SUITS

Serija s Meghan Markle ponovno je hit - i to dobro objašnjava srž holivudskog štrajka

Kreativcima koji su stvarali sadržaj isplaćuju se mrvice premda ponovno emitiranje na streaming platformama prate oglasi i imaju sredstva ih kojih mogu pravedno isplaćivati tantijeme.

Kada je američkoj glumici Mandy Moore na račun sjeo 81 cent tantijema za ponovno emitiranje epizoda serije "This is Us" na platformi Hulu, razbjesnila se. Sličnom je reakcijom njen kolega Sean Gunn popratio sramotno mali iznos tantijema za ponovno emitiranje serije "Gilmore Girls" na Netflixu. Dvojac se pridružio štrajkašima u Hollywoodu među čijim su se zahtjevima našla i nova pravila za pravednu isplatu tantijema od streaming servisa. O tome kako je dosad funkcionirala isplata glumcima i svim kreativcima koji su sudjelovali u stvaranju sadržaja, svoje je rekla i Ellen Pompeo, zvijezda serije "Grey‘s Anatomy". Producentica i glumica obrušila se na Netflix jer radnicima koji su stvarali sadržaj koji vrte i od njega zarađuju, ne isplaćuju pravednu naknadu.

image

Evo što poručuje štrajkaš Billy Crystal

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

O čemu se radi, pojasnio je Sean Gunn koji je u "Gilmoreicama" tumačio ulogu smotanog Kirka Gleasona.

"Naša serija donijela je ogromnu zaradu Netflixu ali mi to nismo osjetili. Ne plaćaju nam pravedne tantijeme jer isplaćuju naknadu za licencu producentskoj kompaniji, u ovom slučaju Warner Brosu. Dakle, Warner Bros nama plaća tantijeme nakon što se namire i nas na kraju dopadne smiješno mali iznos, posebno za sadržaj koji dugo nije emitiran", ispričao je.

image

Mandy Moore 2018. s kolegama sa seta serije ‘ This is us‘

HAHN LIONEL/ABACA/SHUTTERSTOCK

Još je bolji primjer serija "Suits" kojom se proslavila Meghan Markle. Ovih dana ruši rekorde gledanosti na Netflixu i na Peacocku: na oba servisa sadržaj je od 26. lipnja do 2. srpnja imao više od od 3,1 milijarde minuta streaminga. Brojke će do kraja ljeta rasti, tim više što se 75 posto do sad izbrojanih minuta gledanja odnosi samo na prve tri od devet sezona hit serije. Treba dodati i to da "Suits" ima impresivnu gledanost gotovo četiri godine nakon velikog finala, 25. rujna 2019.

image

Serija ‘Suits‘ kojom se proslavila Meghan Markle

FRANK OCKENFELS/DUTCH OVEN/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Stoga se kreativci koji su radili na setu opravdano pitaju hoće išta dobiti od svog minulog rada i milijardi pregleda na streaming servisima? Sudeći po centima koji su sjeli na račun Mandy More, dopast će ih mrvice. Pravedno plaćanje minulog rada ljudima koji su stvorili sadržaj danas je među najvažnijim ciljevima štrajka koji "drma" američku televizijsku i filmsku industriju.

image

Romantična scena Meghan Markle s Patrickom J. Adamsom

USA NETWORK/NETFLIX/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Pobuna sindikata glumaca i sindikata holivudskih pisaca (SAG-AFTRA i WGA) iznijela je na vidjelo velike razlike u plaćanju između redovnog emitiranja na televiziji i streaminga. Glumci i pisci koji rade za redovno TV-emitiranje (TV-mreže i kabelske televizije) primaju uplate i za reprize, piše portal Den of Geek specijaliziran za fenomene u pop kulturi.

Iznos se razlikuje ovisno o ugovorima, ali obično ima veze s brojem pregleda koje epizoda postigne te s komercijalnim oglasima koje privuče na televiziji. Međutim, izračun za plaćanje sa streaminga izračunava se na temelju broja ukupnih pretplatnika platforme, a ne na temelju pogledanih minuta. Iako mnoge usluge poput Netflixa, Hulua i Peacocka podržavaju oglašivači pa bi dodatnom zaradom mogli pokriti povećanje tantijema piscima i glumcima te svim kreativcima i dalje im plaćaju sitniš u usporedbi s onim što se daje prilikom emitiranja na televiziji.

image

Izvorne ‘ Gilmorice‘

NETFLIX/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Štrajkaši zato žele pojednostaviti pravila igre, učiniti ih transparentnima i stvoriti temelj za pravednu podjelu zarade sa streaming servisa na osnovu gledanosti, zarade od oglasa i dodatne vrijednosti koje streaming platforme generiraju od sadržaja proizvedenog za televiziju.

image

Ellen Pompeo u sceni iz serije ‘Grey‘s Anatomy‘

BONNIE OSBORNE/ABC/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Sve se, ukratko, svodi na premisu da jedni imaju milijunsku dobit, a drugi mrvice i štrajkom koji je paralizirao Hollywood to kani promijeniti.

Linker
22. travanj 2024 00:53