ODLAZAK LEGENDE

Preminuo legendarni Toto Cotugno: Oliver i Helga čestitali su mu na pobjedi u Zagrebu 1990.

Talijanski kantautor Toto Cotugno preminuo je u milanskoj bolnici nakon duge borbe s bolesti koja se posljednjih mjeseci zakomplicirala.

Talijanski kantautor Toto Cutugno, čija je pjesma "L‘Italiano" prije četiri destljeća postala svjetski hit, preminuo je u dobi od 80 godina. Talijanskim medijima to je potvrdio njegov menadžer Danilo Mancuso u službenoj izjavi.

Dodao je kako je glazbenik preminuo u milanskoj bolnici San Raffaele nakon duge bolesti, koja se posljednjih mjeseci zakomplicirala. Cutugno je za vrijeme duge i bogate karijere otpjevao brojne hitove, a 1990. godine pobijedio je na Eurosongu u Zagrebu.

Cutugno je bio jedan od najuspješnijih talijanskih tekstopisaca svih vremena, pisao pjesme je za umjetnike kao što su Dalida, Adriano Celentano i Domenico Modugno, a smatrali su ga ambasadorom talijanske glazbe u svijetu, posebice u Rumunjskoj, Španjolskoj, Turskoj, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Rusiji.

Petnaest puta sudjelovao na glazbenom festivalu u Sanremu, a pobijedio je 1980. godine, s pjesmom "Solo noi". Na izboru za najbolju pjesmu Eurovizije 1990. u Zagrebu, današnjem Eurosongu, Italiju je predstavljao s pjesmom "Insieme (Unite, Unite Europe)" u kojoj je govorio o važnosti europskog jedinstva u kontekstu povijesnih promjena koje su se već osjećale.

image

Na koncertu u Njemačkoj 1983.

/LAPRESSE/PROFIMEDIA

Bivšu državu je tada predstavljala zagrebačka pjevačica Tajči s pjesmom "Hajde da ludujemo" koja se plasirala na sedmo mjesto, a pobjednik joj je u maniru pravog džentelmena nakon nastupa darovao - ružu. Na pobjedi su mu prvi čestitali voditelji, naš legendarni voditeljski par Oliver Mlakar i Helga Vlahović.

To mu nije bio jedini nastup u Hrvatskoj, jer je prije osamnaest godina nastupio u show programu Splitskog festivala zabavne glazbe 2005. "Toto Cutugno je na oduševljenje mnogih izveo svojih pet hitova u Splitu, među kojima i već kultni Lasciate mi cantare...", pisalo je tada u izvještaju Slobodne Dalmacije.

Linker
24. travanj 2024 13:41