Princeza je u kočiji stigla na svečano otvorenje Svjetskog konjičkog festivala

 ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK
KRALJEVSKI DOČEK

Svladale su je emocije: Omiljena princeza nije očekivala takvu dobrodošlicu na stadionu

Britanska princeza Anna, mlađa sestra kralja Charlesa III., bila je specijalna gošća na svečanom otvorenju Svjetskog konjičkog festivala u Aachenu.

Doček kakav su joj priredili domaćini Svjetskog konjičkog festivala u njemačkom gradu Aachenu, britansku princezu Annu ostavio je bez riječi. Na stadion gdje je održana svečanost otvorenja festivala, čija je bila počasna gošća, mlađa sestra kralja Charlesa III., koja će u kolovozu proslaviti 73. rođendan, dovezla se u kočiji. A kad se njezina zaprega pojavila na nogometnom travnjaku svi gledatelji su ustali sa svojih sjedalica i pozdravili je pljeskom i ovacijama. Omiljena britanska princeza ostala je bez teksta i jedva je suspregnula emocije na putu do svečane lože iz koje je pozdravila okupljene. Mnogi su primijetili da je omiljena britanska princeza bila na rubu suza jer takvu dobrodošlicu u Njemačkoj nije očekivala.

image

Ovacije za princezu u njemačkom Aachenu

JON STROUD/SHUTTERSTOCK

Mnogima taj podatak zvuči nevjerojatno, ali upravo je 72-godišnja princeza Anna uvjerljivo najzaposlenija članica britanske kraljevske obitelji, a protokolarne dužnosti vode je diljem Velike Britanije, Europe i svijeta, pogotovo kad je riječ o konjičkim turnirima, festivalima i svečanosti jer princeza Anna je na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. branila boje svoje domovine u natjecanju u preponskom jahanju, a danas je s činom pukovnice počasna zapovjednica Osmog kanadskog husarskog regimenta.

image

Princeza Anna bila je specijalna gošća

JON STROUD/SHUTTERSTOCK

Anne Elizabeth Alice Louise rođena je 15. kolovoza 1950. kao drugo dijete i jedina kći kraljice Elizabete II. i princa Philipa. Njezino bajkovito vjenčanje s Markom Phillipsom, časnikom britanske vojske kojeg je upoznala na jahačkim natjecanjima, održano je u Westminsterskoj opatiji 15. studenog 1973. i bilo je najgledanije televizijsko kraljevsko vjenčanje dotad. Princeza Anne osim toga je bila europska prvakinja u jahanju 1971., te se diči titulom prve članice kraljevske obitelji koja se natjecala na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu. S prvim suprugom dobila je sina Petera Phillipsa i kćer Zaru Tindall, koji su joj podarili četvero unučadi, ali nemaju kraljevske titule. One se, naime, nasljeđuju samo po muškoj liniji, a princeza je odbila ponudu svoje majke kraljice Elizabete II. da im ih dodjeli.

image

Princezu Annu su svladale emocije

JON STROUD/SHUTTERSTOCK

Svog sadašnjeg supruga Timothyja Laurencea upoznala je kad je on postao osobni asistent njezine majke 1986. Javnost je za vezu saznala nakon što su njihova privatna pisma ukradena i objavljena u medijima, a vjenčali su se 13. prosinca 1992. u Škotskoj, nedaleko kraljičinog dvorca Balmoral.

Linker
24. travanj 2024 01:14