Jo Mersa Marely pronađen je mrtav u svom automobilu na Floridi

 ZUMAPRESS.COM/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
U CVIJETU MLADOSTI

Unuk Boba Marleyja pronađen mrtav u automobilu, imao je samo 31 godinu!

Glazbeni svijet oplakuje prerani odlazak američkog glazbenika Joa Merse Marleyja, unuka legende jamajčanskog reggaea.

Imao je velike planove u glazbi i šoubiznisu, ali sudbina je htjela drukčije: od života se oprostio u cvijetu mladosti, nakon svega dva objavljena albuma i na neki način time potvrdio obiteljsku karmu i prokletstvo Marleyjevih.

Američki glazbenik jamajčanskog podrijetla Joseph Mersa Marley, poznatiji po umjetničkom imenu Jo Mersa preminuo je u 32. godini. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je u automobilu na Floridi, gdje je živio od svoje jedanaeste godine, a obitelj pretpostavlja da je uzrok smrti gušenje od posljedica astme, kronične bolesti s kojom se borio od najranijeg djetinjstva.

Jo Mersa je bio unuk legendarnih reggae glazbenika Boba Marleyja i Rite Anderson, te sin glazbenika Stephena Roberta Neste Marleya, višestrukog dobitnika diskografske nagrade Grammy.

image

Bob Marley na vrhuncu karijere sedamdesetih

MP/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Legendarni jamajčanski glazbenik Bob Marley preminuo je od rijetkog oblika karcinoma kože 1981. u dobi od 36 godina, a imao je čak jedanaestero djece sa sedam različitih partnerica.

Bob Marley proslavio je svoju zemlju promoviravši rastafarijanstvo i reggae glazbu kao globalni fenomen šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a njegova umjetnička ostavština četiri desetljeća nakon smrti još uvijek snažno utječe na bendove i pjevače diljem svijeta.

Preminuo je u Miamiju na Floridi, kamo je njegov zrakoplov sletio na planiranom povratku kući u Jamajku, gdje je želio umrijeti. Uz njega je u posljednjim trenucima bio njegov sin Ziggy, Joe Mersin stric, kojem je uputio svoje posljednje riječi "da novac ne može kupiti život".

image

Jo Mersa Marley nastupao je s ocem Stephenom Marleyjem

LARRY MARANO/SHUTTERSTOCK

Upravo je uz strica Ziggyja i oca Stephena, te njihov sastav Melody Makers, Jo Mersa Marley kao tinejdžer započeo svoju glazbenu karijeru, a prvu autorsku pjesmu "My Girl" objavio je s bratićem Danielom Bambaatom.

Na svom posljednjem albumu "Eternal", objavljenom lani, surađivao je s umjetnicima kao što su Busy Signal, Black-Am-I i Kabaka Pyramid.

image

Jamajčanski glazbenik promovirao je rastafarijanstvo i reggae u globalne fenomene

ALI ALSHAMMASI/STOCKIMO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Tim povodom dao je intervju časopisu Rolling Stone u kojem je progovorio o svom odrastanju i planovima za budućnost.

"Bilo je magično odrastati okružen glazbom i glazbenicima. Boravak u studiju za mene je oduvijek bio mnogo uzbudljiviji od pisanja školskih zadaća i od malih nogu sam znao da su glazba i pozornica moj svijet. Pripadam trećoj generaciji Marleyjevih i osjećam da moram nešto učiniti sa svojim korijenima: to je moj plan za budućnost", izjavio je Jo Mersa Marley godinu dana uoči svoje tragične smrti.

Linker
10. travanj 2024 12:21