GCJ/MAVRIXPHOTO/PROFIMEDIA
DOBITNIK PALME

Michael Douglas: Dramatični životni obrati kao iz filmskog scenarija

Dobitnik počasne Zlatne palme na 76. Filmskom festivalu u Cannesu, vratio se na isto mjesto gdje se 70-ih godina proslavio filmom "The China Syndrome" i izašao iz sjene svog slavnog oca.

Dobitnik počasne Zlatne palme na 76. Filmskom festivalu u Cannesu, vratio se na isto mjesto gdje se 70-ih godina proslavio filmom "The China Syndrome" i izašao iz sjene svog slavnog oca.

Mnogi su očekivali da će Michael Douglas, sin holivudske legende, Kirka Douglasa, stvoriti ime na istom mjestu gdje se proslavio njegov otac. No, njemu je zbog karizmatičnog oca bilo prilično komplicirano izboriti se za sebe u Hollywoodu, u drugoj polovici 20. stoljeća bio je zaklonjen očevom sjenom. Zato ne čudi što je prvu pravu afirmaciju doživio 1979., u Cannesu, kada se proslavio filmom "The China Syndrome": od tada, pa do smrti Kirka Douglasa prije tri godine, otac i sin imali su vlastiti prostor u zabavljačkoj industriji, svoje projekte i svoje "wow" trenutke. A zvijezda filma "Fatal Attraction" nikad nije zaboravila gdje je, zapravo, započela uzlet.

image

Sa kćeri i suprugom na otvaranju ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu

NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM/SHUTTERSTOCK

Vidjelo se to gotovo pet desetljeća kasnije, na otvaranju 76. Filmskog festivala u Cannesu, kada mu je dodijeljena počasna "Zlatna palma" za životno djelo. S obzirom na tu činjenicu, njegove sažete riječi zahvale nakon nedavne dodjele prestižne nagrade, "toliko mi to znači jer je toliko festivala diljem svijeta, no samo je jedan Cannes", nisu bile kurtoazija. Kako to u pričama o uspjehu uvijek biva, zavidnici su zaključili da bi sada, dvostruki dobitnik Oscara, dobitnik Zlatnog globusa i nagrade Emmy, nakon posljednjeg prestižnog priznanja, napokon mogao otići u mirovinu ... Međutim, "stari lav" ne želi ispustiti karijeru iz "šapa", u njemu je još uvijek dovoljno žara za nove uloge, snimanja i život na setu da i ne pomišlja usporiti.

Iza još uvijek energičnog sedamdesetosmogodišnjaka izlet je u svijet superheroja za kanal Disney+, spektakl "Ant-Man and the Wasp: Quantumania", a ovih dana dijelio je set s Kathleen Turner.

image

Kathleen Turner vraća se u zabavljačju industriju, zahvaljujući seriji ‘The Kominsky method‘

KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK

Radi se, naime, o finalu druge sezone Netflixove serije "Metoda Kominsky" u kojoj tumači naslovnu ulogu, ostarjelog glumca Sandyja Kominskog čija je slava davno prošla, a sada živi kao učitelj glume, piše People. Njih dvoje bili su nezaboravan filmski par u akcijsko-romantičnim komedijama "Romancing the Stone" i "Jewel of the Nile", te u drami "War of the Roses" stoga se 28. svibnja s nestrpljenjem očekuje prikazivanje epizode u kojoj će se poslije 34 godine, prvi put pojaviti u istom projektu, piše People.

image

S Kathleen Turner 1989. u filmu ‘ Rat Roseovih

20TH CENTURY FOX/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Kathleen Turner najprije je gostovala u ulozi liječnice Roz Volander, bivše supruge Sandyja Kominskog, no u predstojećoj trećoj sezoni postat će stalni član glumačke ekipe.

"Osveta je, znate, vrlo zdrav nagon u nekim situacijama. Nakon što su me svojedobno doslovno pokopali, imao sam potrebu dokazati da me se neće tako lako riješiti. I dokazao sam se, ponajprije sebi, a onda i svima ostalima", rekao je glumac prije desetak godina, kada se u biografskom filmu "Liberace Behind the Candelabra" 2013. vratio na posao nakon što se gotovo tri godine borio s rakom usne šupljine, otkrivenom u poodmakloj fazi.

Povratak na set bio je nevjerojatno sretan završetak dramatične borbe za život, nakon što mu je 2010. otkriven četvrti stadij karcinoma usne šupljine. Za većinu je ta faza raka terminalna, no Michael Douglas se poslije intenzivne osmotjedne kemoterapije i zračenja, ipak oporavio. Početne prognoze bile su loše: kad se u Hollywoodu pročulo koliko je bolest napredovala i da je jako smršavio, vjerovalo se da su mu to posljednji dani. Odbio je, primjerice, koristiti sondu za hranjenje, iako mu je nepce bilo opečeno zbog tretmana, pa je izgubio 20 kg hraneći se isključivo tekućinama.

image

S Mattom Damonom 2013. u biopicu o ekscentričnom pijanistu Liberaceu‘

HBO FILMS/KOBAL/SHUTTERSTOCK

"Bila je to vraški teška vožnja. To te stvarno može izluditi. Uz onu količinu kemoterapije koju sam primao, lijekovi u tijelu uništavaju i puno dobrih stvari. Zbog toga sam bio jako slab", izjavio je svojedobno za The Guardian, dodajući da je odbio koristiti sondu za hranjenje jer mu je to bila ista stvar kao da se predaje. Pa ipak, terapija je uspjela i Douglas se danas smatra izliječenim: odlazi na kontrole svakih šest mjeseci, a pohvalio se i činjenicom da se njegova vrsta raka u 95 posto slučajeva više ne vraća.

No, kada je njemu zdravlje krenulo na bolje, njegova supruga Catherine Zeta Jones prošla je kroz svoju "vraški tešku vožnju" 2011. godine, kada joj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj. Oduvijek organizirana, razborita i psihički stamena majka dvoje djece koje je dobila u braku s Douglasom, 20-godišnje kćeri Carys te dvije godine starijeg sina Dylana – više nije prepoznavala sebe. Briga za bolesnog supruga, djecu i paralelni život na filmskom setu, skupo su je stajali, prema vlastitim riječima, dobitnica Oscara 2003. godine za ulogu Velme Kelly u mjuziklu "Chicago", počela je pucati po šavovima.

image

Dylan Douglas krenuo je stopama svojih roditelja

IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

"Nakon njegove bolesti teško nam je bilo prihvatiti i moju, ali ja sam odmah o tome progovorila i svima sve priznala. Osjećala sam se lakše, a i nakon toga nitko me više nije ispitivao o mojem stanju. Michael se posvetio meni, ja njemu. Ponovno smo se zaljubili", otkrila je svojedobno glumica.

Uzela je petogodišnju pauzu od glume kako bi se posvetila svome zdravlju, djeci i suprugu jer im je brak, zbog njezinih mentalnih tegoba i njegovih "stanjenih" živaca nakon opake borbe za život, visio o niti. Uz sve nabrojano, holivudski glumac se 2010., iste godine kada mu je otkriven rak, suočio s još jednom nevoljom. Njegov stariji sin Cameron, rođen u prvom braku s filmskom producenticom Diandrom Luker, osuđen je na šest godina zatvora zbog posjedovanja heroina te dilanja metamfetamina i kokaina. Kako to često biva, krivio je sebe za Cameronove loše odluke.

image

Cameron Douglas bio je u zatvoru zbog dilanja droge

ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK

Tvrdio je da je "loš otac" zato što je njegov sin, koji je također glumac, postao diler. Naposljetku je i ta "vraška vožnja" u ljeto 2016. dobila sretan kraj. Douglasov sin pušten je iz zatvora, a o svom iskustvu ovisnika i zatvorenika objavio je knjigu "Long Way Home". S vremenom se vratio glumi: s ocem će se pojaviti u obiteljskoj drami "The Blood Knot" koja kao da je napisana za njih: otac i sin pokušavaju popraviti narušeni odnos. To im je prvi zajednički projekt od filma "It Runs in The Family" iz 2003. u kojem je uz njih dvojcu glumio i Michaelov otac te Cameronov djed, Kirk Douglas.

Otkako su se razriješile nevolje sa zdravljem, suprugom i obitelji, zvijezda filmova "The Wall Street" (u kojem u dva navrata tumači ulogu novcem i moći opsjednutog Gordona Gekka), proživljava drugu mladost. Kada je to sam rekao, malo tko mu je vjerovao.

image

Još uvijek zaljubljeni: pogled u zamamni dekolte

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

No, situacija se promijenila nakon što se u veljači ove godine, na premijeri filma "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" vragoljasto zagledao u izazovan dekolte svoje supruge koja ga je pratila na crvenom tepihu. Sada više nitko ne sumnja u njegove riječi. Fanove oduševljava činjenica da mu je i nakon 22 godine braka, Catherina Zeta Jones najseksipilnija, najuzbudljivija i najljepša žena na svijetu. Od svih postignuća, ljubav prema supruzi i obiteljski sklad su mu bez sumnje najvažniji.

Linker
27. travanj 2024 15:49