CASTEL FRANCK/ABACA/SHUTTERSTOCK
Iskren, drugačiji...

Enfant terrible britanske glazbene scene otkriva svoje drugo lice

Jedan od najuspješnijih britanskih glazbenika u dokumentarnom serijalu u četiri nastavka koji se od 8. studenog može pogledati na streaming servisu, potpuno se "razgolitio" o svim temama - od borbe s depresijom do odnosa sa bivšom grupom.

Jedan od najuspješnijih britanskih glazbenika u dokumentarnom serijalu u četiri nastavka koji se od 8. studenog može pogledati na streaming servisu, potpuno se "razgolitio" o svim temama - od borbe s depresijom do odnosa sa bivšom grupom.

U britanskoj glazbenoj industriji, rekli bi neki, s jedne strane se nalaze velike pop zvijezde i glazbenici kojima se bez rezerve divi, a na drugoj je - Robbie Williams. Upravo se ovaj britanski glazbenik može pohvaliti s činjenicom kako je najviše njegovih albuma bilo na prvom mjestu ljestvice najprodavanijih u Velikoj Britaniji, ali i time da ga javnost najčešće naziva enfantom terribleom glazbene scene.

Iskren, drugačiji, neposredan, zapravo posve svoj i čovjek koji je srušio rekord legendarnog Elvisa Presleyja. Naime, Williamsovih 14 solo albuma doseglo je prvo mjesto na top ljestvicama Ujedinjenog Kraljevstva, dok ih kralj rock‘n rolla ima trinaest, dakle album manje. Netko bi zato što je nadmašio kralja rocka otvorio šampanjac, organizirao party ili ludi tulum o kojem će se u Londonu dugo pričati - ali on (više) nije takav tip. Ponajprije zato što mu je, prema vlastitom priznanju, kao liječenom ovisniku o "gotovo svemu o čemu se može razviti ovisnost" - dosta alkohola.

Robbiejev epitet ‘zločestog i neukrotivog‘ počeo je vrlo rano u njegovom životu stoga mnoge nije začudilo što ga već u najavi za dokumentarnu seriju koja je na Netflixu od 8. studenog, uoči koncerta upitaju "Jesi li spreman?", iskreno odgovara: "Nisam. Stvarno bih volio da za život zarađujem drugačije, da radim nešto drugo." 49-godišnji pjevač i tekstopisac koji je dosad prodao preko 75 milijuna nosača zvuka, a u lipnju ove godine, dvaput zaredom rasprodao pulsku Arenu, danas ima drugačiji prioritete.

Prioritet mu je, kako je nekoliko puta istaknuo, osobna sreća i obiteljski život sa suprugom, 44-godišnjom američkom glumicom Aydom Field i njihovo četvero djece: 11-godišnjom Theodorom, devetogodišnjim Charltonom, petogodišnjom Colette i trogodišnjim Beauom. Ipak, kako bi dosegnuo toliko željeni unutarnji mir i osjećaj kako mu sve u životu posložilo, morao se suočiti s prošlošću. Prvi put otkako je kao 16-godišnjak započeo glazbenu karijeru u boy bandu "Take That", potpuno se otvorio pred kamerama u Netflixovoj dokumentarnoj seriji čiji je režiser Joe Pearlman, poznat po dokumentarcu "Lewis Capaldi: How I‘m feeling now".

image

Robbie Williams sa suprugom Aydom

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Vjerovalo se da se o Williamsu, koji se dugo borio s ovisnošću i koji se 1995. umalo predozirao noć prije no što je s bendom trebao nastupiti na dodjeli MTV Europe Music Awards, zna sve. Međutim, Netflixov dokumentarac rođenog će zabavljača, tekstopisca i pjevača - koji u sklopu svoje "XXV Svjetske turneje" na noge diže fanove od europskih zemalja do Australije, pokazati u dosad neviđenom svjetlu. Robbie otvoreno govori o borbi za mentalno zdravlje. Naime, u nedavnom intervjuu za BBC Radio 1 ispričao je: "Skvrče mi se nožni prsti svaki put kad ljudi samo spomenu depresiju. Depresija nije odgovor na nešto, ona je ništavilo, to je kao da imate najgoru gripu cijeli dan, kad krene, možete se samo lupati po glavi. Ne radi se o pojedinim situacijama, mjestima ili ljudima, radi se o ludovanju kemikalija u vašem tijelu".

Snimanje dokumentarca vratilo ga je, kaže, u najgore dane njegove prošlosti, kada se "ukopao u mentalnu bolest, alkoholizam i droge. I sada to gledam iznova, sve te epizode koje sam prošao". U dokumentarnoj seriji Robbie progovara i o svojim anoreksičnim epizodama kada je 185 centimetara visok pjevač brojao svaku kaloriju koju unosi u organizam.

image

Robbie Williams 1993. godine

IRIS HONOLD/SHUTTERSTOCK

"Na vrhuncu karijere živio sam od jedne banane dnevno, odnosno samo 90 kalorija. Mislim da mene poremećaj prehrane prati cijeli život, to je zapravo neka mješavina svih poremećaja. Imao sam "bigoreksiju" što znači da misliš da nemaš mišiće i masu, a ujedno imaš anoreksiju. Ipak postoji riječ koja nedostaje, a to je ono što sam ja. Kod mene je to bila ili restriktivna ili prekomjerna prehrana. Uglavnom, nikad mi nije bilo dobro. Postoji poremećaj prehrane, samo nisam siguran kako se zove ovaj moj. Moja borba je stvarna, tuga ogromna i problem se s godinama neće smanjiti. U to sam siguran", rekao je za Daily Mail..

Ovih dana je Robbie Williams otkrio za The Independent kako je, nakon faze debljanja koja bi uslijedila poslije izgladnjivanja, izgubio više od 12 kilograma u kratkom vremenu, zahvaljujući lijeku koji je sličan Ozempicu - lijeku za dijabetičare, a koji mnogi koriste za mršavljenje.

"Čim dobijem nekoliko kilograma to je strašno loše za moje zdravlje. Imam osjećaj da ću izludjeti", priznao je glazbenik koji je dosad snimio dvanaest studijskih, jedan live album i deset kompilacijskih albuma. Dok je bio (najmlađi) član grupe "Take That", od osnutka 1990. do svog šokantnog odlaska usred svjetske turneje benda "Nobody Else" 1995., s grupom je snimio još tri studijska albuma:"Take That&Party", "Everything Changes" te "Nobody Else".

Priča o tome kako je postao njihov član, počinje kada je njegova majka, Janet Farrell, koja je nakon rastave od njegovog oca, ne baš uspješnog komičara Petera Williamsa, preuzela vođenje obiteljskog puba "Crveni lav", u novinama vidjela oglas za audiciju za boy bend.

image

Robbie s majkom Jan

TONY LARKIN/SHUTTERSTOCK

Obavijest da je prošao audiciji i pridružio se grupi, dobio je nedugo što je zbog markiranja i nediscipline izbačen iz rimokatoličke srednje škole St. Margaret Ward u Tunstallu, u Staffordshireu, nedaleko od rodnog grada Stoke-on-Trentu. Menadžer i osnivač benda bio je Nigel Martin-Smith koji je odlučio kako će se Robbie pridružiti glazbenicima Garyju Barlowu, Marku Owenu, Jasonu Orangeu i Howardu Donaldu.

image

Take That 1991. godine

GEOFFREY SWAINE/SHUTTERSTOCK

"Tog dana saznao sam da sam pao na završnom ispitu u školi, pa sam se bojao priznati to majci. Očekivao sam da će biti bijesna, da ću si navući gomilu problema, pa sam se iz očaja napio s jednim prijateljem, no kad sam došao kući, ona je plesala od sreće jer su je obavijestili da su me primili u Take That. Za školu me uopće nije pitala", ispričao je Robbie Williams.

No, početak nije bio obećavajući, jer su dečki 1990. proveli nastupajući u malim provincijskim dvoranama. Ipak, glas o njima se počeo širiti, pa su nakon nekog vremena dobili i diskografski ugovor. Isprva se sve vrtjelo oko Garyja Barlowa, no na njihova prva tri hita iz 1992. - "Could It Be Magic", "I Found Heaven" i "Everything Changes" - glavni je vokal preuzimao Robbie Williams. Isticao se i karizmom, a djevojke su ga obožavale, osobito nakon što su postali sve popularniji i krenuli na turneje. I dalje je pio i drogirao se, pa se znalo dogoditi da se na pozornici pojavi gotovo obeznanjen.

Budući da je Robbie imao, ali i dalje ima "ono nešto", te je zračio energijom kakvu rijetki imaju na britanskoj glazbenoj sceni, a tu je uz sve i impresivan vokal, bend je podnosio njegovo sve češće preskakanje proba i ignoriranje opomena menadžera Martin-Smitha.

"Nakon svakog koncerta su nas čekale gomile djevojaka koje su htjele biti s nama. Naravno da ih nismo odbijali, zaboga, bili smo klinci i hormoni su nam divljali", rekao je jednom Robbie Williams. To je dovelo do sve većih sukoba i svađa. Kako se još poklopilo da nitko drugi nije prihvaćao Robbiejeve sugestije da promijene zvuk benda i da unesu malo hip hopa i rapa, u svibnju 1995. su ga izbacili iz benda. Neki vjeruju da je njihovo nadmetanje bilo okidač Robbiejeve odluke da započne solo karijeru. Ironijom sudbine, "Take That" se raspao godinu dana nakon što je Williams otišao.

O ženama u njegovom burnom ljubavnom životu, reći će mnogi, mogla bi se snimiti posebna dokumentarna serija. Izlazio je tako s manekenkom i voditeljicom Rachel Hunter, pjevačicom Nicole Appleton, a pratio ga je glas da je spavao s četiri od pet članica grupe Spice Girls. Duboki trag u njegovom životu ostavila je glumica Jacqueline Hamilton-Smith, kći lorda Colwyna. Budući da se i dalje opijao, drogirao i tulumario po cijele dane, zapustio se, udebljao se, izgledao je, prema vlastitom priznanju, kao mrtvac, djevojka ga je pokušala motivirati na rehabilitaciju, ali nije uspjela. Kad je shvatila da nije spreman ni za normalan život a pogotovo za ozbiljnu vezu, ostavila ga je. Na odvikavanje je otišao tek kada ga je na to nagovorio Elton John. Legendarni kantautor i sam je prošao pakao ovisnosti, znao je iz prve ruke što se događa mladom pop pjevaču.

image

Robbie na premijeri dokumentarca

DAVE HOGAN/HOGAN MEDIA/SHUTTERSTOCK

Robbie ga je poslušao i 1997. prijavio se na prvo od mnogih odvikavanja. Kad je izašao, osjećao se, kako je to sam poslije rekao, kao potpuno novi čovjek. Snimio je album "Life Thru a Lens", objavio singl "Angels" koji se prodao u tri milijuna primjeraka i do danas je ostao jedan od njegovih najvećih hitova. Kada se prije sedamnaest godina preselio u Los Angeles, vratio se starim navikama, alkoholu i drogi. Pritom se borio s anksioznošću, depresijom, razvio je i tjelesni dismorfni poremećaj, a i privatni život bio mu je u rasulu. Zajednički prijatelji upoznali su ga 2006. s pet godina mlađom glumicom turskih korijena, Aydom Field. I jedino ga je ona uspjela dovesti u red te mnogi vjeruju kako je Ayda razlog zbog kojeg je ostavio poroke. U braku su od 2010. godine i Robbie rado na svojim koncertima ističe "koliko je sretan u braku i koliko mu je ona promijenila život". Proljetos je, pak, za britanske medije tajne otkrio tajnu iz njihove spavaće sobe koje mu baš ne ide u prilog.

‘‘Svatko zna da u braku nema seksa. To je jednostavno tako. Neko sam vrijeme bio na injekcijama testosterona, ali kako sam sklon ovisnosti i depresiji, s time sam prestao. Dobio sam velika četvrtasta ramena i izgledao sam kao vratar nekog hotela. Ali dok sam koristio testosteron, seks nam je bio nevjerojatan. Bili smo jednostavno nezasitni. A to dokazuje koliko smo zaljubljeni jer nismo mogli skinuti ruke jedan s drugog. Moram priznati da mi ponekad nedostaje taj period. Bilo je to zabavno razdoblje", rekao je slavni pjevač i dodao da danas radije gleda televiziju i jede mandarine nego što razmišlja o intimnim odnosima sa suprugom.

A i njegova supruga danas je zadovoljna s nekom drugačijom vrstom intime u njihovom braku. ‘‘Intimnost je važna strana ljubavnog odnosa. Ali nama je danas i ovako dobro. Sretni smo i bez prevelikih aktivnosti u spavaćoj sobi", zaključila je njegova supruga. Što je sve Robbie otkrio o sebi, možete pogledati na Netflixu u dokumentarnoj seriji u četiri dijela.

Linker
27. travanj 2024 06:07