LJUBAV I POSAO

Sopranistica Marija Kuhar Šoša: "Suprug i ja pripremamo prvi zajednički album"

Osim što igra ulogu Gilde u operi "Rigoletto", koja je premijerno izvedena u zagrebačkom HNK, sopranistica Marija Kuhar Šoša i njezin suprug, pijanist Mario Šoša, rade na zajedničkom albumu - prvom nakon 23 godine braka.

Život sopranistice Marije Kuhar Šoša gotovo sedam godina bio je užurban i hektičan. Naime, svakog bi tjedna na dva-tri dana odlazila u Pulu gdje je radila kao docentica na Muzičkoj akademiji, a u Zagrebu su je čekali danas 13-godišnja kći Dora i suprug, pijanist Mario Šoša. No, prije godinu dana sve se promijenilo nakon rutinske kontrole madeža.

image
Vedran Peteh/ CROPIX

"Primijetila sam da mi se nešto čudno događa s madežom, ali stalno sam odgađala pregled. Na kraju sam uletjela u suprugov termin, koji je taj dan imao neke obaveze i nije mogao otići. Kada me liječnik pregledao, rekao mi je da ga moram hitno odstraniti. Bila sam zbunjena i prestrašena, ali kako sam veliki radoholičar, zamolila sam ga da ipak otputujem u Pulu. Tako je i bilo. Madež je bio maligni, ali sam ga, srećom, otkrila na vrijeme. Da tada nisam otišla na pregled, tko zna što bi danas bilo", kaže Marija. Nakon što se oporavila, morala je dati otkaz u Puli i posvetila se radu u zagrebačkom HNK.

"Osamnaest godina sam bila vrlo dobro prihvaćena u tom kazalištu, nekada su bile sušne godine, nekada vrlo plodne, ali ni u najluđim snovima nisam mogla zamisliti da ću postati prvakinja opere", priča Marija Kuhar Šoša, koja igra ulogu Gilde u Verdijevoj operi "Rigoletto". Za istu ulogu, samo u drugom kazalištu - splitskom HNK, prije tri godine dobila je Nagradu Milka Trnina za iznimno umjetničko dostignuće.

Bili smo na probi: Zavirite na provokativni "Rigoletto"

Uz operu, Marija sa suprugom Marijem radi na prvom zajedničkom albumu. "Surađujemo dugi niz godina, ali tek smo se sada odvažili snimiti album s djelima hrvatske skladateljice Ivane Lang, koja je važna i suprugu i meni. Iako mnogi parovi kažu kako je teško nositi posao kući, mi se s tim ne slažemo. Volimo promišljati o ljepoti posla, ali i njegovoj težini", kaže.

image
Vedran Peteh/ CROPIX

Kod kuće im je prilično veselo jer klavir svira i njihova kći, pa ponekad svi troje u isto vrijeme vježbaju, ali susjedi se za sada ne bune. "Nekidan nam je susjeda rekla da možemo slobodno otvoriti prozore kada vježbamo", kaže Marija. U supruga Marija se, kaže, zaljubila kada su zajedno živjeli u studentskom domu na Lašćini.

"Prošlo je otada više od 20 godina, a ja sam zaljubljena kao prvoga dana. Biljke u kući nam venu, nisam neka vrtlarica, ali zato zalijevamo našu ljubav. Najvažnije je njegovati odnos. Nemamo društvene mreže, ne izlazimo previše, potpuno smo posvećeni jedno drugome", kaže sopranistica te dodaje da njezin suprug iduće godine u svibnju priprema "Amerikanca u Parizu" Georgea Gershwina, što će biti europska praizvedba.

Linker
15. travanj 2024 21:28