Shirley MacLaine, glumica

 SHUTTERSTOCK
Život kao film

Ikona zlatnog doba Hollywooda: Posao joj je bio važniji od obitelji pa sada i u 91. radi bez predaha

Shirley MacLaine nedavno je proslavila 90. rođendan ispijajući martini i to nakon što je izašao film ‘American Dreamer‘, u pripremi ima još dva, a ljubav i strast prema poslu zauvijek su joj narušili odnos s jedinom kćeri Sachom Parker.

Shirley MacLaine nedavno je proslavila 90. rođendan ispijajući martini i to nakon što je izašao film ‘American Dreamer‘, u pripremi ima još dva, a ljubav i strast prema poslu zauvijek su joj narušili odnos s jedinom kćeri Sachom Parker.

Ona je glumačka legenda, jedna od posljednjih iz zlatnog doba Hollywooda, vrsna glumica, pjevačica i plesačica, dobitnica Oscara, cijenjena spisateljica vatrenog temperamenta, britkog uma i jezika - ona je Shirley MacLaine i 24. travnja navršila je devedeset godina. No, unatoč visokoj životnoj dobi, nije u mirovini već radi koliko ju veseli i u dobrom društvu voli ispijati koktele. Ona je i zagrižena alternativka, napisala je brojne knjige o metafizici i duhovnosti, te tvrdi da je u jedno od svojih prošlih života bila - egipatska princeza. Starija je sestra jednako legendarnog glumca i redatelja Warrena Beattyja s kojim je vrlo povezana, no kako je on bio manje otvoren prema njezinim alternativnim filozofijama, bilo je trenutaka kada nisu razgovarali.

image

Shirley McLaine i Warren Beatt na dodjeli Oscara 1966.

ROY CUMMINGS/THA/SHUTTERSTOCK

Shirley MacLaine rođena je 1934. kao Shirley MacLean Beaty u Richmondu, u državi Virginiji. Njezina majka Kathlyn MacLean bila je učiteljica drame koja je voljela poeziju i kazalište, a njezin otac Ira Owens Beaty, profesor psihologije, školski upravitelj, trgovac nekretninama i glazbenik amater. Kao malu mama ju je upisala na balet da joj se učvrste i razviju zglobovi i ono što je za nju trebala biti terapija pretvorilo se u ljubav prema pozornici. Nakon završene srednje škole spakirala je kofere i otišla u New York sa željom da izgradi glumačku karijeru. Glumila je u raznim trupama, promijenila je prezime jer ga je jedan producent uporno krivo izgovarao i krenula je svijet showbusinessa. Bila je dio zbora brodvejske uspješnice The Pyjama Game, a nakon što je glavnoj glumici puknuo ligament uskočila je u njezinu ulogu bez probe.

image

Shirley MacLaine sa šogoricom Anette Bening na dodjeli nagrada Industry Dance Awards prije pola goodine

JOHN SALANGSANG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

S bratom Warrenom Beattyjem i njegovom ženom Annette Bening

BEI/SHUTTERSTOCK BEI/SHUTTERSTOCK

‘‘Tada sam shvatila što znači energija na sceni. Odjednom se pojavila ta magična komunikacija za kojom sam težila cijeli život. Nije me ispunjavao aplauz, smijeh publike, već taj magnetizam, ta energija koja se kretala od jednog ljudskog bića do drugog i natrag, poput golemog njihala”, rekla je glumica koju je odmah pohvalio i koreograf predstave, slavni Bob Fosse. "Od njega sam naučila da je energija primarni uvjet za dobru izvedbu na pozornici, na ekranu i u životu", istaknula je.

Nakon ovog nenadanog uspjeha zamijetio ju je producent Hal B. Wallis i ponudio joj ugovor Paramount Picturesom. No primijetio ju je i agent slavnog redatelja Alfreda Hitchcocka koji se spremao snimati film "Nevolje s Harryjem" za koji je tražio nekonvencionalnu, ‘otkačenu‘ glumicu. Za ulogu Jennifer Rogers, MacLaine je osvojila Zlatni globus za novu zvijezdu godine, preselila se u Hollywood i počela snimati svoj drugi, jednako uspješan film ‘‘Artisti i modeli‘‘.

image

S Frankom Sinatrom bila je bliska prijateljica

SHUTTERSTOCK
image

Bila je talentirana plesačica i pjevačica

SNAP/SHUTTERSTOCK

U međuvremenu, nakon brodvejskog uspjeha, upoznala je budućeg i jedinog supruga, producenta i poslovnog čovjeka Stevea Parkera i to u jednom njujorškom baru. Nakon četiri sata poznanstva zamolio ju je da se uda za njega, a to se dogodilo dvije godine kasnije ‘‘Naša je veza bila toliko intenzivna da smo se zaboravili vjenčati sve do 1954.”, napisala je u svojim memoarima.

No on se prilično ubrzo nakon vjenčanja odlučio zbog posla preseliti u Japan, baš kad je nju je krenula holivudska karijera. Nešto prije odlaska 1956. rekao je svojoj supruzi: "Ako ostanem u Hollywoodu, zauvijek ću biti gospodin MacLaine." Dakle, nije bilo dvojbe za njegov muški ego.

image

Sa suprugom Stevom Parkerom

ROY CUMMINGS/THA/SHUTTERSTOCK

Iste godine Shirley MacLaine rodila je njihovu kćer jedinicu Sachi Parker s kojom je izdržala dvije godine, a onda ju je poslala tati u Japan kako bi se posvetila karijeri. Slala mu je navodno svaki mjesec 60 tisuća dolara, no vjerovala je da to više nije njezin suprug već klon jednog astronauta pa su novci umjesto kćeri bili namijenjeni njemu za svemirske letove.

Par je ostao u braku sve do 1982., a o njihovo j vezi glumica je rekla: ‘‘On je definitivno bio osoba do koje mi je najviše stalo, moja prva veza i muškarac kojeg bi uvijek mogla čekati dok ne pronađe svoj vlastiti identitet. No u međuvremenu sam bila slobodna djelovati po brdima i dolinama Hollywooda kako god sam željela, a on je bio slobodan činiti isto u Japanu ili bilo gdje.”

Imali su otvorenu vezu sve do raskida braka, a glumicu se romantično povezivalo s mnogim poznatim muškarcima među kojima su bili glumac Robert Mitchum, švedski premijer Olof Palme, kanadski premijer Pierre Trudeau, komičar i glumac Danny Kaye, francuski glumac i pjevač Yves Montand, australski ministar vanjskih poslova Andrew Peacock...

image

Glumila je i s Audrey Hepburn

UNITED ARTISTS/KOBAL/SHUTTERSTOCK
image

Shirley i Jack Lemmon u filmu ‘Apartman‘

UNITED ARTISTS/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Između 1955. i 1970. MacLaine je glumila u 25 filmova među kojima su bezvremenski hitovi poput ‘‘Neki su dotrčali‘‘ s Frankom Sinatrom i Deanom Martinom, ‘‘Apartman‘‘ i ‘‘Slatka Irma‘‘ s Jackom Lemmonom, ‘‘Glasna šaputanja‘‘ s Audrey Hepburn i redateljski debi Boba Fossea, ‘‘Sweet Charity‘‘ s Sammyjem Davisom Jr... U tom periodu postala je i politički aktivna kod kuće, podupirući predsjedničku kampanju Roberta F. Kennedyja, zalažući se za građanska prava i prosvjedujući protiv rata u Vijetnamu.

Četiri puta bila je nominirana za Oscara, a osvojila ga je za ulogu kompulzivne majke u filmu ‘‘Vrijeme nježnosti‘‘. A niti njezin odnos s pravom kćeri Sachi Parker nije bio baš bajan. Točnije, moglo bi se reći nikakav. Odrasla je u Japanu uz oca koji je bio prilično strog, ostavljao ju je samu doma dok je okolo hodao s ljubavnicama, a nakon što ju je poslao u Europu u srednju školu, ni on ni njezina majka Shirley MacLaine nisu joj više željeli plaćati školovanje niti slati džeparac, tako da je ostala sama, bez ljubavi, brige i novaca. O njihovom odnosu Sachi Parker 2013. objavila i autobiografiju Lucky Me: My Life With--and Without--My Mom, Shirley MacLaine.

image

S Cameron Diaz u filmu ‘Baš kao ona‘

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Glumica je bila užasnuta onim što je pročitala, neko vrijeme nisu ni razgovarale, a Sachi Parker je izjavila bez gorčine kako je konačno prihvatila svoju majku onakvom kakva jest. Ali emocionalne ožiljke ne može ni danas izbrisati.

‘‘Nije me toliko smetala fizička odvojenost koliko ona emotivna. Praznike sam provodila s mamom u Los Angelesu i bila bi to uglavnom dobra zabava, ali primjerice jednom su me za vrijeme praznika, zaboravili u školi u Švicarskoj. Po svu djecu došli su roditelji, a mene se moji nisu niti sjetili pa sam nekoliko tjedana sama lutala po Europi dok nije počela škola.‘‘

Jer kako je Shirley MacLaine jednom rekla i nedavno ponovila - njoj je njezin posao najvažniji u životu. Nije mogla bez njega ni kada je rodila svoju jedinicu pa je snimala već četiri mjeseca nakon poroda, a bez posla ne može ni danas. Uoči ovogodišnjih Oscara u kinima joj je izašao film ‘‘American Dreamer‘‘ u kojem glumi uz Petera Dinklagea, a igrala je u dvije epizode hvaljene i nagrađivane serije ‘‘Only Murders in the Building‘‘.

image

S kćerkom Sachi Parker u dobrim trenucima

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK
image

Barbra Streisand jedna joj je od najboljih prijateljica, a rođene su i na isti dan

BEI/SHUTTERSTOCK

U pripremi ima dva filma, ‘‘People Not Places‘‘ i ‘‘Men of Granite‘‘, i dalje je pokretna i visprena, vjerojatno nešto i piše, do sada je objavila sedamnaest knjiga među kojima i nekoliko autobiografija i skoro sve su postale bestseleri.

Prije pet godina dala je intervju u svom domu prepunom knjiga i brojnih fotografija s kolegama s kojima je dijelila veliko platno, a na pitanje američkog TV novinara Alberta Rokera misli li da ju duhovnost čini toliko mladom i vibrantnom, odgovorila je s osmijehom: ‘‘Vjerojatno da. Jer ja ne vjerujem ni u smrt ni starenje. Naravno da imam neke određene zdravstvene probleme, pa u osamdesetima sam.‘‘ Ionako na kraju života ništa nije bitno jer kako je rekla: "Život je samo jedna velika predstava".

Linker
27. travanj 2024 12:03