Glynis Johns

 KOBAL/SHUTTERSTOCK
IZ ZLATNOG DOBA

Odlazak holivudske ikone: Nadživjela je četiri supruga, a od zadnjeg se razvela prije pola stoljeća

Holivudska glumica Glynis Johns bila je najstarija živuća Disneyjeva legenda, a privatni život bio joj je uzbudljiv poput filmskih uloga koje je odigrala.

Holivudska glumica Glynis Johns bila je najstarija živuća Disneyjeva legenda, a privatni život bio joj je uzbudljiv poput filmskih uloga koje je odigrala.

S njezinim odlaskom definitivno je zatvoreno poglavlje zlatnog doba Hollywooda. Najstarija živuća holivudska legenda, glumica Glynis Johns preminula je 4. siječnja ove godine, dva mjeseca nakon što je u svom domu u Los Angelesu proslavila stoti rođendan. Prije četvrt stoljeća proglašena je Disneyjevom legendom, ponajprije zahvaljujući ulozi gospođe Winifred Banks u kultnom mjuziklu "Marry Poppins", a u karijeri dugoj osam desetljeća ostvarila je stotine filmskih, televizijskih i kazališnih uloga, a gledatelje je osim glumačkim umijećem osvajala pjevačkim i plesačkim vještinama.

"Glynis se probijala kroz život pomoću inteligencije, duhovitosti i ljubavi prema sceni i svemu što taj život sa sobom nosi. Utjecala je na mnoge ljude, a meni je bila čast što sam do samog kraja obavljao funkciju i dužnost njezinog menadžera", napisao je njezin agent Mitch Clem u objavi povodom glumičine smrti.

image

Glumice Karen Dotrice i Glynis Johns na svečanosti povodom 40. godišnjice filma ‘Mary Poppins‘ u Los Angelesu

CHARBONNEAU/BEI/SHUTTERSTOCK

Glynis Johns rođena je 5. listopada 1923. u Južnoafričkoj Republici u umjetničkoj obitelji velškog podrijetla: otac joj je bio glumac, a majka jedna od prvih ženskih violinističkih zvijezda. Odrasla je u Velikoj Britaniji, a prvu filmsku ulogu dobila je kao tinejdžerka u romantičnoj drami "South Riding" 1938. godine. Kazališnu nagradu Tony dobila je za ulogu Desiree Armfeldt u mjuziklu "Mala noćna muzika", a nominaciju za Oscara donijela joj je uloga u filmu "The Sundowners" u kojem je glumila s Robertom Mitchumom i Deborah Kerr.

image

Glavni glumci filma ‘Mary Poppins‘; Karen Dotrice, Glynis Johns, Matthew Garber i David Tomlinson

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Privatni život bio joj je uzbudljiv poput uloga koje je odigrala na filmskom platnu. Prvog supruga glumca Anthonyja Forwooda upoznala je na probama komedije "Quiet Wedding" (Mirno vjenčanje), a vjenčali su se u bombardiranom Londonu 1942. S njim je dobila svog jedinog sina Garetha Forwooda, također glumca, a njihov razvod poslužio je kao primjer mnogim engleskim ženama, jer godinama nije odustajala da sudski dokaže suprugovu nevjeru i ponovno stekne slobodu.

Uoči već zakazanog vjenčanja s producentom Antonyjem Damboroughom, jednim od najmoćnijih britanskih filmaša pedesetih, Glynis Johns se zbog holivudske uloge preselila u Sjedinjene Države i otkazala svadbu.

image

Glynis Johns s trećim suprugom, engleskim biznismenom Cecilom Peterom Hendersonom

DAVID STEEN/DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK

U New Yorku se 1952. udala za Davida Fostera, predsjednika Uprave kozmetičkog koncerna Colgate-Palomolive, s kojim je u braku izdržala četiri godine. S trećim suprugom Cecilom Hendersonom, engleskim biznismenom, pred engleskim sudom prošla je obrnutu priču, jer je nakon svega 15 mjeseci braka Glynis bila optužena za nevjeru, što se uopće nije potrudila - osporiti.

Najduže je u braku izdržala s piscem Elliottom Arnoldom, umirovljenim časnikom Američkog ratnog zrakoplovstva, od kojeg se nakon devet godina razvela 4. siječnja 1973.

"Zašto sam se četiri puta udavala? Pitanje se čini kompliciranim, ali je odgovor zapravo vrlo jednostavan. Odgojena sam konzervativno, u doba kad se smatralo da se žena treba vjenčati sa svakim čovjekom kojeg poželi za sebe. Svi moji izbori pokazali su se pogrešnima i peti put ću, ako do toga ikad dođe, biti mnogo opreznija", izjavila je Glynis Johns u razgovoru s Robertom Berkvistom 1973.

Kako god, petog puta nije bilo, a Glynis Johns je svu svoju četvoricu bivših - debelo nadživjela.

image

Glynis Johns bila je posljednja živuća zvijezda zlatnog doba Hollywooda

KOBAL/SHUTTERSTOCK
Linker
28. travanj 2024 19:15