PORUKA PODRŠKE

Tihana Lazović Trifunović oglasila se oko slučaja Matanić: "Te mlade djevojke žrtve su cijelog sistema"

Poznata glumica koja iza sebe ima mnogobrojne suradnje s redateljem Daliborom Matanićem oglasila se oko optužbi i poručila da daje svoju podršku svim djevojkama i ženama koje su ispričale svoje priče.

Nakon teških optužbi za seksualno uznemiravanje žena, o slučaju Dalibora Matanića na Instagramu se oglasila i glumica Tihana Lazović Trifunović. Naime, 33-godišnja zadarska glumica iza sebe ima brojne suradnje s poznatim redateljem, među kojima je i film "Zvizdan", višestruko nagrađivan projekt koji je osvojio nagradu i na Filmskom festivalu u Cannesu, a čiji dio su i filmovi "Zora" i "Suton". Zvijezda u sva tri dijela "Trilogije Sunca" je upravo Tihana, a s Matanićem je radila i na serijama "Novine", "Šutnja" i "Područje bez signala". Upravo zbog mnogih suradnji često ju se smatralo njegovom muzom, a ona je sada poslala vrlo jasnu poruku u kojoj bezrezervno pruža podršku žrtvama.

"To što moja suradnja sa Daliborom Matanićem nikada nije bila neprimjerena, neprofesionalna i neugodna, apsolutno ništa ne znači, štoviše potvrđuje da je vješto manipulirao nama koji smo godinama surađivali s njim, napravio od nas majmune i vrlo proračunato “pikirao” svoje žrtve koje su mahom mlade djevojke na početku svoje karijere. Te mlade djevojke, a i ja sam prilično nedavno bila mlada djevojka, žrtve su ne samo Dalibora Matanića nego cijelog sistema, počevši od Akademije dramske umjetnosti na kojoj se desetljećima štiti nasilnike, počevši od Tonka Lonze pa sve do aktulanog Ozrena Prohića, preko niza drugih prijavljenih profesora koji nisu zanimljivi javnosti kao Dalibor Matanić pa su ih, kao i svećenike pedofile koje se šalje iz župe u župu, preselili na neko mjesto na kojem su sigurni od kaznenog progona, ali i dalje bezbrižno stvaraju svoju “umjetnost” a neki, kako čujem, i dalje predaju na spomenutoj ustanovi.

Kada svoj mladi život započinjete na jednoj takvoj školi, kada su gore spomenuti profesori vaša jedina opcija, ako se njeguje šutnja i pognuta glava, ako se svaki oblik bunta kažnjava i čita kao “bila je neposlušna studentica, nećemo je primiti u ansambl”, onda nam je jasno zašto naši poslodavci imaju sindrom Boga i uživaju svoju poziciju maksimalno. Svi smo odgovorni. Stojim i podržavam sve djevojke i žene koje su ispričale svoje priče, nadam se da će ovo potaknuti i ostale žrtve da istupe, progovore i prijave. Ne samo Dalibora Matanića. Sve njih", poručila je Tihana Lazović Trifunović.

Linker
22. travanj 2024 08:08