicijama čije recepte nesebično dijeli na društvenim mrežama.

image

Anita Matić Delić smislila je tri jela za proslavu Dana planeta Zemlje

INES STIPETIć

Nju je kao osobu koja će osmisliti meni pozvala Dina Frleta, glavna šefica bistroa Zrno, a cijeli doživljaj upotpunile su zanimljive grafike mlade umjetnice Lane Živić pod nazivom ‘‘From nature with love‘‘.

Za vjerne goste restorana Anita Delić Matić osmislila je tri slijeda: kanape od batata sa sirovom majonezom od vlasca i luka, azijska salata sa staklenim rezancima i karameliziranim lukom i dimljenim tofuom u tempuri te veganska cheesecake košarica.

image

Ekipa iza slasnog i lijepog događanja: Anita Matić Delić, Lana Živić i Dina Frleta

INES STIPETIć
image

Anita s prijateljicama i gošćama Sandrom Lončarić i Leonom Paraminski

INES STIPETIć

‘‘Moram se zahvaliti bistrou Zrno i chefici Dini Frleti na pozivu da osmislim ovaj prigodni meni i moram priznati da sam uzbuđena u vezi svoje restauratorske premijere. Imam tremu, ali kao glumica naučila sam prihvaćati kritike jer one koriste da drugi put napravimo bolje‘‘, rekla je glumica i pojasnila svoje makrobiotičko putovanje koje je počelo prilično davno.

image

Cheesecake košarica

INES STIPETIć
image

Azijska salata

INES STIPETIć
image

Kanape od batata

INES STIPETIć

‘‘U potrazi za boljim zdravljem prije osamnaest godina prešla sam na prehranu bez mesa iako sam odrasla na pršutu i janjetini. Počela sam pažljivo s promjenama i nakon nekoliko godina istraživanja uz pomoć raznih kuharica, otišla sam u Makronovu i tamo završila školu zdravog kuhanja kod Jadranke i Zlatka Pejića. I tu sam se zapravo zaljubila i u kuhanje i u biljnu prehranu jer sam shvatila koliko je raznovrsnija od onoga što svaki dan kuhamo, puno zanimljivija i kreativnija. Meni ta vrsta hrane zaista odgovara, izvještila sam se u kuhanju jer prije me kuhanje nije uopće zanimalo, a sada mi je gušt. Počela sam istraživati namirnice, sama smišljati kombinacije i tako je zapravo nastao moj prepoznatljivi hashtag - #glumicapakuha‘‘, poručila je Anita.

Linker
02. svibanj 2024 10:40