NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX
SELF-LOVE VALENTINOVO 2024.

Manuela Svorcan: "Moj put je bio trnovit, ali jedini savjet koji dijelim je "stavi sebe na prvo mjesto"

Ove godine smo mjesec ljubavi odlučili posvetiti samima sebi pa donosimo serijal intervju u kojima nam naše it djevojke govore o tome što je ljubav prema sebi i zašto je važna. U Self Love serijalu intervjua razgovarali smo s radijskom voditeljicom, plesačicom i glumicom Manuelom Svorcan.

Ove godine smo mjesec ljubavi odlučili posvetiti samima sebi pa donosimo serijal intervju u kojima nam naše it djevojke govore o tome što je ljubav prema sebi i zašto je važna. U Self Love serijalu intervjua razgovarali smo s radijskom voditeljicom, plesačicom i glumicom Manuelom Svorcan.

Što je ljubav? A što je ljubav prema sebi – kako je vidite?

- Moram priznati da sam na prvom pitanju odmah zapela jer sam htjela sumirati ljubav u jednoj rečenici, ali čini mi se da nije baš moguće. Ljubav je definitivno svakodnevna snaga koja te pokreće, ljubav je fina kava, ljubav je šetnja u prirodi, konstruktivan razgovor, kućni ljubimac, zdrava obitelj… Definitivno bih mogla nabrajati u nedogled, ali moj zaključak bi bio da je ljubav - sve. Ljubav prema sebi je prvenstveno staviti sebe na prvo mjesto. Iako možda zvuči čudno ili možda čak i sebično, definitivno je najispravnija ona “ako si ti dobro, bit ćeš dobar i za druge”, fina klopa i konkretan san - tako ja vidim ljubav prema sebi.

Sreća i ljubav prema sebi definirana je, da sažmemo, kao zadovoljstvo pojedinca, ipak - ne smatra se u svim društvima pozitivnom vrijednošću. Kako vi vidite taj aspekt ideologije voljenja sebe samog?

- Podržavam apsolutno aspekt voljenja samog sebe jer ako sebe voliš moći ćeš kvalitetnije pristupiti drugima, bolje razumjeti druge i ako/kad treba - pomoći bez bježanja od samoga sebe.

Koje su najljepše geste ljubavi?

- Za mene su najljepše geste ljubavi one neposredne, indirektne. Jedno hvala, molim, izvoli može popraviti dan i staviti osmijeh na lice. Pa evo, počnimo od toga.

image

Manuela se godinama bavi plesom pa danas i podučava najmlađe

PRIVATNI ALBUM

Kako naučiti voljeti sebe – koji su to koraci, koje probleme je potrebno prevladati? Da bismo sami sebe adekvatno zavoljeli, moramo se upoznati/spoznati. Kakvi su bili vaši proces tog stvarnog dodira sa sobom i svojim suštinskim potrebama, voljama, željama....?

- Znam da sam u prva tri pitanja možda ostavila dojam neke najpametnije osobe na svijetu i osobe koja po tom pitanju je uvijek imala spreman odgovor, ali logično - nisam. Život me vrlo brzo naučio što je život, pokazao mi je svoje vrline, ali i svoje mane. Valjda trebaš dovoljan broj puta sebe staviti na zadnje mjesto ili još gore, ne razmišljati o sebi uopće da bi znao i počeo cijeniti sebe. Moj put je trnovit, ali jedini savjet kojeg danas dajem bez da me se pita je - stavi sebe na prvo mjesto. U to sam uvjerena da je ispravno. Ja sebe volim na način da brinem o svojoj prehrani, brinem o tome da se dobro i kvalitetno naspavam, odnedavno sam shvatila i koliko je skincare potreban pa bih i to svrstala u tu kategoriju, ali isto tako - prestala sam se baviti tuđim mišljenjima i zašto je nešto tako kako je. Jako vjerujem u pravdu i u onu “sve u svoje vrijeme”.

Na koji način sebi „pokazujete” ljubav? Što činite za sebe? A kako drugima?

- Kako drugima pružam ljubav najbolje znaju drugi, ali trudim se biti dobar čovjek, iskrena (bila istina lijepa ili ružna) i prisutna za “svoje ljude” kada je potrebno.

"Ako ne voliš sebe, kako ćeš voljeti nekog drugog” – slažete li se s izjavom?

- Kratko i jasno - da. Sretan sam sa sobom, sretan i s drugima.

image

Prije ulaska u eter uživo kaže kako obavezno mora popiti kavu na miru i razgibati glasnice

PRIVATNI ALBUM

Tko je najviše utjecao na to da zavolite sebe?

- Najviše je utjecao život koji je predivan, ali isto tako nekada nije fer. Pa svaki put kad nije fer - naučim malo jače zavoljeti sebe.

Kako provodite vrijeme kada ste sami/ koliko često odvojite vrijeme za sebe?

- S obzirom na to da se bavim javnim poslom i jako puno brbljam na Anteni Zagreb, kad sam sama volim tišinu i nekako mi treba određeno vrijeme da samo šutim i buljim u prazno. Kada prestane taj moment šutnje, volim slušati svakakvu glazbu, podružiti se s prijateljima i sl.

Što ste najteže zavoljeli kod sebe, a što najviše volite?

- Kod sebe ne volim to što bih htjela imati čarobni štapić da sve loše stvari ovog života nekako mogu popraviti… (smijeh) Naivna sam, brzopleta, tvrdoglava… ima toga još, ali svakako bih rekla da su moje mane nekada i vrline.

Koji savjet biste dali mlađoj sebi? Najbolji savjet koji vam je netko dao?

- Zapravo je sve bilo onako kako je trebalo biti, zato sam danas takva kakva jesam i ne bih si davala nikakve savjete. Trudim se i dan danas ostati i biti dijete kad god je to moguće. A možda najbolji savjet bi bio već spomenuti “misli na sebe i sebe stavi na prvo mjesto”

Koja je vaša go to feel good pjesma?

- Ne znam zašto, ali tako budem sretna kad čujem pjesmu "Fireball" (Pitbull). Instantno mi kukovi krenu lijevo- desno. Ali generalno obožavam glazbu i bez nje bi stvarno bilo dosadno.

Zbog čega najviše žalite, čega se najviše bojite?

- Ne žalim ni za čime, a bojim se bolesti. Voljela bih jako da smo svi zdravi i sretni.

image

Osim plesa i voditeljskog posla na radiju, velika joj je strast i gluma

GORDAN SVILAR

Koja knjiga/ film,serija, glazba, slika... vas je natjerala da najviše promišljate o odnosu prema sebi?

- 7 pounds (7 duša)

Mali rituali s kojima započinjete dan? Kako se dnevno prakticira ljubav prema sebi?

- Prije ulaska u eter uživo moram popiti kavu na miru i razgibati glasnice. To je ritual kojeg baš jako volim. A ljubav prema sebi se svakodnevno prakticira tako da barem jednu lijepu stvar u danu napraviš ZA SEBE. Bilo da se radi o odmoru, shoppingu, masaži, lijepoj rijeci prema samoj sebi…i malo je dovoljno.

image

Prije nekoliko dana proslavila je rođendan

GORDAN SVILAR

Preporuke za dar za Valentinovo

  • Fashion komad - fini, crni kaput
  • Parfem - Carolina Herrera - Good girl
  • Make up- Maybelline New York Lifter Lip Gloss, Armani Beauty ruž, rumenilo
  • Tretman- masaža, bilo koje vrste
  • Knjiga/ film- Mali Princ i moj prijatelj Willy
  • Najdraže mjesto za večeru: doma
  • Putovanje: taman idem u London pa neka bude onda London

Linker
26. travanj 2024 18:58