SHUTTERSTOCK
ZA NJIHOVO DOBRO

Harry i Meghan nisu jedini: Danska kraljica oduzela titule polovici obitelji!

Kraljica Margateta II. u godini svog zlatnog jubileja donijela je odluku za dobrobit svoje četvero unučadi.

Kraljica Margateta II. u godini svog zlatnog jubileja donijela je odluku za dobrobit svoje četvero unučadi.

Od prvog siječnja iduće godine stižu važne promjene i mnoge se stvari mijenjaju na danskom dvoru. Upravo je objavljeno kako je danska kraljica Margareta II., koja ove godine slavi svoj zlatni jubilej, pedeset godina na tronu te skandinavske države, svojim unucima, sadašnjim prinčevima Nikolaiu, Felixu, Henriku i princezi Atheni, djeci svog mlađeg sina princa Joachima, oduzela titule i pravo da ih se oslovljava kao "njegovo ili njezino visočanstvo".

"Nadam se da će ova odluka mojim unucima olakšati život i omogućiti im da oblikuju vlastitu budućnost bez suvišnih formalnosti, protokola i zadaća koji im pripadaju s titulama koje sada nose. Ta odluka nije bila laka, o njoj sam dugo razmišljala i donosim je za njihovo dobro. To je glavni i jedini razlog", ističe se u službenom priopćenju s danskog dvora.

image

Princ Joachim i princeza Marie, te djeca Nikolai, Felix, Henrik i Athena na proslavi kraljičinog zlatnog jubileja

SHUTTERSTOCK

Od iduće godine oni će nositi titule vojvoda i vojvotkinje od Monpezata, a zadržat će i svoja mjesta u prestolonasljednom redu: u njemu je Nikolai sedmi, Felix osmi, Henrik deveti, a Athena deseta.

Nikolai i Felix, koji rade kao modeli, sinovi su princa Joachima iz njegova prvog braka s Alexandrom, vojvotkinjom od Fredriksborga, a sa sadašnjom suprugom princezom Marie, s kojom se vjenčao 2008., te djecom Henrikom i Athenom - živi u Parizu.

image

Kraljica Margareta II. je usprkos visokoj životnoj dobi vrlo aktivna

SHUTTERSTOCK

Četvero drugih unuka Christian, Isabella, te 11-godišnji blizanci Vincent i Josephine, djeca princa Fredericka i princeze Mary zadržavaju, pak, svoje prinčevske titule, a Christianu će prema kraljičinoj odluci iz 2016., čim postane punoljetan, pripasti i pravo za podmirivanje godišnjih troškova.

"Kraljičina odluka je potaknuta odlukom drugih vladarskih kuća koje su ih na različite načine donijele u proteklim godinama", ističe se u službenom priopćenju.

image

Povodom jubileja ovog ljeta je priređena i izložba kraljičinih slika koju su princ Joachim i prnceza Marie razgledali u Cahorsu u Francuskoj

NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM/SHUTTERSTOCK

Nakon smrti britanske kraljice Elizabete II. kraljica Margareta II. postala je najdugovječnija živuća europska vladarica, a poznata je po nadimku "teta Daisy", koji je zaradila zbog bliskih odnosa s mnogim kućama, posebno švedskim i norveškim dvorom.

Na danskom dvoru je naslijedila oca Fredericka IX., koji je preminuo 14. siječnja 1972., a u braku s Henrijem de Labordeom de Monpezatom dobila je sinove Frederika i Joachima.

image

Kraljica Margareta II. je najdugovječnija živuća vladarica

SHUTTERSTOCK

Prisustvovala je sprovodu kraljice Elizabete II. u Londonu, a po povratku je bila pozitivna na virus COVID-19. Brzo se oporavila od lakših simptoma te bolesti i vratila se svojim svakodnevnim obavezama. Tako je početkom tjedna otputovala u Norvešku, gdje je s norveškom kraljicom Sonjom prisustvovala književnom događaju i gala večeri u Grand Hotelu u Oslu.

Linker
07. svibanj 2024 00:57