Profimedia
DOBITNIK OSCARA

Tko je Mahershala Ali, prvi muslimanski glumac koji je osvojio nagradu Oscar?

Otkako je jučer postao prvi muslimanski glumac koji je osvojio Oscar, svijet ne prestaje govoriti o Mahershala Aliju. Ovaj 43-godišnji američki glumac privukao je pozornost sjajnom izvedbom u filmu "Moonlight“ koja mu je donijela zlatni kipić, ali i otvorila put prema nekim novim ulogama.

Otkako je jučer postao prvi muslimanski glumac koji je osvojio Oscar, svijet ne prestaje govoriti o Mahershala Aliju. Ovaj 43-godišnji američki glumac privukao je pozornost sjajnom izvedbom u filmu "Moonlight“ koja mu je donijela zlatni kipić, ali i otvorila put prema nekim novim ulogama.

Ali je rođen 1974. godine u kalifornijskom gradu Oaklandu, a jednom su ga pitali kako bi se njegovo ime izgovaralo u skraćenoj verziji budući da Amerikanci obožavaju kratiti riječi i imena. "Kada me to pitaju, objašanjavam im da je Mahershala kraća verzija mog imena i da je to zapravo nadimak koji sam odlučio uzeti kao glumačko ime" – objasnio je u razgovoru za portal IndieWire glumac kojem je puno ime ustvari Mahershallalhashbaz Gilmore.

New York, NY - Mahershala Ali and Janelle Monae attend the premiere of ‘Moonlight’ as part of the 54th New York Film Festival at Alice Tully Hall, Lincoln Center in New York City.      October 2, 2016, Image: 301761331, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKM-GSI
Profimedia, AKM-GSI
Na premijeri filma "Moonlight" s pjevačicom Janelle Monae, listopad 2016.

28th Annual Palm Springs International Film Festival Film Awards Gala - Backstage at the Palm Springs Convention Center on January 2, 2017 in Palm Springs, California.
<P>
Pictured: Mahershala Ali
<B>Ref: SPL1416239  020117  </B><BR/>
Picture by: Splash News<BR/>
</P><P>
<B>Splash News and Pictures</B><BR/>
Los Angeles:310-821-2666<BR/>
New York:212-619-2666<BR/>
London:870-934-2666<BR/>
<span id=Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

" style="width:100%"/>
Splash News
Na Palm Springs International Film Festivalu, siječanj 2017.

Svoju buduću suprugu, pjevačicu Amatus Sami-Karim, Ali je upoznao za vrijeme studiranja na Sveučilištu u New Yorku. Par se vjenčao 2013. godine, a u prosincu prošle godine najavili su da očekuju prvo dijete. Djevojčica Bari Najma Ali je rođena 22. veljače, samo četiri dana prije dodjele Oscara pa izgleda da su se glumcu u posljednje vrijeme karte savršeno posložile jer mu dobre vijesti stalno stižu, na privatnom i na poslovnom planu. "Da je netko pisao scenarij zbivanja u mom životu zadnjih nekoliko dana, ne bi ga tako napisao" – izjavio je Ali.

Profimedia
Sa suprugom na dodjeli Zlatnih globusa, 2017.

U glumu se zaljubio još za vrijeme studija, mnogo je glumio u amaterskim produkcijama, a prvu zapaženiju ulogu ostvario je 2003. u indie filmu "Making Revolution". Ta mu je uloga otvorila vrata prema holivudskim produkcijama pa se, uz Brada Pitta, pojavio i u "Neobičnoj priči o Benjaminu Buttonu" i taj mu je film pomogao da se etablira i dobije ulogu u serijalu "Kuća karata" s kojom je ostvario pravi proboj i glumačku slavu.

Everett
Neobična priča o Benjaminu Buttonu

Za tu je ulogu prošle godine zaslužio nominaciju za nagradu Emmy, a zanimljivo je da je nominacija stigla iste godine kada je, nakon četiri sezone, napustio serijal. No, te je jeseni počeo glumiti u još jednom Netflixovom serijalu "Luke Cage" gdje igra vlasnika noćnog kluba, a pojavio se i u dva posljednja nastavka vrlo popularne filmske franšize "Igre gladi". Uloga koja mu je donijela Oscara je dojmljiva interpretacija dilera Juana, brižne očinske figure koja se brine za Chirona, glavni lik u filmu kojega u različitim periodima života glume Alex Hibbert, Ashton Sanders i Trevante Rhodes.

Profimedia
Moonlight

Osvajanje Oscara Ali je doživio vrlo emotivno, a prvo je zahvalio svojim učiteljima i profesorima. Nakon toga nije propustio spomenuti svoje kolege, menadžera i, naravno, suprugu. Govor je započeo zakapčanjem sakoa i prigodnom šalom – "Moja baka bi željela da sam zakopčan."

Da nije uspio u glumi, Ali bi vjerojatno bio – košarkaš. Sportom se počeo baviti vrlo rano, još kao četverogodišnjak. Ispočetka se natjecao u vožnji BMX-a i tome je vrlo ozbiljno pristupao, a kasnije je otišao u košarku. Dobio je i košarkašku stipendiju i bio je na korak od započinjanja profesionalne karijere, ali gluma je ipak prevladala. Danas mu sigurno nije žao.

Mahershala Ali arriving at the Vanity Fair Oscar Party in Beverly Hills, Los Angeles, USA., Image: 322609368, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights except USA, France, Germany, Spain, Italy, Australia & NZ, Switzerland, Holland, Poland and South Africa, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Linker
27. travanj 2024 23:41