Leonardo Di Caprio, Margot Robbie

 EVERETT COLLECTION
Nakon 118 dana

Kraj najvećeg štrajka u povijesti Hollywooda! Glumci i kreativci postigli su povijesni sporazum

Predsjednica glumačkog sindikata SAG-AFTRA Fran Drescher obznanila je da je postignut sporazum koji uključuje povećanje minimalne nadnice, naknadu i odredbe koja će zaštititi članove sindikata od prijetnje umjetne inteligencije, ali i poseban honorar i za reprize i za sudjelovanje u svim projektima koji se prikazuju na streaming platformama.

Predsjednica glumačkog sindikata SAG-AFTRA Fran Drescher obznanila je da je postignut sporazum koji uključuje povećanje minimalne nadnice, naknadu i odredbe koja će zaštititi članove sindikata od prijetnje umjetne inteligencije, ali i poseban honorar i za reprize i za sudjelovanje u svim projektima koji se prikazuju na streaming platformama.

Dosad najveća i najžešća pobuna glumaca i kreativca na filmu i televiziji, završena je poslije 118 dana prosvjeda pred sjedištima najvećih filmskih kuća te streaming platforma, u Los Angelesu i u New Yorku. Američka federacija televizijskih i radijskih umjetnika jučer je objavila da su postigli okvirni sporazum o novom ugovoru sa Savezom filmskih i televizijskih producenata. Okvir je jednoglasno izglasan pa će SAG-AFTRA u četvrtak, 12. studenog, u 01:9 sati proglasiti završetak štrajka. Predsjednica sindikata koji broji 160.000 članova, Fran Drescher (66), napisala je u e-mailu štrajkašima da će novi ugovor "omogućiti članovima SAG-AFTRA-e iz svake kategorije izgradnju održivih karijera". Zvijezda serijala „Dadilja” jučer se oglasila i na Instagramu.

"Uspjeli smo!!!! Dogovor je vrijedan više od milijarde dolara! 3X za zadnji ugovor! Pozdravljam članove jer su izdržali i postigli ovaj povijesni dogovor!", stoji u objavi.

image

Prosvjedi glumaca i kreativaca trajali su 118 dana

CHRIS DELMAS AFP

Prosvjednici koji su 14. srpnja napustili setove i pridružili se sindikatu pisaca u povijesnom dvostrukom štrajku protiv studija – pisci i glumci prvi put su istovremeno obustavili rad poslije 60 godina – vraćaju se na posao. Pisci su to već učiniti 27.rujna, nakon 148 dana obustave rada jer je njihov sindikat Writers Guild of America (WGA) postigao dogovor sa Savezom filmskih i televizijskih producenata. Sada su pregovore uspješno završili i glumci.

Što su postigli? Riječ je dogovoru koji uključuje povećanje minimalne nadnice, naknadu i odredbe koja će zaštititi članove sindikata od prijetnje umjetne inteligencije, poseban honorar i za reprize i za sudjelovanje u svim projektima koji se prikazuju na streaming platformama, piše Vanity Fair. Sindikat će objaviti sve detalje okvirnog sporazuma nakon što ga u petak pošalje Nacionalnom odboru na razmatranje. Članovi će se tada izjasniti o ratifikaciji ugovora: očekuje se da će biti prihvaćen.

image

Olivia Wilde u prvim redovima

JOHN NACION/SHUTTERSTOCK

Štrajku su se pridružile i zvijezde s holivudske A liste. Neki su, poput Georgea Clooneya sudjelovali u pregovorima te pružali financijsku potporu manje imućnim štrajkašima. Prvim redovima fajtera koju su, naposljetku, postigli povijesni dogovor, ljetos su se pridružili Susan Sarandon, Olivia Wilde, Adam Sandler, Jane Fonda, Ben Stiller, Dermot Mulroney, Lupita Nyong’o, Steve Buscemi, Brendan Fraser, Allison Janney i Christian Slater . Oni su tek dio dugog popisa zvijezda koji su s manje privilegiranim kolegama štrajkali na ulicama. Evo što je Fran Drescher rekla prvog dana štrajka: "Žrtve smo vrlo pohlepnog entiteta". Ustvrdila je kako su studiji i streameri koje predstavlja AMPTP zagovarali siromaštvo u pregovorima, dok su "davali stotine milijuna dolara svojim izvršnim direktorima. To je odvratno. Sram ih bilo! Oni stoje na pogrešnoj strani povijesti, u ovom trenutku", zaključila je borbena "Dadilja".

Linker
26. travanj 2024 07:42