SAMOZATAJAN LIK

Zvijezda s rivijere za siromašne: Tko je Cillian Murphy o kojem se ovog ljeta najviše priča

Irski glumac koji igra naslovnu ulogu u filmu "Oppenheimer" proslavio se ulogom u serijalu "Peaky Blinders", a sa suprugom i dvojicom sinova živi u predgrađu Dublina.

U biografskom filmu "Oppenheimer" u kojem je redatelj Christopher Nolan ispričao život J. Roberta Oppenheimera, tvorca atomske bombe, naslovnu ulogu igra 47-godišnji Cillian Murphy. Irski glumac sivo-plavih očiju, čiji pogled pamti svatko tko se ikad s njim susreo, proslavio se ulogom u serijalu "Peaky Blinders", a sa suprugom i dvojicom sinova živi predgrađu Dublina, sasvim povučeno i potpuno atipično za zvijezdu njegovog kalibra.

"Kad me Chris pozove, ne premišljam se, nego bez razmišljanja prihvatim njegovu ponudu, pogotovo ako je glavna", našalio se glumac koji je s redateljem Christopherom Nolanom već surađivao - u ratnoj drami “Dunkirk”, akcijskim spektaklima o Batmanu u trilogiji “Vitez tame”, te znanstveno-fantastičnom “Početku”.

image

Cillian Murphy

HOGAN MEDIA/SHUTTERSTOCK

"Kad sam Cilliana prvi put pogledao kroz objektiv kamere znao sam da sam pronašao glumca kakvog sam godinama tražio. Osim toga Cillian je tip glumca koji je za ulogu spreman učiniti sve", izjavio je Christopher Nolan referirajući se na činjenicu što je Murphy sve bio spreman učiniti zbog uloge gangstera Thomasa Shelbyja u "Peaky Blindersu".

image

Filmska ekipa ‘Oppenheimera‘: redatelj Christopher Nolan i glumci Emma Thomas, Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr, Florence Pugh i Matt Damon

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Da poveća tjelesnu masu i ojača muskulaturu za ulogu žestokog uličnog momka iz Biminghama Cillian Murphy je, premda vegetarijanac iz uvjerenja, ponovno počeo konzumirati meso, a na snimanju, premda je nepušač, nije vadio cigaretu iz usta, jer je ona opasnim frajerima iz tog vremena bila zaštitni znak.

image

Sa surpugom Yvonne McGuinness na dodjeli Zlatnih globus 2006. u Beverly Hillsu

HFPA/THA/SHUTTERSTOCK

"U jednoj sezoni, a snimili smo ih šest, u prosjeku bih skurio tisuću komada. I to bez filtera. Sva sreća da su se rekviziterke dosjetile da nam nabave biljne pušilice, inače bismo svi dobili otrovanje nikotinom", ispričao je Cillian Murphy, koji sa suprugom Yvonne McGuinness, umjetnicom iz Kilkennyja, te sinovima Malachyjem i Aranom, živi u predgrađu Dublina, uz obalu Irskog mora. "Iz sjevernog Londona smo se 2015. odlučili vratiti u Irsku kako bi naši sinovi bili bliže bakama i djedovima, te s njima provodili više vremena", objasnio je Murphy, koji s obitelji stanuje u Monkstownu, dublinskoj rivijeri za siromašne.

image

Cillian Murphy s obitelji živi povučeno u predgrađu Dublina

JON BERETTA/CARL SIMS/SHUTTERSTOCK

"Super nam je jer živimo kao i svi naši susjedi, svi me prepoznaju, ali me nitko ne doživljava kao zvijezdu", kaže Murphy koji je suprugu upoznao na koncertu svog rock benda Sons of Mr. Green Genes kojeg je osnovao s mlađim bratom. I baš kad su dobili ponudu diskografske kuće za snimanje pet albuma, Cillian se zapalio za glumu, a glazba je danas njegova audiofilska strast. "Jedina ekstravagancija koju sam si u životu priuštio je vrhunski uređaj s vrhunskim zvučnicima", kaže Murphy koji je jednu od prvih filmskih uloga dobio u filmu “Kako je Harry postao drvo” srpskog redatelja Gorana Paskaljevića 2001. A danas se uz Jamieja Dornana, Michaela Fassbendera i Colina Farrella smatra najboljim irskim glumcem srednje generacije.

Linker
09. travanj 2024 23:34