kao iz bajke

Inspirativna ljubavna priča švicarske nasljednice i sina posljednjeg talijanskog kralja

Švicarka Marina Ricolfi Doria, koja je 50 godina bila u braku s Vittoriom Emanueleom Savojskim, sinom posljednjeg talijanskog kralja, nasljednica je obitelji poznate po proizvodnji slatkiša i prvakinja u skijanju na vodi, a unatoč protivljenju suprugove obitelji vjenčali su se u Las Vegasu i živjeli na visokoj nozi sve do njegove smrti.

Marina Ricolfi Doria, udovica princa od Napulja, Vittorija Emanuelea Savojskog, ponovno se pojavila na naslovnicama magazina i portala, i to povodom smrti svog supruga. Njezin bezvremenski glamur - čak i tijekom prinčeva pokopa u torinskoj katedrali - privukao je pažnju mnogih. Ova 89-godišnja švicarska nasljednica, također talijanskog porijekla, postala je poznata kada je ušla u kraljevsku obitelj u egzilu. Potječe iz švicarske obitelji proizvođača slatkiša i bila je profesionalna skijašica na vodi.

image

Marina Ricolfi Doria 1953. je postala svjetska prvakinja u skijanju na vodi

BETTMANN/BETTMANN ARCHIVE

Dijeli datum rođenja sa svojim pokojnim suprugom, Vittoriom Emanueleom - 12. veljače, ali je dvije godine starija od njega, rođena je 1935. Njezina majka René Ricolfi Doria, plivačica i igračica vaterpola je 1958. s Ugom Zuninom pokrenula tvrtku za proizvodnju slatkiša Doria. Iako njezina obitelj ima pedigre, nisu plave krvi, što je bila zapreka Marininoj vezi s pripadnikom savojske loze.

Mlada Marina Doria prvi je put Vittorija Emanuelea spazila na ligurskoj rivijeri u vrijeme kada mu je bio zabranjen ulazak u Italiju (na referendumu 1946. članovima kraljevske obitelji bio je zabranjen ulazak u Italiju). Vittorio je očito mislio kako ulaskom u zemlju morskim putem može prikriti svoj prijestup. U to vrijeme Ligurija je bila popularno mjesto okupljanja jet seta - oaza bogatih i moćnih. Grand Hotel Miramare bio je mjesto gdje ste mogli zateći nekog šeika ili obitelj Kennedy.

image

Marina je također talijanskog podrijetla

ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES

Laurence Olivier i Vivien Leigh u tom su hotelu imali apartman posebno uređen samo za njihov medeni mjesec. Ostali slavni gosti uključivali su kneza Rainiera od Monaka, jordanskog kralja Huseina, etiopskog vladara Haile Selassija... Duž obale prepune šarma i glamura Marina Doria izbrusila je skijanje na vodi. Obitelj Onassis također se tamo redovito natjecala u tom sportu. Marina je svoje prvo prvenstvo osvojila 1953. Zaljev Tigullio bio je ‘in‘ mjesto, a skijanje na vodi najpopularniji sport - moderan i zaštitni znak bogataša.

Perzijski šah i Vittorio Emanuele šepurili su se sa svojim skijama napravljenim po mjeri za njih i njihovo društvo. Marina je službeno upoznala Vittorija 1954. na jednoj od svojih utrka na Ženevskom jezeru. Nakon nekoliko godina postali su par, što je prilično smetalo prinčevu ocu. Postali su zanimljivi fotografima koji su ih lovili po Gstaadu, Korzici i Acapulcu. U nastojanju da ih razdvoji, bivši kralj Umberto II. nije birao sredstva. Nije mogao podnijeti da se njegov sin oženi pučankom i zaprijetio mu je da će mu ukinuti apanažu i isključiti ga iz nasljedstva.

image
HUGUES VASSAL/AKG-IMAGES/PROFIMEDIA

Pokušao mu je namjestiti i brojne žene. Tako je Vittorio Emanuele bio zaručen za Mariju Antoanetu od Württemberga, svoju daljnju rođakinju iz roda Habsburg-Lorraine. Nakon toga pokušao mu je namjestiti princezu Isabellu Savojsku, bližu rođakinju, no princ je bio odrješit. Kraljeve molbe nisu naišle na razumijevanje. Prema pravilima dinastije, Vittorio je morao dobiti očevu dozvolu za vjenčanje s Marinom. Korak koji je poduzeo izazvao je veliko iznenađenje. Naime, 15. prosinca 1969. proglasio se zakonitim kraljem Italije, tvrdeći da je njegov otac lažno abdicirao i time izgubio svoje pravo na tron.

Princ se nakon toga vjenčao s Marinom u Las Vegasu. Par je kupio dva prstena u nekoj zalagaonici i izmijenio zavjete tisućama kilometara daleko od svoje alpske domovine. Njihova druga svadba, održana 1971., najavljena je na 2500. godišnjicu proslave Perzijskog carstva gdje su bili posebni gosti. Toj proslavi, najskupljoj zabavi svih vremena, u organizaciji perzijskog šaha Reze Pahlavija, prisustvovali su državnici i pripadnici kraljevskih obitelji, uključujući princa Philipa i princezu Anne, španjolskog kralja Juana Carlosa i njegovu suprugu Sofiju te danskog kralja Frederika IX.

image

Marina na suprugovom sprovodu

DOMINIQUE JACOVIDES/BESTIMAGE DOMINIQUE JACOVIDES/BESTIMAGE

Nakon nekog vremena Umberto je pisao svome sinu kako bi ga obavijestio da prinčev bratić preuzima kuću Savoja - inicirajući svađu između rođaka koja je trajala cijeli život. Svađa je kulminirala na vjenčanju španjolskog princa Felipea i Letizije, kada je princ dvaput udario u lice bratića Amedea. Kada je pao niz stepenice, grčka kraljica je priskočila u pomoć krvavom Amedeu dodajući mu rupčić.

Ljubav Marine i Vittorija bila je snažna i trajala je 64 godine, od toga su 54 proveli u braku. Imaju sina Emanuelea Filiberta, rođenog 1972., koji je odrastao uglavnom u Švicarskoj, baš kao i njegov otac. Veza Marine i Vittorija izdržala je brojne skandale, uključujući i prinčeve pravne probleme. Njegov kontroverzni život bio je obilježen ubojstvom iz nehata te poticanjem na prostituciju i mitom.

image

Vittorio Emanuele i supruga Marina sa sinom jedincem Emanuelom i snahom Clotilde

ODD ANDERSEN/AFP

Može se reći da nije previše slijedio pravila. Inače, Vittorijev djed i imenjak bio je kralj Vittorio Emanuele III., poznati ženskar i pretposljednji kralj Italije. Zvali su ga kraljem ženskara. No, Vittorio nije naslijedio djedov životni stil. Njegovo srce kucalo je samo za jednu ženu i usprkos svim djevojkama koje su ga opsjedale te unatoč tome što Marina nije plave krvi - proveo je cijeli život s njom. Njegovom smrću ona je ostala bez partnera i oslonca, a utjehu pronalazi u sinu i unukama - princezama Vittoriji i Luisi.

Linker
14. travanj 2024 20:48