BILJANA BLIVAJS CROPIX
LJUBAVNA PRIČA

Davor i Jasna Božinović o 40 godina ljubavi: "Posebno smo ponosni na svoje cure"

Ministar unutarnjih poslova i njegova supruga slave veliku privatnu obljetnicu, prisjećajući se dana kad su se upoznali i zaljubili na prvi pogled.

Ministar unutarnjih poslova i njegova supruga slave veliku privatnu obljetnicu, prisjećajući se dana kad su se upoznali i zaljubili na prvi pogled.

Da ljubav na prvi pogled postoji - ali i opstaje - dokazali su i Jasna i Davor Božinović. Stomatologinja i ministar unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i šef Nacionalnog stožera Civilne zaštite, slave 40 godina ljubavi. Odmjeren, ozbiljan, stručan i smiren političar zadužen za sigurnost države privatno je nježan i brižan suprug, otac i djed koji se doma ni ne pokušava izboriti za status "glave obitelji". Jer, njegove cure - supruga, kćeri Iva i Bruna te unučica Kiara - motaju ga oko malog prsta.

"Kiara je bez konkurencije. Ima roditelje, neka oni budu strogi, ja neću. Kad dođe k nama, želim uživati u svakom trenutku. Slušao sam priče o posebnom odnosu djedova i unuka, ali nisam očekivao da će se između mene i nje razviti baš toliko snažne emocije", kaže ministar, a s njim se slaže supruga Jasna. Otkako im je prije nepunih pet godina u život ušla Kiara, uloga djeda postala mu je najvažnija. Unuka mu je centar svijeta, a svi ostali pali su u drugi plan!

image

ŠMINKA Beauty lounge Matea K, Zaprešić
FRIZURA Frizerski studio Mila, Zaprešić

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Najveću vrijednost i životni uspjeh vidim upravo kroz lijep i kvalitetan odnos, povezanost koju imamo kao obitelj. S obzirom na današnji tempo života i njegov posao, nastojimo provoditi slobodne trenutke zajedno. Kad to nije moguće, spojimo se navečer na videopoziv u zajedničkoj grupi i razgovaramo kako je tko proveo dan. Djed, dakako, prvo pita kako je Kiara, što je taj dan jela, radila, pričala, što je crtala u vrtiću... Sve životne izazove, i pozitivne i negativne, dijelimo i zajedno pronalazimo rješenja. Nema tajni, samo podrške i razumijevanja", govori Jasna, koja se u Davora zaljubila kao srednjoškolka, kad joj je bilo 17. Bila je to ljubav na prvi pogled, koju su 1988. okrunili brakom u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu, a potom i u crkvi Svetog Franje Ksaverskog. Još pri prvom susretu rekla mu je da želi biti stomatologinja te da će imati svoju privatnu ordinaciju. Otvorila ju je u Zaprešiću, gdje i danas žive. Zajedno su prolazili sve izazove, čvrsto stojeći jedno uz drugo. No, kad je krenula Davorova karijera, osobito diplomatska, Jasna je prihvatila činjenicu da će ona biti stup obitelji i brinuti se o svemu. I kćeri je naučila da budu samostalne i svoje.

"Nisam prekidala svoj posao, željela sam da naše kćeri imaju normalan život, da odrastaju sa što manje stresa i seljenja. Iznimka je bio Bruxelles, gdje su one godinu i pol bile s Davorom i tamo išle u školu - Bruna u četvrti osnovne, Iva u srednju - a ja sam ih svako malo posjećivala. Davor je kroz karijeru često izbivao od kuće, no otvorenom komunikacijom donosili smo najbolje odluke za cijelu obitelj u određenom trenutku", kaže Jasna Božinović.

Kako preko tjedna kući dolazi kasno, jedina mu je dužnost prošetati Bobbyja, deset godina starog shitzua. On odlazi po kruh, Jasna kupuje voće i povrće na povratku s posla, a vikendom zajedno odu po špeceraj. Rano ujutro spuste se u neki od kafića u blizini njihova stana. Jasna pije beskofeinsku jaču kavu s mlijekom, a Davor, koji dnevno popije i desetak (kofeinskih) espressa, toplu čokoladu ili macchiato. Najdraži mu je hobi čitanje i pisanje, a obožava to raditi u kafiću. Božinovići vole putovanja, izlaske s društvom, osobito kazališne predstave i opere jer su odrasli uz klasičnu glazbu, no mnogo su toga morali propustiti zbog njegovog posla.

"Oboje smo završili osnovnu glazbenu školu u Tivtu, gdje smo neko vrijeme živjeli s roditeljima. Ja klavir, a Davor pjevanje. Moj djed, tata i brat su svirali klarinet, starija kći učila je klavir u glazbenoj školi, a mlađa flautu", govori Jasna Božinović, dodajući da osim glazbe vole i dobre filmove, a trenutačno ih zanima južnokorejska kinematografija. Sviđa im se smisao za humor Južnokorejaca, njihova moda, a i gastronomski specijaliteti. Kimchi se već našao na Jasninom kulinarskom repertoaru.

image

Davor i Jasna Božinović imaju mnogo zajedničkih strasti: vole dobru glazbu, južnokorejske filmove, modu i lijepo odijevanje...

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Davor baš i nije od kuhanja. Zna spremiti osnovna jela, specijalnost mu je kajgana, a gotovo svakom jelu kao prilog doda sir. Moja je majka s Paga, tamo ljetujemo niz godina i tamo Davor ponekad kuha. To je naša oaza mira, no često stignemo u petak navečer i već se u subotu rano vraćamo zbog Davorovih obaveza", govori Jasna Božinović. I premda su se supružnici uskladili gotovo u svemu, odlazak u shopping još je "kamen spoticanja".

"Ja znam što hoću i mene se riješi za 10, 15 minuta, dok Jasna mora obići sve. Pa onda još jednom. Tako da prvo kupimo meni pa sjednem u kafić i čitam. Nije da baš stignem pročitati "Rat i mir", ali načekam se dok se ona vrati s vrećicama", kaže ministar, koji kao i supruga voli modu i lijepo odijevanje. Ona, doduše, nije puno utjecala na njegov stil s obzirom na to da se u njegovom poslu znaju pravila - tamnoplavo ili crno odijelo, decentna kravata.

"Moram poštovati protokol, a prvo sam naučio dobro vezati kravate. Puno govore o onome tko ih nosi. Znam sve čvorove, no vežem jednostruki windsor jer želim biti siguran da je kravata do remena, a ne visoko iznad ili previše preko njega, što je ružno. Jasna upozori ako nešto ne štima. Ona inače kaže sve što misli, vrlo argumentirano, a takvu sam je i upoznao. To je još jedna poveznica u našoj obitelji, u kojoj smo ravnopravni, podržavamo i uvažavamo jedni druge, svatko kaže što misli. I zato sam posebno ponosan na moje cure, a meni i supruzi to je najveći dar za posebnu obljetnicu - četiri desetljeća ljubavi", zaključuje Davor Božinović.

Linker
30. travanj 2024 21:21