Tom Cruise

 JUNG YEON-JE/AFP/PROFIMEDIA
SAD JE DOSTA

Teško je u to povjerovati: Je il zbog Suri okrenuo leđa crkvi čijim pravilima je podredio život

Američki glumac Tom Cruise odnedavno odbija odgovarati na pitanja o scijentologiji zbog čega mnogi misle da okreće leđa vjerovanju kojem je podredio život.

Američki glumac Tom Cruise odnedavno odbija odgovarati na pitanja o scijentologiji zbog čega mnogi misle da okreće leđa vjerovanju kojem je podredio život.

Na predstavljanju svojih novih projekata američki glumac Tom Cruise odnedavno odbija odgovoriti na svako pitanje koje ima veze sa scijentologijom i scijentološkom crkvom, čijim je pravilima u protekla nepuna četiri desetljeća podredio život. Kako je jedna od najvećih holivudkih zvijezda svih vremena donedavno na sebe preuzela ulogu glasnogovonika i promotora scijentološkog učenja i vjerovanja, a od svih osoba u svom najužem krugu isto je tako zahtijevao da im se podrede, pa bi njihovo odbijanje izazivalo i njegov osobni razlaz s njima.

image

Suri Cruise se sprema na koledž

FERNANDO RAMALES/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Kako je poznato scijentološko učenje temelji na djelima L. Ronna Hubbarda, američkog pisca znanstvene fantastike, a njegova glavna premisa je da su čovjekove sposobnosti neograničene, čak i ako ih osoba trenutačno nije svjesna, te da opstanak ovisi o nama samima, našim bližnjima i postizanju zajedništva s univerzumom. No, pred svoje članove stavlja teške, po mnogima nemoguće izazove s ciljem da potpuno kontrolira njihove živote, a najsporniji među njima su odbijanje konvenciolnog liječenja najtežih boleti poput tumora, koji su po njihovom mišljenju izazvani nestabilnošću i gubitkom osobne harmonije pojedinca.

image

Prvi izlazak Toma Cruisea i Katie Holmes sa Suri 2006.

LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK

Toma Cruisea je u scijentologiju uvela prva supruga Mimi Rogers sredinom osamdesetih, baš u vrijeme kad se prometnuo u globalnog superstara zahvaljujući filmskom megahitu "Top Gun". A spekulira se kako se od nje odmaknuo jer želi obnoviti vezu sa svojom kćeri Suri Cruise.

image

Tom Cruise

STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK

Nije tajna kako Cruise već godinama s njom komunicira na kapaljku, a mnogi vide scijentologiju kao krivca za njihov napet odnos. Od Surine majke, glumice Katie Holmes razveo se 2012. godine, a glumica je dobila puno skrbništvo nad Suri, zajedno s 400 tisuća dolara godišnje alimentacije dok Suri ne postane punoljetna. Suri je u međuvremenu odrasla, sprema se na koledž, a Tom Cruise je napokon shvatio što je propustio i želi s njom ponovno uspostaviti bliski odnos kakav dolikuje ocu i kćeri.

Linker
27. travanj 2024 12:05