VEDRAN PETEH/CROPIX
Bivši sportaš

Njegovo vrijeme dolazi: Peki je novo ime na sceni, a svojim talentom već je osvojio poznate glazbenike

Mladi izvođač iz Drniša Josip Pekas otvoreno priča o svojim počecima, otkriva tko mu je najveća podrška i što misli o domaćoj glazbenoj sceni.

Mladi izvođač iz Drniša Josip Pekas otvoreno priča o svojim počecima, otkriva tko mu je najveća podrška i što misli o domaćoj glazbenoj sceni.

Josip Pekas, na sceni poznatiji samo kao Peki, ime je koje se sve brže širi domaćom glazbenom scenom, a ako niste do sad čuli za njega, sigurno ćete uskoro. Naime, mladi izvođač iz Drniša, ima tek 21 godinu, a već piše pjesme, stvara beatove i ostvaruje suradnje s već etabliranim glazbenim imenima kao što su Grše, Hiljson Mandela i Vojko V. Iza njega je već nekoliko hitova poput "Panama" i "Dance", a sada je izbacio i svoj prvi album "Fortuna".

No, tko je Peki? Dolazi iz glazbene obitelji, otac mu je basist u bendu iz Drniša, brat mu je završio Muzičku akademiju, a sam Josip se glazbom bavi od malih nogu. "Uvijek sam nešto svirao. Išao sam i u glazbenu školu i uvijek volio svirati u slobodno vrijeme i onda sam pred kraj srednje škole odlučio sam raditi svoju glazbu", kaže nam mladi glazbenik koji kaže da je "Peki" zapravo Josipov "alter-ego". To je za njega umjetnički izraz preko kojeg izražava svu svoju kreativnost i preko kojeg, kaže, prenosi emocije na slušatelja.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Na novom albumu surađivao je s poznatim glazbenicima, a od iskusnijih kolega dobio je veliku podršku koja mu jako puno znači s obzirom na to da je tek na početku svog glazbenog puta. "Svi se međusobno podržavamo i odnos s njima mi puno znači, jer su to ljudi s puno više iskustva od mene i koji znaju što rade", kazao je Peki te pojasnio zašto album nosi naziv "Fortuna": "Taj naziv mi je najviše imao smisla, kad već guram taj talijanski đir, a i sam cover albuma je baziran na Rimskom carstvu. Tako da sam odlučio da i ime albuma bude povezano sa svim i da je zvučna riječ kad je izgovoriš", govori.

Veliku ulogu u stvaranju novog albuma imala je upravo njegova obitelj. "Stariji brat Luka je producirao prvu i zadnju pjesmu na albumu, pa mogu reći da mi je brat započeo i završio album. Roditeljima bih puštao svaku traku koju bih napravio da čujem njihovo mišljenje", govori drniški glazbenik. S novog albuma izdvojio je pjesmu "Fine", zato što ga podsjeća na dom i na sve lijepo što mu se dogodilo u zadnjih godinu dana. Pjesma s albuma koju ima s Gršom "Mangio pasta" nalazi se na 21. mjestu Billboardove ljestvice u Hrvatskoj.

Od početka mu je najveća glazbena podrška Bore Balboa, također mladi glazbenik iz Šibensko-kninske županije. S njim je napravio prve veće korake, izdao prvu pjesmu i prve duete na kanalu "Fallo da Solo". "S Borom sam kliknuo od prvog dana kada smo se upoznali i s vremenom smo sve bolji i bolji, tako da nemam što reći za svog Ujca nego sve najbolje", kratko je poručio Peki. Nadimak im i je "ujac i netjak", a imaju i istoimenu pjesmu. Protekli vikend nastupili su na Drito X. festivalu, na kojem se Peki prvi put predstavio kao solo umjetnik.

"Prošle godine sam bio s Borom na Dritu kao gost, prije toga sam imao nastupe na dva Lil Drita, a ovo je prvi solo nastup. Bilo je savršeno, uopće nemam kako opisati tu energiju kada se popneš na stage i vidiš toliko ljudi. To je neka posebna doza adrenalina", opisao je ovaj mladi glazbenik, dodajući da se jako iznenadio da je publika već znala pjesme s novog albuma. "Nisam mogao vjerovati uopće. Album je vani tek tjedan dana, suludo mi je to", kaže i dodaje kako su mu se na pozornici pridružili i Hiljson, Baks, Vojko i Bore te su se svi međusobno podržali.

Zanimljivo je i to što se Josip cijeli život bavio sportom, najviše košarkom, ali ljubav prema glazbi naposljetku je ipak prevladala. Trenutačno studira na Kineziološkom fakultetu, a i dalje zna rekreativno zaigrati s prijateljima. "Trenirao sam košarku od svoje pete godine života do prve godine faksa i taj fakultet me najviše zanimao. Ali, jednostavno sam u jednom trenutku shvatio da me glazba više zanima nego košarka i da možda mogu napraviti više u glazbi nego što bih napravio u košarci, ali košarkaški dani su mi stvarno bili predivni", kazao je.

Hip-hop glazba svoj je uzlet doživjela posljednjih godina i postala sve slušanija među mlađim generacijama na domaćim prostorima. "Mislim da je naš zvuk definitivno osvježenje na hrvatskoj glazbenoj sceni, to pokazuju i festivali koje radi produkcija yem, iz godine u godinu su sve veći i potražnja je sve veća", kaže Peki, a osvrnuo se i na to da je sam po sebi dio generacije Z. "Mislim da su najveće predrasude to što smo stalno na mobitelima i što kao ne bi mogli ništa bez njih. Također, da nismo zainteresirani pretjerano, no stvar je u tome da kada radimo nešto, to radimo 100%, a kad nam se ne da, jednostavno nam se samo ne da", kaže Peki kroz smijeh.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Ne zamara ga ni činjenica da u Hrvatskoj nije lako živjeti isključivo od glazbe, jer, kaže, "ja vjerujem da ako daš sto posto od sebe i ako si maksimalno predan u tome što radiš, da sve možeš postići", govori mladi artist. Za kraj treba reći kako Peki uskoro priprema svoj prvi solo koncert, datum je već spreman, a detalje će uskoro otkriti i sa svojom publikom koja iz dana u dan postaje sve brojnija.

Linker
01. svibanj 2024 18:14