Press/ Canva
PREDMET ŽELJA

Vrijedi pravo malo bogatstvo: Originalni iPhone na aukciji postigao nevjerojatnu cijenu

Prije 16 godina svjetskoj javnosti predstavio ga je Steve Jobs, prodavao se za 499 dolara, a sad mu je cijena 380 puta veća.

Prije 16 godina svjetskoj javnosti predstavio ga je Steve Jobs, prodavao se za 499 dolara, a sad mu je cijena 380 puta veća.

Ponuda i potražnja glavni su okidači za kretanje cijena na tzv. slobodnom tržištu, pa tako kad je ponuda veća od potražnje cijene padaju, a u suprotnom slučaju - rastu. A aukcije proizvoda koji više nisu u prodaji i predstavljaju kolekcionarske primjerke, pokazuju da je samo nebo granica, čak i kad su u pitanju proizvodi iz masovne industrijske potrošnje.

image

Prvi iPhone 4GB predstavio je Steve Jobs 2007.

CHRIS RATCLIFFE/SHUTTERSTOCK

Prije nekoliko dana je, primjerice, originalno zapakirani prvi iPhone, model 4GB, koji je legendarni Steve Jobs, jedan od najvećih informatičkih genija našeg vremena i vizionar razvoja Applea, 2007. predstavio svjetskoj javnosti i odredio mu cijenu od 499 dolara na internetskoj aukciji prodan za nevjerojatnih 190.272,80 dolara ili neznatno manje od 170 tisuća eura ili milijun i tristo tisuća kuna, ako vam je tako draže.

image

Originalno zapakirani iPhone prodan je za 190,372 dolara

LCG AUCTIONS/FERRARI/PROFIMEDIA

Aukcija je kulminirala posljednjeg dana, jer se cijena u 24 sata - učetverostručila. To je iznenadilo i organizatore prodaje, koji su očekivali maskimalnu cijenu između devedeset i stotinu tisuća dolara. Dosad je, naime, najvišu cijenu od 63 tisuće dolara postigao originalno zapakirani iPhone, i to u veljači ove godine. Aukcije su, kao i uvijek, nepredvidive, a često prkose i ekonomskoj logici, jer pojedini predmeti za kolekcionare imaju emotivnu vrijednost, a ova je u svakom slučaju pokazala da mjesta za nove rekorde još uvijek ima.

Prvi iPhone, inače, nije bio dostupan na hrvatskom tržištu, a ako posjedujete rabljeni telefon ne trljajte ruke. Korišteni iPhoni, makar bili funkcionalni, niti izbliza ne postižu takvu cijenu kao oni originalno zapakirani.

Linker
28. travanj 2024 04:11