OTOK BUDUĆNOSTI

Idris Elba stvara "futuristički grad" u Africi, a ujedno je to posebna posveta njegovom ocu

Britanski glumac i DJ Idris Elba zaštitno je lice projekta Sherbro Island kojeg planiraju izgraditi na otoku u domovini njegovog oca, Sierra Leoneu.

Jedan od najzgodnijih glumaca današnjice, 51-godišnji Idrisa Elbu odlučio je iskoristiti svoju popularnost i pomoći ostvariti zanimljiv pothvat. Ovih dana javnosti je odlučio je predstaviti projekt Sherbro Island, koji uključuje izgradnju futurističkog eko grada na otoku Sherbro u afričkoj državi Sierra Leone, iz koje korijene vuče njegov pokojni otac Winston Elba.

"Riječ je o mom snu koji će postati stvarnost, jer mi glumci radimo u industriji koja ljudima ostvaruje snove", izjavio je Idris Elba za BBC i dodao kako će njegov grad budućnosti biti u potpunosti izgrađen u skladu s principima samoodrživosti, a u njemu će se smjeti prometovati samo vozilima bez štetnih emisija. Kako bi trebao izgledati otok nakon dovršetka projekta, pogledajte ovdje.

image

Idris Elba sa svojim ocem Winstonom

OLIVIA HARRIS/LNP/SHUTTERSTOCK

Otok Sherbro trenutačno ima 40 tisuća stanovnika, a diči se s 30 kilometara najljepših plaža u toj afričkoj državi.

"Razmišljali smo kako bismo mogli turistički oživjeti otok koji nije cestovno povezan s kopnom, koji nema praktički nikakvu urbanu infrastrukturu, ni osnovne uvjete za zdravstvenu skrb svojih stanovnika... I odlučili smo sve izgraditi ispočetka, po najvišim ekološkim standardima održivosti i očuvanja prirode na tom predivnom zelenom otoku", ispričao je Elba, koji je zaštitno lice investicije, čija se vrijednost mjeri u milijardama dolara.

image

Idris Elba

RAY TANG/SHUTTERSTOCK

Intimno svoj je projekt posvetio pokojnom ocu, tvorničkom radniku u automobilskoj industriji, koji je 2013. preminuo od posljedica zloćudne bolesti pluća.

"Otac me naučio da budem ponosan na svoje korijene i često mi je pričao o Sierra Leoneu, svojoj domovini u kojoj se vjenčao s mojom majkom Evom", izjavio je Idris Elba koji u čast ocu svom sinu dao ime Winston.

image

Idris Elba je kao DJ 2018. nastupio u Zagrebu

WILLI SCHNEIDER/SHUTTERSTOCK

Dobio ga je u vezi s vizažisticom Naiyanom Garth, a iz braka sa spisateljicom i blogericom Hanne Nørgaard ima odraslu kćer Isan. Trenutačno je u trećem braku sa somalijsko-kanadskom manekenkom Sabrinom Dhowre, a lani je otkrio da iz mladenačke veze ima i 32-godišnjeg sina čije ime nije želio otkriti.

image

Idris Elba sa suprugom Sabrinom Dhowre

SHUTTERSTOCK

Linker
17. travanj 2024 23:54