LIONEL HAHN GETTY IMAGES
NEVJEROJATNA PRIČA

Nepodnošljiv život s kraljem: Dramatična i potresna priča Priscille Presley

Novi film o supruzi Elvisa Presleyja donosi dramatičnu i na trenutke potresnu priču o njihovoj bizarnoj vezi, nakon koje se ona emancipirala, doživjela najveće tragedije - smrt kćeri i unuka - ali i preživjela.

Novi film o supruzi Elvisa Presleyja donosi dramatičnu i na trenutke potresnu priču o njihovoj bizarnoj vezi, nakon koje se ona emancipirala, doživjela najveće tragedije - smrt kćeri i unuka - ali i preživjela.

Kad tinejdžerica Priscilla Beaulieau na jednoj zabavi upoznaje Elvisa Presleyja, taj muškarac koji je u javnosti superzvijezda postaje neočekivano drukčiji u privatnim trenucima: momak u kojeg se moraš zaljubiti, saveznik u samoći, nježan, najbolji prijatelj... Tim je riječima najavljen film "Priscilla", koji upravo stiže u naša kina, a u kojem redateljica Sofia Coppola, služeći se materijalima iz autobiografije Elvisove supruge Priscille Presley, na platno prenosi dramatičnu i na trenutke potresnu priču o njihovoj prilično bizarnoj vezi. Počela je kad je njemu bilo 24, njoj samo 14 godina, a završila je krahom kratkog i turbulentnog braka koji kao da je od početka bio osuđen na propast. Nema sumnje da su par vezivali snažni osjećaji i da je Elvis volio djevojku za koju je nekako zaključio da je ona djevičanska "prava". Ali ljubav je doživljavao na svoj način i pokušavao je nezrelu Priscillu oblikovati prema svojim željama, ne samo tako što joj je birao odjeću, određivao koje će boje nositi (ništa šareno, smeđe ni tamnozeleno), kako će se šminkati (puno maskare) i što će raditi (posao nije dolazio u obzir), nego i povremenim nasiljem te kontrolom njezine seksualnosti, naglašavajući tako da je on dominantan u njihovoj vezi. A Priscilla ga je slušala

image
G49/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
.

"Bila su to drukčija vremena. Živjela sam u njegovom svijetu i htjela sam se uklopiti. Htjela sam mu ugoditi, da nam bude lijepo", nedavno je izjavila danas 78-godišnja Priscilla, koja je bivšeg muža nadživjela punih 45 godina.

Priča Priscille i Elvisa počela je zapravo i pri­­je nego što su se upoznali: kad je Elvis već bio najveća rock zvijezda na svijetu, Priscilla je bila 11-godišnjakinja koja je, kao i tisuće djevojčica u Americi, pocupkivala uz pjesmu "Blue Suede Shoes" s njegova prvog albuma što ga je svakodnevno puštala na gramofonu u zračnoj bazi u Austinu u Teksasu, jednoj od mnogih vojnih baza u kojima je živjela s obitelji.

"Upoznat ću ga tri godine poslije i gotovo 10 tisuća kilometara dalje", napisala je u autobiografiji Priscilla, koja se 1959. preselila s majkom Ann, očuhom Paulom te mlađim bratom i sestrom u američku vojnu bazu u Wiesbadenu u Njemačkoj. A Elvis je ondje u to vrijeme služio vojni rok. Govorilo se da je najljepša cura u školi, ali ona sama nikad nije bila posebno zadovoljna svojim izgledom, posebno kad joj se tijelo počelo mijenjati u pubertetu.

image

. Priscilla Presley na premijeri filma u Veneciji, s redateljicom Sofijom Coppolom i glumcima Cailee Spaeny i Jacobom Elordijem

PROFIMEDIA

Susret s Elvisom nije se dogodio slučajno: jednog poslijepodneva u američkom klubu, gdje je bila s bratom, prišao joj je čovjek koji ju je upitao sviđa li joj se Elvis Presley i pozvao je da dođe k njemu na zabavu. Iako se očito radilo o svojevrsnom podvođenju, roditelji su je pustili na zabavu, gdje se čak i Elvis blago šokirao kad je čuo da je djevojčica tek krenula u srednju školu.

"Pa ti si beba!", uzviknuo je i nasmijao se, ali onda je prišao klaviru i stao pjevati pjesme namijenjene baš njoj. Nekoliko večeri poslije, odveo ju je u svoju sobu gdje ju je držao u naručju, ljubio je i pričao o svojoj majci koja je nedavno umrla. Nije išao dalje od poljupca i milovanja, uz riječi: "Imamo još mnogo vremena, malena". A jednom je prijatelju povjerio kako mu se Priscilla sviđa jer je dovoljno mlada da je može "izdresirati po volji". Sve to trebalo je biti crveno svjetlo za roditelje, ali je li ih šarmirao Elvis osobno, ili njegovi novac i slava, ne zna se; samo se zna da su joj dopustili da se s njim viđa. A i da nisu, ne bi pomoglo, jer Priscilla je već bila preko glave zaljubljena. "Da nisu odobrili našu vezu, pobjegla bih od kuće", izjavila je jednom.

image

Scena iz filma ‘Priscilla‘ koja ilustrira izlazak iz rodilišta s malom Lisom Marie

SUPPLIED BY LMK/IPA-AGENCY.NET SUPPLIED BY LMK/IPA-AGENCY.NET

Kad je Elvis odslužio vojsku i vratio se u Ameriku, izgledalo je da je vezi kraj, ali Priscilla mu je uporno i dalje pisala, šaljući pisma u ružičastoj omotnici da budu vidljivija među tisućama pisama obožavateljica. Napokon se Elvis ponovno javio i pozvao je da dođe u Memphis i da tamo završi srednju školu, koju je ionako prilično zapustila i htjela prekinuti jer je vrijeme provodila s njim ili razmišljajući o njemu. Roditelji su ponovno, nevjerojatno, popustili i Priscilla se 1962. preselila u Memphis, a ubrzo i u Elvisovu kuću, glasoviti Graceland, gdje je tinejdžerica počela živjeti dvostrukim životom: danju je išla u školu, a noću se pretvarala u fatalnu ženu u izazovnim crvenim, plavim i tirkiznim haljinama, s jednako napadnom šminkom. Pratila je Elvisa u noćni život, ili se s njim odavala erotskim igricama kao nadomjestak za puni seksualni odnos koji su i dalje izbjegavali.

"Bilo je to vrijeme Polaroida. Izmišljali smo priče i snimali se, odijevali se i razodijevali. Ja sam bila slatka, nevina curica u školskoj uniformi ili tajnica koja dolazi kući s posla, ili profesorica koja zavodi učenika. Nismo konzumirali vezu na uobičajen način, ali Elvis mi je pokazao druge načine kako da ga zadovoljim", napisala je u autobiografiji Priscilla, koju su tad u medijima opisivali kao "živu lutku" ili Elvisovu "kućnu Lolitu", po tad skandaloznom romanu Vladimira Nabokova o zabranjenoj ljubavi starijeg muškarca i maloljetnice.

Uz to je Elvis gutao sredstva za dizanje, spuštanje, smirenje i spavanje, a davao ih je i Priscilli, dok i njoj nije postalo normalno biti na tabletama. No, nije joj normalno bilo to što je Elvis nevjeran i radila je scene zbog glumice Ann-Margret, koja je objavila da se zaručila s Elvisom, kao i zbog Nancy Sinatre, a vjerojatno i zbog niza drugih žena koje su mu prolazile kroz život. Ipak, kad ju je zaprosio prstenom s dijamantom od tri i pol karata, rekla je da.

Vjenčali su se u hotelu Alladin u Las Vegasu 1. svibnja 1967. Mladoženja je nosio smoking od crnog brokata šivan po mjeri, manžete od dijamanata i safira te kaubojske čizme, a krijestu kose pridržavala mu je skrivena žica. Mladenka je imala jednostavnu konfekcijsku haljinu s rukavima od čipke (koju je kupila tako da je u dućan ušla zamaskirana da izbjegne pozornost), a ispod tijare i metar dugog vela uzdizala se vrtoglavo visoka crna punđa, za koju je netko rekao da izgleda "kao da u njoj živi osam ljudi". Nakon svadbenog doručka sa 100 uzvanika, par je privatnim avionom koji im je posudio Frank Sinatra odletio na medeni mjesec u Palm Springs.

image
HA/PICTURELUX/PROFIMEDIA

Mladenci su doista, ako je vjerovati Pri­scillinoj autobiografiji, iskoristili prvu bračnu noć za prvi potpuni seksualni odnos i Priscilla je odmah ostala u drugom stanju. S trudnoćom se odlično nosila, plesala je balet, jahala i vozila motor do osmog mjeseca, ali Elvisa je uloga oca očito odviše plašila pa je, kad je Priscilla bila u sedmom mjesecu trudnoće, zatražio da se privremeno rastanu. To je, međutim, kratko trajalo, i točno devet mjeseci nakon svadbe, rodila se Lisa-Marie; tijekom porođaja Priscilla je imala umjetne trepavice, da udovolji Elvisu. No, ako je očekivala da će dijete unijeti sreću u brak, prevarila se; sve je postalo još mnogo gore jer Elvis više nije htio spavati s njom.

"I prije vjenčanja Elvis mi je govorio kako nikad nije mogao voditi ljubav sa ženom koja je rodila", objasnila je u autobiografiji Priscilla, koja se tada, po vlastitom priznanju, našla u vrlo teškoj situaciji: nezadovoljna i tjelesno i emocionalno, počela je sumnjati u vlastitu seksualnost, u svoju žensku prirodu, i imala je osjećaj da nestaje.

Par je pokušao spasiti brak obnavljajući bračne zavjete na Havajima tri godine nakon vjenčanja, ali ni to nije pomoglo. Elvis je ionako ženu redovito varao s drugima, i prije i za vrijeme braka, ali do tada vjernoj Priscilli tada je izgleda prekipjelo.

"Moj je život bio njegov. Moji su problemi bili na posljednjem mjestu", požalila se Priscilla i potražila utjehu, ili bar seks, s drugim muškarcima. Imala je kratku aferu s vlasnikom plesne škole, pa zatim nešto ozbiljniju vezu s instruktorom karatea Mikeom Stoneom i 1972. obavijestila je Elvisa da ga ostavlja. Elvis, koji je znao pucati iz pištolja u televizor kad mu program nije bio po volji, reagirao je u svojem stilu: htio je unajmiti plaćenog ubojicu da ubije Priscillinog ljubavnika.

image

U svibnju 1967. Elvis i Priscilla su se vjenčali, a devet mjeseci kasnije je rođeno njihovo jedino dijete, kći Lisa Marie

NEWS LTD/NEWSPIX/SHUTTERSTOCK

Premda je sve završilo miroljubivo, povratak na staro više nije bio moguć, a i drugi su se pritisci gomilali: Elvis je neprestano bio na turnejama ili na snimanjima, i sve je više ovisio o cijeloj apoteci droga da bi preživio dan. Bilo je tu i prijetnji smrću, i napada ljubomornih muževa, i testova očinstva i tužbi za nasilje. Napokon se par 1973. rastao.

"Nisam se rastala od Elvisa zato što ga nisam voljela. On je bio ljubav mojeg života, ali morala sam otkriti svijet", rekla je Priscilla koja je nakon razvoda sa suda izišla držeći se pod ruku s Elvisom i nastavila se s njim prijateljski viđati sve do njegove tragično prerane smrti. Kad je u ljeto 1977. čula da je umro, zapisala je: "I sama sam htjela umrijeti".

Ali nije; život je išao dalje, s usponima i padovima. Priscilla je otvorila butik na Beverly Hillsu, pokušavajući naći karijeru koja bi joj odgovarala, što nije mogla u braku. Ponovno je našla ljubav, ovaj put s modelom za cigarete Kent, Michaelom Edwardsom, ali završilo je loše: kad su se nakon četiri godine rastali, Edwards je napisao zlobne memoare u kojima je detaljno opisao kako se nad njihovu vezu uvijek nadvijala sjena velikog Elvisa, s kojim se pokušavao nadmetati po cijenu vlastitog identiteta, kako ga je Priscilla varala s Julijem Iglesiasom i Richardom Gereom, i kako ga je sve više privlačila Priscillina kći Lisa Marie, tad tinejdžerica.

Veza sa sljedećim partnerom, producentom i majstorom svih zanata, Talijanom Marcom Garibaldijem, trajala je nešto dulje, čak dvadesetak godina, i u toj je vezi 1987. rođen sin Navarone Garibaldi, danas pjevač i gitarist u bendu Them Guns. No, i ta je ljubav pukla zbog nevjere, s obje strane, a Priscilla je optužila bivšeg partnera da se lažno izdavao za Talijana. On joj se pak nije mogao osvetiti zlobnim memoarima jer se morao obavezati da neće napisati knjigu o njihovoj vezi i tako narušiti njezinu privatnost.

image

Od svih muškaraca nakon Elvisa, najdulje je bila u vezi s Marcom Garibaldijem, čak 20 godina, a na kraju ga je optužila da se lažno predstavlja kao Talijan

BEI/SHUTTERSTOCK

Privatnost je Priscilli uvijek bila važna, a danas misli da ju je Elvis volio i zbog sposobnosti da čuva tajne. Kad su se upoznali, ona nikad u školi o tome nije nikome rekla ni riječ - a njega je to doista zadivilo.

Novu karijeru Priscilla je počela kao glumica, istaknuvši se komičarskim talentom u seriji "Dallas" i u filmovima "Goli pištolj" s Lesliejem Nielsenom, a nastupala je i u kazalištu. No, najviše energije posvetila je ostavštini pokojnog Elvisa pa se tako i danas bavi njegovim imanjem Graceland, koje je 2006. proglašeno nacionalnim povijesnim spomenikom i pod Priscillinom se upravom pretvorilo u uspješan komercijalni pothvat. U povodu Elvisova 80. rođendana objavila je album njegovih pjesma u novim aranžmanima i često priređuje izložbe njegovih memorabilija.

image

S Austinom Butlerom koji je glumio Elvisa u filmu Baza Luhrmanna, unukom Riley te kćeri Lisom Marie

STEVE COHN/SHUTTERSTOCK EDITOR

Gledala je "Elvisa" redatelja Baza Luhrmana i kaže da je ponovno proživjela svaki trenutak iz filma, a izjavila je i da je vrlo zadovoljna filmom "Priscilla", premda redateljica nije izostavila neke mučne trenutke kao, na primjer, kad je Elvis podivljao tijekom bezazlene tučnjave jastucima i udario Priscillu tako da joj je oko poplavjelo. Važno je, smatra Priscilla, da se vidi kako je među njima postojala ljubav. A kad ju je glumica Cailee Spaeny, koja tumači Priscillu u mladim danima, upitala za savjet kako da se pripremi za ulogu i za suradnju s partnerom Jacobom Elordijem, koji glumi Elvisa, Priscilla joj je rekla: "Samo budi osjećajna prema njemu."

Linker
27. travanj 2024 14:32